Lagbanner
SvenskaFans rankar: 26. Florida Panthers
Hur klarar sig Florida utan försvarsgeneralen Jay Bouwmeester?

SvenskaFans rankar: 26. Florida Panthers

Sommarens stora följetong i Florida handlade om Jay Bouwmeesters framtid. Lagets försvarsgeneral lämnade så småningom för Calgary efter fyra säsonger i klubben, men Bouwmeester är långt ifrån den enda tongivande spelaren som har lämnat. Panthers har en trupp med en hel del talang, men de kommer att få det tufft den kommande säsongen.

Florida Panthers är försvagade – rejält försvagade. Det är inte bara stjärnan och försvarsgeneralen Jay Bouwmeester som har lämnat organisationen, utan även tunga namn som Karlis Skrastins, Richard Zednik, Craig Anderson, Nick Boynton och Jassen Cullimore har försvunnit. Nyförvärven Steven Reinprecht, Jordan Leopold och Scott Clemmensen är förvisso klart kompetenta spelare, men att Florida är rejält försvagade är tydligt.

Under den gångna säsongen skapade sig Panthers annars en stabil grund att bygga vidare på. Man missade förvisso slutspel med minsta möjliga marginal, men med ett 41-30-11-record och 93 poäng stod man för organisationens näst bästa säsong genom tiderna. Organisationen har dessutom samlat på sig en hel del spännande framtidsnamn under de senaste åren, men tog i somras ett steg tillbaka i utvecklingen.

Man valde att behålla Bouwmeester inför den gångna säsongens trading deadline i ett försök att nå slutspel, men det misslyckades och rättigheterna till Bouwmeester skickades till Calgary inför free agent-släppet. Som kompensation fick Panthers ”bara” Jordan Leopold och ett draftval. Skulle man istället ha släppt Bouwmeester inför trading deadline skulle man ha fått ett rejält utbyte att bygga vidare på, men så blev alltså inte fallet.

Det är framförallt defensiven som har försvagats hos Florida. Förutom Bouwmeester försvann även viktiga kuggar som Karlis Skrastins och Nick Boynton, samt Jassen Cullimore och Steve Eminger. Det gör att Panthers defensiv nu kommer få förlita sig på främst Keith Ballard och Bryan Allen, som backas upp av Bryan McCabe och Jordan Leopold. Målvaktssidan ser dock fortsatt stark ut hos Panthers, där det framförallt är Tomas Vokoun som kommer få ett stort förtroende, men även nye Scott Clemmensen kommer få speltid.

Offensiven består av spännande framtidsmän som Stephen Weiss, Nathan Horton, David Booth, Michael Frolik, Rostislav Olesz och Gregory Campbell, samt rutinerade rävar som Cory Stillman, Radek Dvorak och nyförvärvet Steven Reinprecht.

Florida har inte varit i slutspel sedan säsongen 99/00 – då med Pavel Bure i laget – och sviten med åtta raka säsonger utan slutspel är den längsta nuvarande sviten i NHL. Ska den sviten brytas under den kommande säsongen krävs det att spelare som Weiss, Booth, Horton, Ballard, McCabe och Vokoun spelar på topp i match efter match.


Målvakter:

En av de stora styrkorna hos Florida är målvaktsparet. I Tomas Vokoun har man en målvakt som på egen hand kan vinna flertalet matcher till laget när han är på topp. Han inledde den gångna säsongen svajigt och förlorade tio av de 15 första matcherna, men rapporteras nu ha tränat stenhårt under sommaren och förväntas vara i bättre fysisk form än på länge. Nyckeln till att Panthers ska ha en framgångsrik säsong ligger hos Vokoun – framförallt nu med det försvagade försvaret.

Bakom Vokoun återfinns nyförvärvet Scott Clemmensen, som har spenderat större delen av sin karriär som back-up bakom Martin Brodeur i New Jersey. Den gångna säsongen fick han dock chansen på allvar när Brodeur blev långtidsskadad och visade en enorm klass och bar i stort sett fram ett skadeskjutet Devils. 32-åringen är en storväxt burväktare som läser spelet bra, och som är helt och hållet införstådd i sin roll som back-up.


Backar:

I och med förlusten av Jay Bouwmeester faller nu mycket ansvar på Keith Ballard. 26-åringen utvecklades enormt mycket under den gångna säsongen och är numera en av ligans mest underskattade försvarare. Han har skärpt till sitt tidigare något nonchalanta försvarsspel och kan både transportera puck och leverera säkra uppspel. Att Ballard är en mycket duktig försvarare råder det ingen tvekan om – frågan är dock om han är redo att axla Bouwmeesters roll som försvarsgeneral.

I första backpar tillsammans med Ballard återfinns troligtvis Bryan Allen, som bara hann med två matcher under den gångna säsongen på grund av en allvarlig knäskada. 29-åringen är dock återställd nu och rapporteras vara redo för spel. Han är en defensivspecialist med enorm styrka och klart kompetent skridskoåkning och behärskar topp-2-minuter. Nackdelen är däremot att hans offensiv är klart begränsad och kommer han upp i 20-25 poäng är det en bra notering. Paret Ballard-Allen utgör ett mycket bra backpar som kan matchas mot samtliga spelare i ligan utan att göra bort sig.

I andraparet återfinns troligtvis Bryan McCabe och Jordan Leopold, de två återstående försvararna som behärskar topp-4-minuter. Det är ett offensivt lagt och spelskickligt par som säkerligen kommer att bjuda på såväl offensiva höjdpunkter som defensiva fadäser. Sedan flytten till Florida har McCabe återvunnit en stor del av sin heder, och är numera en stabilt spelade försvarare. Den gångna säsongen blev det klart respektabla 15 mål och totalt 39 poäng, samtidigt som han minimerade misstagen i egen zon, även om de fortfarande förekommer då och då.

Leopold ingick i Bouwmeester-affären och var då UFA, men kom relativt snabbt överrens om ett ettårskontrakt med Panthers. Han har en enorm potential, men har ännu inte lyckats få ut maximalt av den, trots att han är 29 år. Han är skridskostark och har en härlig klubbteknik, men utnyttjar inte sin relativt stora kroppshydda fullt ut. Precis som McCabe kan han även hamna i problem i egen zon, men defensiven är klart mycket bättre nu än för några år sedan.

I tredje backpar återfinns med största sannolikhet nyförvärvet Ville Koistinen och ungtuppen Keaton Ellerby, om det inte kommer något nytt nyförvärv på backplats. Finländaren Koistinen kommer närmast från Nashville, där han inte lyckades leva upp till förväntningarna. Han är en puckskicklig och rörlig försvarare som kommer att bidra med en del poäng i powerplay, men hans begränsade fysik kan ställa till en del problem i defensiven.

Ellerby draftades av Florida som tionde spelare totalt i 2007 års draft och tros vara redo för NHL nu. Men det kan också vara så att han ”tvingas” till att debutera redan nu då Panthers försvarsbesättning har tappat en hel del namn. Ellerby är en mer eller mindre komplett försvarare och har inte visat upp några egentliga svagheter hittills i sin karriär. Han är storväxt, behärskar defensiven bra och är en smart spelare. Dessutom har han en del offensiv potential.

Bakom de sex försvararna finns det inte mycket att fylla på med, men spelare som Jason Garrison och Clay Wilson kan mycket väl få speltid vid skador.

Tidigare var defensiven – och då framförallt backbesättningen – Floridas styrka, men över sommaren har den en gång så fina backbesättningen snarare förvandlats till lagets svagaste lagdel. Under den gångna säsongen lyckades Panthers få med sig många poäng tack vare en säker defensiv, och även om forwards hade en sämre kväll hade man ofta chans på seger ändå. På pappret ser det dock ut som att den styrkan nu har försvunnit.


Forwards:

Kärntruppen i Floridas forwardsbesättning består av relativt unga spelare, kryddat med en del vettiga veteraner till rollspelare. 26-årige Stephen Weiss kommer att centra förstakedjan och lär troligtvis få muskelpaketen David Booth och Nathan Horton vid sin sida – vilket bildar en mycket bra förstakedja.

Weiss är en klok spelare med fantastisk skridskoåkning och puckbehandling. Han är en duktig playmaker och behärskar även det defensiva spelet, men får på grund av sin bristande fysik problem i närkamperna och längs sargen. När kanadensaren prickar in en formtopp är han dock en otroligt härlig spelare att skåda och kan då luckra upp vilket försvar som helst. Weiss har dock haft en del skadeproblem genom åren och det är oerhört viktigt för Panthers att han håller sig frisk.

David Booth imponerade stort under den gångna säsongen då han svarade för 31 mål – varav elva kom i powerplay – och totalt 60 poäng. Han har en imponerande fysik, härlig attityd och kan trycka sig förbi de starkaste försvararna. Som de flesta yngre spelarna har han dock en förmåga att uppträda något själviskt då och då, men det är något som brukar försvinna med åren.

Sist, men definitivt inte minst, kliver Nathan Horton in som högerforward. 24-årigen är ett rejält kraftpaket med ett tungt skott som han gärna avlossar. Hans skridskoåkning är bra med tanke på hans storlek och så länge han lyckas hålla känslorna i styr kan han göra livet surt för många försvarare. Under de fyra senaste säsongerna har han gjort 28, 31, 27 och senast 22 mål – men han har potential för att spränga 40-målsgränsen.

I andrakedjan lär ytterligare ett spännande framtidsnamn ta plats, nämligen Michael Frolik, som slog igenom med dunder och brak under den gångna säsongen. I sin debutsäsong smällde han in 21 mål och stod sammanlagt för 45 poäng på 79 matcher efter att ha klivit direkt in i ligan från QMJHL. Frolik kommer att utvecklas till en målmaskin med tiden, men för tillfället måste han jobba på att bli jämnare och lyckas prestera varje match.

Tillsammans med Frolik återfinns troligtvis veteranerna Cory Stillman och Steven Reinprecht, som hämtades in från Phoenix i somras. 35-årige Stillman är förvisso inte längre samma kraft som för några år sedan, men hans erfarenhet och ledaregenskaper är viktiga för Panthers. Han har vunnit Stanley Cup två gånger om (Tampa Bay 03/04 och Carolina 05/06) och kan alltjämt bidra med 20-talet mål och 30 assist.

Reinprecht är en klok och skridskostark tvåvägscenter som kommer att göra en del nytta för Panthers. Han kan bidra med säkert spel i penalty killing och är god för 15 mål och 45 poäng. 33-åringen har dock en förmåga att gå in i svackor då och då, men gör också nytta med sin erfarenhet. Exempelvis var han med och vann Stanley Cup med Colorado säsongen 00/01.

I tredjekedjan återfinns den sista kvarvarande spelaren från laget som spelade Stanley Cup-final säsongen 95/96, nämligen Radek Dvorak. Då var han en 18-årig rookie som bidrog med 13 mål och totalt 27 poäng. Nu är han en 32-årig veteran som för två somrar sedan flyttade tillbaka där NHL-karriären tog sin början. Dvorak är bra på skridskorna, bidrar med ett säkert spel i numerärt underläge och håller han sig bara skadefri gör han 30-40 poäng.

Tjecken lär troligtvis få Gregory Campbell som center. 25-årige Campbell är en karaktärsstark tvåvägscenter som underkastar sig vilken roll som helst för lagets bästa. För Florida är han en perfekt checkingline-center och bidrar dessutom med ledaregenskaper. Den gångna säsongen var något av en genombrottssäsong för Campbell, som då stod för 13 mål och 32 poäng.

Tredjelänken i tredjekedjan blir troligtvis skadeförföljde Rostislav Olesz. 23-åringen har fin potential för att utvecklas till en stabil tvåvägsforward som kan bidra med en hel del mål, och som dessutom har fysiken på sin sida. Men ljumsk-, axel-, handleds- och knäproblem genom åren har satt käppar i hjulen för Olesz, som inte har kunnat nå upp till sin fulla potential.

24-årige Kamil Kreps får ta rollen som fjärdecenter. Tjecken är en lovande center, men behöver alltjämt anpassa sig till det tuffa spelet i NHL och får därför stå på tillväxt i en fjärdekedja. Han har dock alla förutsättningar för att utvecklas till en klart kompetent andra- eller tredjecenter.

Vid sin högra sida kan Kreps mycket väl få sin landsman Michal Repik, ytterligare en ung och talangfull spelare. 20-åringen är en liten men puckskicklig forward som har producerat på samtliga nivåer. Han debuterade i ligan under den gångna säsongen och stod då för två mål på fem matcher.

Nick Tarnasky fyller sedan ut forwardsbesättningen. Han är en storvuxen och hårt arbetande kanadensare som gör sig perfekt i Floridas fjärdekedja. Tarnasky bidrar med en hel del energi och går inte bort sig i positionsspelet, däremot kan han stundtals dra på sig en del onödiga utvisningar. Dessutom är poängproduktionen högst begränsad.

Spännande framtidslöftet Shawn Matthias, en spelskicklig tvåvägscenter, finns också att tillgå, men 21-åringen utvecklas mer av förstakedjesminuter i AHL än att spelare tio minuter i NHL. Han kommer dock säkerligen att få en hel del speltid vid skador, något som även nyförvärvet Jeff Taffe lär få.

På forwardssidan har man tappat veteranerna Richard Zednik, Brett McLean och Ville Peltonen, samt Chad Kilger, som avslutade karriären.


Nyckelspelare:

Tomas Vokoun, Stephen Weiss, Keith Ballard 


Nyförvärv:

Steven Reinprecht – från Phoenix – trade
Jordan Leopold – från Calgary – trade
Ville Koistinen – från Nashville – free agent
Scott Clemmensen – från New Jersey – free agent 


Förluster:

Jay Bouwmeester – till Calgary – trade
Richard Zednik – till Yaroslavl (KHL) – free agent
Karlis Skrastins – till Dallas – free agent
Craig Anderson – till Colorado – free agent
Nick Boynton – till Anaheim – free agent
Ville Peltonen – till Minsk (KHL) – free agent
Stefan Meyer – till Phoenix – trade
Brett McLean – ny klubb ej klar – utköpt
Jassen Cullimore – ny klubb ej klar – free agent
Steve Eminger – ny klubb ej klar – free agent
Chad Kilger – slutat 


Svenskar:

Inga 


Coach:

Peter DeBoer (2:a säsongen) 


Preliminär laguppställning:

David Booth – Stephen Weiss – Nathan Horton
Cory Stillman – Steven Reinprecht – Michael Frolik
Rostislav Olesz – Gregory Campbell – Radek Dvorak
Nick Tarnasky – Kamil Kreps – Michal Repik

Bryan Allen – Keith Ballard
Bryan McCabe – Jordan Leopold
Ville Koistinen – Keaton Ellerby

Tomas Vokoun (Scott Clemmensen)

Andra notabla spelare: Shawn Matthias, Jeff Taffe, Jason Garrison, Clay Wilson

---

Bästa nyförvärvet: Jordan Leopold

Florida fick nöja sig med Jordan Leopold som ersättning för Jay Bouwmeester, vilket är en rejäl försvagning. Leopold är dock ingen dålig spelare och kommer att bidra med en del poäng från blålinjen, framförallt i powerplay. Kanske kan han också äntligen nå upp till sin fulla potential i Florida där pressen på honom är mindre än tidigare i karriären.

Värsta förlust: Jay Bouwmeester

Jay Bouwmeester är en rejäl försvagning för vilket lag som helst i ligan, men för Florida är det förödande. Han var lagets ryggrad och försvarsgeneral, och matchades konstant mot motståndarnas toppspelare. Panthers saknar nu en given ledare bland försvarsbesättningen, där man dessutom har tappat ytterligare spelare än bara Bouwmeester.

Årets poängkung: Stephen Weiss

Så länge Stephen Weiss håller sig skadefri är han en giftig playmaker, som även behärskar det defensiva spelet. Styrkan ligger dock i offensiven och tack vare sin fina skridskoåkning och puckbehandling kan han mycket väl komma upp i 20 mål och totalt 70 poäng, vilket leder till en vinst i den interna poängligan.

Årets nykomling: Michal Repik

20-årige Michal Repik har alla möjligheter att slå sig in i Panthers laguppställning, mycket tack vare sin fina känsla för mål. Tidigare i karriären har det dessutom visat sig att han har en förmåga att kliva fram när det verkligen behövs. Kan Repik bara behärska det fysiska spelet i NHL kommer han redan nu att bidra med en hel del mål.

Årets genombrott: Kamil Kreps

Ska det här äntligen bli året som Kamil Kreps slår igenom på allvar? Den 24-årige tjecken har etablerat sig i ligan, men har ännu inte lyckats ta det sista steget på utvecklingsstegen. Har han bara rätt attityd i kombination med en bättre fysik kan Kreps mycket väl bli en riktigt trevlig överraskning för Florida den här säsongen.


###

1.
2.
3.
4.
5.
6.
7.
8.
9.
10.
11.
12.
13.
14.
15.
16.
17.
18.
19.
20.
21.
22.
23.
24.
25.
26. Florida Panthers
27. Atlanta Thrashers
28. New York Islanders
29. Phoenix Coyotes
30. Colorado Avalanche

Niclas Vibergniclas.viberg@svenskafans.com@NiclasViberg2009-09-05 07:00:00
Author

Fler artiklar om Florida