Habsrapporten: Knackigt spel, men fantastiskt resultat

Habsrapporten: Knackigt spel, men fantastiskt resultat

Montreal Canadiens har spelat sådär under inledningen av säsongen, men trots det leder man hela NHL efter 8 segrar på 11 matcher.

NHL:s bästa lag? Knappast
Om någon hade sagt till mig innan säsongen började att Habs skulle leda hela ligan efter 11 matcher hade jag tagit det erbjudandet direkt. 17 poäng på 11 matcher kan man verkligen inte klaga på, men vägen dit har inte varit särskilt härlig. Canadiens har, i mina ögon, varit det sämre laget på isen i flertalet av de matcher man vunnit, och tabellen ger egentligen ingen rättvisande bild över hur bra Canadiens har varit. Om man vill hålla i de fina resultaten måste man spela upp sig, annars kommer detta långsamt att gå utför.
 
Första målet
Ett av Canadiens största problem har varit att man ständigt släpper in det första målet i matcherna. 9 av 11 matcher har man tillåtit motståndaren att ta ledningen i matchen, men trots det har man lyckats vinna sex av dessa, och tagit en till övertid. Man kan väl välja att se på det här på två sätt, egentligen. Antingen ser man positivt på det, och fokuserar på moralen Habs har visat när man tagit sig tillbaka i matcherna. Eller så ser man negativt på det, och funderar på varför man inte är med i matcherna från början. Att vända sex av nio matcher till seger tillhör knappast det normala, så man kan undra om det kan fortsätta på det sättet.
 
Power play
Ett annat stort problem så här långt har varit spelet med en man mer på isen. Endast 9,6% av Canadiens power plays har slutat med ett mål för Habs, en alldeles för dålig siffra. Man kan fundera på om laget saknar Gerard Gallant, som tidigare säsonger har haft ansvar för lagets då framgångsrika power play. Men de senaste matcherna har det börjat se bättre ut, även om det inte blivit några mål, så gissningsvis kommer vändningen snart.
 
Ett riktigt genombrott
Vi kan vara på väg att få se Alex Galchenyuk ta steget från talang till stjärna, och det är bäst att vi tittar fort för annars kommer vi att missa det. Galchenyuk ser ut som en helt annan spelare den här säsongen, och det är tydligt att han byggt på sig mer muskler och blivit mycket starkare. Han har potentialen att bli en av NHL:s allra största stjärnor, och som det ser ut är det i år han tänker bli det. 8 poäng på 11 matcher är en riktigt bra inledning för Chuckie, och för det har han belönats med mer istid av Michel Therrien.
 
Nyförvärven
Canadiens inledde säsongen med fyra nyförvärv i truppen, och än så länge får man väl säga att det varit både upp och ner. Manny Malhotra har kommit in i laget och bidragit med exakt vad Marc Bergevin hoppades på: defensivt slit, ledarskap, och vunna tekningar. Även P-A Parenteau har uppfyllt förväntningarna, och han har definitivt bidragit med mer än vad Danny Brière gjorde förra säsongen. En som haft det lite tuffare är Tom Gilbert, som stått för en del farliga turnovers, och stundtals har sett vek ut i defensiv zon. Även Jiri Sekac har fått en tuff start på sin tid i Canadiens – och sin NHL-karriär – då han fått sitta på läktaren de senaste fem matcherna. När han väl var på isen såg han dock mer än duglig ut.
 
Utnyttjar Therrien sitt lag till fullo?
Det är minst sagt vanligt att Canadiensfans kritiserar Michel Therrien, vilket jag också under perioder gjort. Och så här långt in i säsongen kan man verkligen ifrågasätta om Therrien utnyttjar det material han har till förfogande på bästa sätt. På backsidan finns det väl egentligen inte så mycket att säga till om, även om jag personligen gärna skulle se Nathan Beaulieu på isen lite oftare. På forwardssidan finns det däremot mer att undra om. På läktaren sitter två unga, snabba, skickliga spelare i Jiri Sekac och Michael Bournival, samtidigt som de härliga hockeyspelarna Rene Bourque och Travis Moen sätter skridskorna på isen. På de sex matcherna Jiri Sekac spelade visade han upp mer än vad Rene Bourque har gjort på flera år, bortsett från förra årets slutspel. Faktum är att Bourque på sina 30 senaste grundserie matcher har mäktat med hela ett (1) mål, och på de senaste 50 har han fått ur sig hela tre (3). Samtidigt sätter Therrien en av sina bästa energispelare i Bournival på läktaren, och spelar Travis Moen som inte varit en bra ishockeyspelare på ett par år. Moen ser seg ut på isen, och är inte alls den effektiva defensiva spelaren han en gång var. På Twitter har teorin att Therrien tvingas spela vissa spelare för att Marc Bergevin försöker trejda dem nämnts, och man kan ju hoppas på att det är så. För att nästan bänka Lars Eller samtidigt som man fortsätter ge Rene Bourque istid låter inte som ett recept för framgång.
 
Rapportens tre stjärnor
1. Tomas Plekanec
Jamen vad i helvete, det går ju inte att undvika att sätta Tomas Plekanec högst upp på den här listan. Det har ofta pratats om att Plekanec skulle kunna blomma ut offensivt om han bara fick lite avlastning från sitt defensiva ansvar, och det verkar vara precis det som har hänt i och med Manny Malhotras intåg. Plekanec har varit den ena stora positiva överraskningen hittills, och han sprutar in poäng utan att för en sekund vara oansvarig defensivt.
 
2. Alex Galchenyuk
Den andra stora positiva överraskningen så här långt är Alex Galchenyuk, som jag redan diskuterat tidigare i rapporten. Hans skicklighet när han har pucken på öppen is är överlägsen alla andra i det här laget, och till skillnad från tidigare år vinner han nu en majoritet av närkamperna vid sargerna. Har sett helt fantastisk ut så här långt.
 
3. Carey Price
Det började lite knackigt, men efter de första få matcherna har Carey Price återigen visat att han är världens bästa målvakt. Tog mer eller mindre på egen hand hem tre poäng i matcherna mot Calgary och Vancouver, och gör nästan alltid ett par häpnadsväckande räddningar varje match. Säsongsinledningen har med all tydlighet visat att han är Habs allra viktigaste spelare.
 
Stjärnligan
1. Tomas Plekanec (3 p)
2. Alex Galchenyuk (2 p)
3. Carey Price (1 p)
 
Stjärnligan baseras på samtliga rapporter under säsongen. En spelare får tre poäng för att utses till första stjärnan, två för andra, och en för tredje.
 
Canadiens senaste matcher
8/10 Toronto - Montreal 3-4
9/10 Washington - Montreal 1-2 (SO)
11/10 Philadelphia - Montreal 3-4 (SO)
13/10 Tampa Bay - Montreal 7-1
16/10 Montreal - Boston 6-4
18/10 Montreal - Colorado 3-2
21/10 Montreal - Detroit 2-1 (OT)
25/10 Montreal - NY Rangers 3-1
27/10 Edmonton - Montreal 3-0
28/10 Calgary - Montreal 1-2 (SO)
30/10 Vancouver - Montreal 3-2 (OT)

Canadiens kommande matcher
2/11 01.00, Montreal - Calgary 
4/11 01.30, Montreal - Chicago
5/11 01.30, Buffalo - Montreal
8/11 01.00, Montreal - Minnesota
11/11 01.30, Montreal - Winnipeg
13/11 01.30, Montreal - Boston
15/11 01.00, Montreal - Philadelphia
16/11 01.00, Detroit - Montreal
18/11 01.30, Montreal - Pittsburgh
20/11 01.30, Montreal - St. Louis
 
Lagstatistik
Record: 8-2-1
Poängprocent: 77,3%
Poäng: 17
Gjorda mål: 26
Gjorda mål/match: 2,36
Insläppta mål: 29
Insläppta mål/match: 2,64

Powerplay: 9,4%
PP-mål: 3
PP-tillfällen: 32
Insläppta mål i PP: 0
Penalty killing: 86,7%
Insläppta mål i PK: 6
PK-tillfällen: 45
Mål SH: 1
Mål OT: 1
Tekningar: 53,9%

Utvisningsminuter: 123
Utvisningsminuter per match: 11,2
Majors: 3
Misconducts: 0
Game Misconducts: 0
Match penalties: 0

Skott per match: 28,4
Skott emot per match: 31,2
Fenwick%, 5v5 close totalt: 49,87%
Fenwick%, 5v5 close senaste 10: 47,77%

Individuella ledare
Mål: Tomas Plekanec (5)
Assist: Alexei Emelin (6)
Poäng: Tomas Plekanec (5+4=9)
PP-mål: Max Pacioretty/P.K. Subban/P-A Parenteau (1)  
PP-poäng: Alex Galchenyuk (0+2=2)
Matchvinnande mål: Plekanec/Subban/Desharnais/Gallagher/Eller (1)
Mål i OT: David Desharnais (1)
SH-mål: Tomas Plekanec (1)
Skott: Brendan Gallagher (36)
Skottprocent: Jiri Sekac (25,0)
Flest missade skott: Max Pacioretty (20)
Blockerade skott: Tom Gilbert (24)
Bäst +/-: Max Pacioretty/David Desharnais (+8)
Sämst +/-: Lars Eller (-7)
Tacklingar: Alex Galchenyuk (24)
Utvisningsminuter: P.K. Subban (18)
Majors: Brandon Prust (2)
Tekningsprocent (minst 100 tekningar): Manny Malhotra (61,9)
Flest takeaways: Max Pacioretty (9)
Flest giveaways: Tom Gilbert (14)

Mest speltid per match, försvarare: Andrei Markov (25:47)
Minst speltid per match, försvarare: Jarred Tinordi (12:13)
Mest speltid per match, forwards: Tomas Plekanec (19:02)
Minst speltid per match, forwards: Travis Moen (10:21) 

Oliver Åbondeoliver_abonde@hotmail.com@OAbonde2014-10-31 16:39:27
Author

Fler artiklar om Montreal