Inför draften: De kan Arizona välja i förstarundan
Så var det återigen dags att tända ett hopp om framtiden. Trots att Coyotes ”förlorade” draftlotteriet och skickades två val nedåt i hierarkin till det femte, finns det all möjlighet i världen att drafta en kommande superstjärna.
Det blir givetvis ingen Rasmus Dahlin, och inte heller någon Svechnikov då han känns gjuten att gå till Hurricanes som tvåa. Men efter det blir det mer och mer ovisst. Filip Zadina och Brady Tkachuk har länge sett ut som kandidater till att gå som trea och fyra, men det snackas allt flitigare om att Canadiens funderar på finländska centern Kotkaniemi med det tredje valet och att Senators sneglar på en av de topprankade backarna.
Låt oss därför kika på de sju spelare som kan tänkas vara tillgängliga, och vem det lutar åt att John Chayka väljer i den första rundan under midsommarnatten:
Filip Zadina, F, Tjeckien, Halifax Mooseheads (QMJHL):
Zadina är en målgörare av rang och har länge setts som given i topp tre. Men han kan som sagt komma att vara ”up for grabs” när det är Coyotes tur att välja spelare. Om så är fallet tror jag att man väljer honom utan att blinka.
Han är en skottglad forward som bevisat gång på gång att han är en offensiv kraft att räkna med, inte minst i de stora matcherna. I JVM stod han för sju mål på sju matcher och gjorde 44 mål på 57 matcher i QMJHL.
Brady Tkachuk, F, USA, Boston College (NCAA):
Son till Keith och bror till Matthew, då har man ishockey i generna. Tkachuk var en spelare som klättrade och klättrade på draftrankingarna under säsongens gång och kan även han försvinna innan Arizona får chansen att lägga vantarna på honom.
Precis som resten av familjen är han kraftfull i sitt spel och nyttig på alla delar av isen. Även han visade upp sig från sin bästa sida i JVM då han radade upp nio poäng på sju matcher. I Boston har det blivit 31 pinnar på 40 matcher.
Noah Dobson, D, Kanada, Acadie-Bathurst Titan (QMJHL):
Ska man tro experterna på NHL.com är det denne 190 cm långe back som mest troligt drar på sig en Sedona-röd tröja på scenen i Dallas (så var åtminstone fallet för ett par veckor sedan). Dobson tog precis hem det finaste som går att vinna i den kanadensiska juniorhockeyn: Memorial Cup.
Under grundsäsongen kom 69 poäng från hans högerskjutande klubba på 67 matcher. Han beskrivs som en tvåvägsback som med sin fina blick tar bra beslut med pucken och har ett tungt skott från blålinjen. Enligt utsago bör det inte krävas alltför mycket för honom att ta en plats i NHL på direkten.
Evan Bouchard, D, Kanada, London Knights (OHL):
En annan som har imponerat stort i juniorligorna i år är Evan Bouchard. Likt Dobson är han en högerfattad back som kan radda upp poäng. Han slutade på en delad sjundeplats i poängligan i OHL med sina 87 poäng (25 mål, 62 assist) och är den förste backen att komma topp tio sedan Ryan Ellis gjorde detsamma för sju år sedan.
Bouchard är en intelligent allroundback som tar kloka beslut med pucken och är bra på rören. Han har dessutom av en scout kallats för ”en prototypback i det nya millenniet”. Om inte det vore nog ska hans skott, likt OEL, vara ”sneaky”.
Quinn Hughes, D, USA, Michigan (NCAA):
Så till ännu en försvarare av rang. Till skillnad från de två tidigare nämnda grabbarna har Quinn Hughes inte riktigt längden som en av sina starkaste sidor. Raklång står han på 178 centimeter och har en del att jobba på i egen zon. Men det finns rikligt med andra fördelar att hämta i denne amerikan.
Hans skridskoåkning beskrivs som ”dazzling” och hans skott som hårt och precist. Även han har fått stora lovord av scouter och kallats för urbilden av en offensivt lagd back. Efter 29 poäng på 37 matcher i den amerikanska college-hockeyn belönades Hughes med en plats i det USA som tog brons i VM. Väl där stod han för två assist på tio matcher.
Oliver Wahlstrom, C/RW, U.S. National U18 Team (USDP):
Skulle Arizona mot förmodan välja att drafta en forward som inte är Zadina eller Tkachuk, lär det vara Oliver Wahlstrom namn som ropas upp. Lägg till två prickar ovanför o:et och ni förstår att han är av svensk härkomst. Hans pappa är från Sverige, men Oliver själv har spenderat hela sitt liv i de förenta staterna.
Den gångna säsongen gjorde han 48 mål och 46 assist på 62 matcher för det amerikanska utvecklingslaget och sju mål på lika många matcher i U18-VM. Wahlström är, precis som hans statistik förtäljer, en naturlig målskytt med fart på rören och luriga handleder.
Adam Boqvist, D, Sverige, Brynäs (SHL):
Jag såg länge detta som ett långskott, men det verkar som att Coyotes har fattat intresse för Boqvist, som i princip är ett år äldre än alla andra. Med det sagt så har de tre andra backarna har imponerat stort på amerikansk is medan Boqvist mest huserat i svenska J20 SuperElit och gjorde ynka en poäng på 15 matcher i SHL.
Den svenska kopplingen finns och Boqvist har en offensiv ”uppsida” som definitivt är värd att ta en extra titt på, men jag ser det inte riktigt hända. Går man som nummer fem anser jag att man bör ha bevisat mer än Boqvist gjort.
– – – – – – – – – –
Det känns svårt på förhand att välja vilken spelare jag helst ser i Coyotes, speciellt då jag inte följt juniorligorna eller den svenska hockeyn speciellt väl. Då det verkar som att någon av Zadina och Tkachuk kommer att vara vara tillgänglig känns det som det givna valet. Den sistnämnde vore riktigt fin att se i Arizona då pappa Keith var den förste kaptenen någonsin i det lag som 1996 hamnade i Phoenix.
Samtidigt är det svårt att inte bli kär i beskrivningarna av en sådan som Evan Bouchard, men det kanske mest grundar sig i att han låter som en högerskjutande Oliver Ekman-Larsson. Tittar man på djupet på backsidan är den grundare än längre fram i banan, vilket skulle vara en anledning att välja en försvarare. Men man bör givetvis drafta den bästa spelaren oavsett position.
Hur det än går och vem de än väljer blir det en spelare att vara exalterad över.
– – – – – – – – – –
Förutom femte valet i förstarundan har man nedanstående draftval att göra:
Runda 2: #55 (från Wild).
Runda 3: #66, #73 (från Hurricanes) och #74 (från Flames).
Runda 4: Inget val.
Runda 5: Inget val.
Runda 6: #158.
Runda 7: #159.
Vilka de väljer där? Det tänker jag inte ens spekulera i, men det finns goda anledningar att tro att Chayka kanske kommer att använda någon av valen i tredjerundan i en trade. Nåja, den som lever får se. Trevlig midsommar och glad NHL-draft på er alla!