Inför Four Nations: Sverige
Det börjar bli dags för turneringen som det pratats om länge nu. Fyra nationer gör upp i Montreal och Boston i en turnering där världens bästa spelare för varje land deltar. Här följer en rejäl genomgång av det svenska laget som Sam Hallam ställer upp med.
Forwardssidan är den svagaste på pappret, men här finns stjärnglans också såklart.
Filip Forsberg, Nashville Predators
30-åringen är inne på sin 11e fulla säsong i NHL, alla med Nashville Predators hittills. Har presterat på en hög och jämn nivå under många år där han ligger runt en poäng per match genom karriären. Haft otur med skador efter sina första år i organisationen men fick förra året spela alla 82 matcher för första gången på 7 år och då slog han dessutom till med personbästa 94 poäng varav 48 mål. Det är också målskyttet som alltid varit Forsbergs stora styrka och han är en av få svenskar som har kapacitet att nå 50 mål i NHL. I år är ingen skillnad på hans poänggörande trots att laget har blivit ett bottenlag. Därför är det kanske än mer imponerande att han nästan snittar en poäng per match hittills. Ska vara en bärande spelare offensivt för oss och vara ett stort hot i powerplay.
Adrian Kempe, Los Angeles Kings
Gör sin 8e säsong i Kings där han vuxit ut till en av deras ledande spelare tillsammans med Anze Kopitar. Har haft en stigande form i flera år på raken nu och har ökat sitt poängsnitt fyra år på raken och det är inte alls omöjligt att han förbättrar totalen även denna säsongen då han just nu taktar på en poäng per match och förra säsongen stod även han för sitt bästa resultat i karriären med 75 poäng på 77 matcher. Är likt Forsberg en målgörare av rang och får han allt att stämma skulle även Adrian kunna stå för en säsong där han når drömgränsen 50 mål. Hans bästa hittills är 41 kassar säsongen 22/23 och även här ska han ha en stor roll i powerplay där han ska använda sig av sitt vassa skott så mycket som möjligt.
Joel Eriksson Ek, Minnesota Wild
Eriksson Ek har lite i skymundan gått från att vara en lovande spelare på NHL-nivå till att bli en otroligt effektiv center som spelar i alla situationer för sitt Minnesota där han redan i tidig ålder fick ett "A" på bröstet. Leder genom exempel på isen och är en pålitlig spelare i alla spelformer och otroligt användbar vilket lär behövas i den här turneringen då jag tänker mig att han kan få en roll där han ska neutralisera motståndarnas främsta vapen. Han kan leda en kedja på ett ypperligt sätt och har på senare år även hittat mer och mer rätt när det kommer till att producera poäng. Haft en något tuff säsong i år med skadeproblematik men bör spela en stor roll för Sverige i Four Nations.
Gustav Nyquist, Nashville Predators
För mig en liten överraskning i detta laget sett till hur säsongen har blivit i år. Spelade i många år i Detroit innan han bytt klubb fyra gånger senaste sex åren och förra säsongen gick flyttlasset till Predators där han fick allt att stämma och stod för sin bästa säsong i karriären som 34-åring med 75 poäng på 81 matcher. Har inte alls hittat samma flyt i år precis som hela laget och snittar nu runt en halv poäng per match. Men likt många svenska spelare så är han en pålitlig forward som man vet vad man får av. Kan komma att få en mer defensiv roll i den här turneringen med speltid framförallt i boxplay där han spelar till vardags i NHL också.
Lucas Raymond, Detroit Red Wings
En av dom yngre spelarna i truppen med sina 22 år men har under sina fyra säsonger i Detroit varit en ljuspunkt för ett lag som haft det tungt med att gå till slutspel efter sin häftiga storhetstid. Har utvecklats för varje säsong och i år ser han ut att göra sin bästa säsong hittills. Använder man honom på rätt sätt så kan det spraka kring den här killen som både har ett bra skott, ett bra spelsinne och han har en bra fart på rören samtidigt som han kan hantera pucken i dom höga farterna. Han kommer förhoppningsvis få en bra roll i det här laget och ska på förhand ha en gjuten roll i powerplay och i någon av dom första två formationerna som ska kunna producera rejält framåt.
Elias Lindholm, Boston Bruins
Lindholm har varit en pålitlig spelare under många år nu och 30-åringen stod för sin bästa prestation i karriären säsongen 21/22 när han gjorde 82 poäng på 82 matcher. Tanken var att han skulle bli Bostons förstacenter den här säsongen men det har tyvärr visat sig att kapaciteten för det inte riktigt finns där. Därav tror jag att han kommer få en större defensiv roll i Sveriges lag då vi har bättre centrar när det kommer till det offensiva spelet. Kan han göra ett bra jobb mot motståndarnas bästa spelare och försöka spela 0-0 mot dom och dessutom vara inne mycket i boxplay så har vi mycket vunnet då våra mer renodlade offensivt skickliga spelare kan koncentrera sig på just det, offensiven.
Viktor Arvidsson, Edmonton Oilers
Har under många år varit en pålitlig poänggörare och en grym skridskoåkare som varit hans stora styrka. Har med tanke på sin skridskoåkning varit ett smart val i boxplay där han kan skapa offensivt när tillfälle ges. Den här säsongen bytte han från Los Angeles till Edmonton och har fått chansen högt upp i hierarkin med både Draisaitl och McDavid till och från. Men poängen har uteblivit till stor del så den här säsongen har hittills varit något av en besvikelse och 31-åringen är i nuläget en spelare som är precis på gränsen att ha en ordinarie plats i det svenska laget.
Elias Pettersson, Vancouver Canucks
Från fullkomligt dominant i SHL till att bli en stjärna på en gång i NHL, det är det inte många svenska spelare som gör men Elias tog steget utan besvär och har sedan ankomsten till Canucks varit en av deras bästa spelare varje säsong. Gjorde 102 poäng för två år sedan och har en potential som få andra kan matcha i det här laget offensivt. Tyvärr har hela Vancouver varit något av en soppa i år och Pettersson har varit involverad i flera rykten kring dålig stämning och att dom kanske till och med vill trada bort honom vilket förmodligen har speglat av sig på isen då han inte ens är nära att snitta en poäng per match än så länge. Kanske är precis en sådan här turnering han behöver för att hitta rätt och kan han vara en stor bidragande orsak till att Sverige vinner så kan det betyda otroligt mycket för honom även personligen.
Jesper Bratt, New Jersey Devils
Här är en spännande spelare i det svenska laget som är lika gammal som Elias men som kanske ännu mer imponerande tog steget från AIK i hockeyallsvenskan rakt in i NHL och New Jersey Devils säsongen 17/18. Det efter att ha producerat helt okej på allsvensk nivå i två säsonger. Det var nog få, om ens någon, som såg potentialen som han visar upp gång på gång numera. Har dom senaste tre säsongerna varit nära att snitta en poäng per match och gjorde 83 poäng som karriärsbästa så sent som under fjolåret. Det är något som han definitivt kan slå den här säsongen och tillsammans med Jack Hughes utgör han en dynamisk duo i Devils som firar stora framgångar tillsammans. Ska vara en ledande spelare för Sverige i den här turneringen.
William Karlsson, Vegas Golden Knights
Slog sig in i NHL säsongen 14/15 men blev ordinarie säsongen efter i Columbus där han var en ren defensiv center. Det var när Vegas bildade sitt NHL-lag och "Wild Bill" inte var önskvärd i Columbus som han fick sitt genombrott rejält. 78 poäng på 82 matcher är hans bästa säsong i karriären och i samband med den säsongen cementerade han sig i laget som en pålitlig center som kan bidra i alla spelformer och kommer från sin näst bästa säsong poängmässigt i karriären med 30 mål och 30 assist vilket visar att det finns näsa för både målet och som speluppläggare som styrkor hos 32-åringen. Var en stor bidragande faktor till att Vegas vann Stanley Cup 2023 med 17 poäng på 22 matcher och det är den versionen vi behöver ha i den här turneringen för att kunna gå hela vägen om han kan vara med. Skadade sig tyvärr den 23 januari och bedöms som "vecka till vecka" vilket har gjort att han missar turneringen.
Rickard Rakell, Pittsburgh Penguins
Ersättaren till "Wild Bill" heter Rickard Rakell och går emot en av sina bästa säsonger i karriären. Därför var det överraskande att han inte kom med från start i Hallams trupp. 31-åringen är inne på sin elfte hela säsong i NHL där han under säsongen 21/22 bytte Anaheim Ducks till Pittsburgh Penguins där han fortfarande spelar. Har som bäst gjort 69 poäng på en säsong och det gjorde han i Anaheim säsongen 17/18, men efter bytet till Penguins har högerskytten hittar mer rätt och den här säsongen kan bli den bästa i karriären hittills. Just nu håller han ett snitt som skulle ta honom till exakt 69 poäng igen men det vore såklart kul om han kunde slå sitt tidigare rekord. Är trea av alla svenskar den här säsongen när det kommer till målskyttet och i den här turneringen kommer vi behöva ha spelare som kan hitta nätet frekvent då det kommer handla om små marginaler förmodligen.
William Nylander, Toronto Maple Leafs
Förmodligen vår största stjärna bland forwards som har bevisat säsong efter säsong att han inte förtjänar att vara involverad i traderykten när det handlar om Torontos "core four" med Matthews, Marner, Tavares och honom själv. Har också på senare år bevisat för alla att han är den som levererat när det gäller som mest när matcherna blir som allra viktigast. Då är det inte någon av dom andra tre som levererar utan det är då Nylander stiger fram och bevisar sitt värde. Är en av hela NHLs bästa målskyttar den här säsongen och det gäller att vi utnyttjar den kapaciteten han besitter så mycket som möjligt för att bli framgångsrika. Han har en stor möjlighet att bli den andra svensken någonsin efter Håkan Loob att nå drömgränsen 50 mål på en säsong.
Leo Carlsson, Anaheim Ducks
Den stora överraskningen i Hallams uttagning hittar vi i form av 20-årige Leo Carlsson. Med rötterna i Färjestad innan flyttlasset gick till Örebro där han fick sitt stora genombrott för två år sedan med 25 poäng på 44 matcher vilket belönades med VM-spel. Fick en mjukstart i NHL där dom medvetet lät han spela två tredjedelar av säsongen istället för alla 82 matcher. Gjorde 29 poäng på 55 matcher och har väl inte riktigt hittat till nästa nivå i den allmänt känt så svåra andra säsongen i världens bästa liga. Är förmodligen mest med här för att se och lära vilket kommer vara gynnsamt för hans egna karriär men det hade kanske varit bättre för laget att ta in någon som kan bidra mer i nuläget.
Mika Zibanejad, New York Rangers
Har sedan flytten från Ottawa till New York Rangers blivit en av deras största stjärnor och skrivit ett stort kontrakt med klubben. Därför har den här säsongen varit karriärens största utmaning för honom när han fått ta emot väldigt mycket dålig kritik från fans i ett lag som var i fritt fall under en stor del av höstsäsongen i NHL. Han var en av dom i laget som fick ta mest skit pga sitt dåliga spel och faktum är att han går mot en av sina sämsta säsonger i ligan. Det kan vända snabbt från hjälte till syndabock och har man dessutom ett "A" på bröstet så kanske kritiken blir än större än i vanliga fall. Tanken är att han ska ha en stor roll i Sveriges lag och för oss är det bara att hoppas att han kan glömma den delen av säsongen som var dålig och ta nya tag i en ny miljö för att vända runt säsongen till något bra. Har likt Elias Pettersson varit involverad i mycket traderykten och spelarna är ju trots allt bara människor så det kan ha påverkat mer än man anar.
Sammanfattning
Sam Hallam tog ut den här truppen i början på december och då borde han ha sett tendenserna kring vissa spelare. Såhär knappa två månader i efterhand kan man lätt konstatera att man nog hade valt annorlunda om man fått ta ut den idag istället. Jag hade definitivt valt in Rickard Rakell, William Eklund och Fabian Zetterlund till förmån för Viktor Arvidsson, Leo Carlsson och Gustav Nyquist. Backsidan och målvaktssidan ser otroligt bra ut som sagt men vi hade nog behövt lite mer eldkraft framåt på förhand då vi i jämförelse med framförallt USA och Kanada ser tunna ut där. Vi får helt enkelt försöka vinna som svenska lag i princip alltid gör, tillsammans.
Betyg: 3/5
Tänkbar laguppställning
Hade jag fått vara Sam Hallam inför turneringen hade jag valt den målvakt som visat bäst form senaste veckorna från start. Alla tre är högkvalitativa så det är svårt att göra fel val i förväg helt enkelt. Man får gå på magkänsla och den som varit bäst både senaste tiden och på dom få träningar man kan göra innan det drar igång.
Backparen hade jag formerat på följande sätt.
Hedman-Dahlin
Forsling-Karlsson
Ekholm-Brodin
Andersson
Svårt att göra fel här och det finns potential för offensiv produktion från alla tre paren även fast det första såklart sticker ut just där. Karlsson mer renodlat offensiv roll där han är som bäst och med Forsling som kan täcka upp för eventuella misstag. Ekholm med den offensiva uppsidan i tredje backparet men där båda två kan och bör spela många minuter mot motståndarnas bästa spelare då dom är riktigt bra på att stänga ner och göra det tufft på isen. Andersson kan roteras in från start.
Forwards är svårare att formera på förhand men jag hade börjat turneringen på detta sättet.
Forsberg-Pettersson-Nylander
Bratt-Eriksson Ek-Kempe
Zibanejad-Lindholm-Raymond
Arvidsson-Karlsson-Nyquist
Carlsson
Här känns det som att man kan få till två eller i bästa fall tre producerande kedjor och en kedja som får mycket ansvar defensivt framförallt. I förstakedjan hittar vi målskytte av allra högsta snitt på alla tre men också hockey-IQ som behövs om man matchas mot dom andra lagens bästa spelare kontinuerligt. Andrakedjan har kraft, fart och finess. Tredjekedjan kan bli vägvinnande om man hittar formen tillsammans. Raymond är den som imponerat mest hittills och man vet vad man kan få ut av dom andra två. Möjligtvis kan ungtuppen Raymond vara den katalysatorn dom behöver för att hitta rätt. Fjärde är som sagt mer av en ren brunkarkedja om man kan säga det på den här nivån. Carlsson får rotera in vid passande tillfällen i matcherna.
Spelschema
Sverige-Kanada natten mellan 12-13 februari 02:00
Sverige-Finland lördag kväll 15 februari 19:00
USA-Sverige natten mellan 17-18 februari 02:00
Finalen spelas natten mellan 20-21 februari 02:00
Förutsättningar
Turneringen kommer spelas genom tre matcher för varje lag där man får tre poäng för vinst efter ordinarie tid, två poäng för vinst efter förlängning eller straffar, en poäng för förlust efter förlängning eller straffar och noll poäng för förlust vid ordinarie tid.
Dom två bästa lagen får spela finalen mot varandra och om den inte är avgjord efter 60 minuter väntar en 10 minuter lång förlängning i tre mot tre. Skulle det inte vara avgjort efter det går finalen till straffar där det är bäst av tre som gäller från start.
NHL-regler är det som gäller.
Snart dags för nedsläpp!