Is It October? Njet!
Kaptenen själv har, precis som hela laget, växlat upp på sistone.

Is It October? Njet!

Det verkar inte bara vara Fågel Fenix som reser sig ur askan i Arizona. Efter en seger på de fem inledande matcherna har nu Coyotes radat upp fem segrar på de sex senaste och har tagit stora kliv i jakten på slutspel när oktober ska summeras.

Så var det inte längre oktober och Arizona Coyotes, likt alla andra som räknar dagarna enligt den gregorianska kalendern, tar nu klivet in i november 2018. Mustascher och skägg ska sparas och frågan är om spelarna inte väljer det sistnämnda för att pröva sina ansiktsbehåringsvingar inför april nästa år.

Nej, vi ska inte dra några slutspels-slutsatser efter elva spelade matcher, och faktum är att man inte ens sitter på en wild card-plats i detta nu. Men efter de fyra senaste matcherna finns det anledning att dra på smilbanden. På talat om slutspel har just fotbollslaget Phoenix Rising tagit sig till conference final i USL, ligan under MLS. Kapten tillika delägare av klubben? En 40-årig Didier Drogba.

Nåja, åter till hockeyn och vi kan väl ta en snabb titt på samtliga resultat som Coyotes har radat upp på sina elva matcher under oktober månad:

Stars – Coyotes 3–0
Coyotes – Ducks 0–1
Ducks – Coyotes 2–3 (OT)
Coyotes – Sabres 0–3
Wild – Coyotes 2–1
Blackhawks–Coyotes 1–4
Jets – Coyotes 5–3
Blue Jackets – Coyotes 1–4
Coyotes – Canucks 4–1
Coyotes – Lightning 7–1
Coyotes – Senators 5–1

Record: 11–6–5–0.
Målskillnad: 31–21–10
Placering: Femma i Pacific Division.

På fem spelade matcher låg man på två poäng och det dröjde till den sjätte matchen innan Arizona lyckades skrinna hem sin första seger under ordinarie matchtid. Matchen därpå förlorade Coyotes borta mot Winnipeg, men sedan hände något med Tocchets mannar.

I skrivande stund har Coyotes ligans längsta vinst-streak med sina fyra raka segrar och har bara släppt in ett mål i vardera match. Laget sköt fler skott än sina motståndare i de flesta matcherna i inledningen av säsongen, men nu har man dessutom kapitulerat på chanserna.

Antti Raanta har sett fin ut och rockar en räddningsprocent på 92,6, men chockerande nog har backupen Darcy Kuemper sett ännu bättre ut. Han har vunnit två av sina tre framträdanden och har gjort så med en räddningsprocent på 95,7. Sustainable? Nej, men vad fan.

Offensiven har som sagt även den kommit igång ordentligt, inte minst i boxplay av alla spelformer. Brad Richardson och Michael Grabner har visat varför de ses som två av de bästa utvisningsdödarna i ligan och har gjort två mål vardera i den spelformen. Faktum är att laget gjort sex mål och har endast släppt in tre när man varit i nummerärt underläge. Imponerande, indeed. 

När jag senast skrev en artikel om de två inledande förlusterna eftersökte jag återkomsterna av Alex Galchenyuk och Christian Dvorak. Dvorak blev senare tvungen att operera en bröstmuskel efter att ha drabbats av en ny skada under sin rehab (hallå hela bänkpressen) och kommer att saknas under en längre tid. Galchenyuk, däremot, är tillbaka på isen.

Han har på sina fyra matcher visat vart det rysk-amerikanska skåpet ska stå och har snittat en poäng per match med sitt gjorda mål och tre assist. Poängstarkast är som sig bör hans nye lekkamrat Clayton Keller på sina åtta pinnar och kapten Oliver Ekman-Larsson har tack och lov börjat växla upp och har stått för ett mål och fyra assist på de fem senaste matcherna.

Värt att notera är också Christian Fischers hattrick mot Columbus, och linan med honom, Stepan och Perlini är ruskigt härlig att titta på. 

Nu återstår nio matcher på tre veckor innan NHL-säsongen når Thanksgiving den 22 november, den tidpunkt då tabellen enligt utsago har ”satt sig”. Två hemmamatcher mot Carolina och Philadelphia väntas närmast innan en fyra matchers lång roadtrip i öst som kan komma att vara viktig i Coyotes strävan om att nå en slutspelsplats innan sagt datum.

Emil Nilssonnilsson-emil@live.se@nilssonemil2018-11-01 02:40:00
Author

Fler artiklar om Arizona