Montreal Canadiens första rapporten: Andrei Markov och det försvunna Power play spelet.

Montreal Canadiens första rapporten: Andrei Markov och det försvunna Power play spelet.

Montreal Canadiens har startat den här förkortade säsongen så bra som man kan begära, fyra segrar och två förluster på de inledande sex matcherna.

Först en liten förklaring hur vi har tänkt med rapporterna när det gäller Habs. Det kommer inte att bli veckorapporter eller en rapport var fjortonde dag utan vi utgår helt från spelschemat. Sex matcher motsvarar en åttondel av säsongen och vi kommer med en sådan här rapport efter var sjätte match, det innebär att nästa rapport kommer när en fjärdedel av Canadiens matcher är spelade, den fjärde kommer när hälften och den nästsista när 75% av matcherna är spelade. Med den fördelningen kan vi dels jämföra med hur andra lag spelat under deras motsvarande period och dels jämföra med den föregående perioden.

Montreal har haft en hyfsat lätt inledning på serien, fyra hemmamatcher och två bortamatcher mot inte allt för svårt motstånd även om Washington innan säsongen ansågs vara ett givet slutspelslag. Fyra segrar på sex matcher är bra och om Canadiens kan fortsätta på samma sätt är slutspelsplatsen given (se Tranbecks NHL-blogg: http://www.svenskafans.com/nhl/hoppet-om-slutspel-forsvinner-snabbt-468883.aspx). Den kommande periodens sex matcher är desto tuffare med fem matcher mot lag i den nordöstra divisionen plus en bortamatch mot Tampa Bay Lightning.

Andrei Markov och det försvunna Power play spelet
Innan säsongen startade hade rubriken kunnat vara en titel på en fantasyfilm men nu ser det ut som titeln på en dokumentärfilm. Markov har klickat med sin nye backpartner i PP Raphael Diaz och verkar offensivt vara minst lika bra som innan hans skadehelvete började. Habs PP har gått från ynkliga 14,3% utdelning förra säsongen vilket gav en tjugoåttonde plats i NHL till en sjundeplats i NHL med 27,3%. Markov har gjort samtliga sina 8 poäng i PP och backpartnern Diaz har gjort 7 av sina 8 poäng i PP. Det gick lite grus i maskineriet i den senaste matchen mot Ottawa men om jag får bestämma så kommer Diaz och Markov fortsätta att vara första valet trots att PK Subban troligen gör comeback under helgen.

PK Subban och backarna
Subban har skrivit för två år men han kommer inte in i laget som en frälsare som han nog hade trott innan säsongen började. Han och hans agent Don Meehan räknade definitivt inte med att Andrei Markov skulle vara så här bra, de trodde säkert inte heller att både Raphael Diaz och Alexei Emelin skulle ta för sig så bra. Att Francis Bouillon dessutom fått en speltid på drygt 20 minuter per match gör att hans plats i laguppställningen inte är så given, ska Subban återfå sin plats jämte Josh Gorges direkt eller ska han matchas in sakta och få förtjäna sin istid. De flesta om inte alla är eniga om att det är Tomas Kaberle som antagligen hamnar på pressläktaren, men var och hur ska Subban användas är frågan? Att Diaz och Markov fortsätter som första backpar i PP ända till att PP går lite sämre borde vara en självklarhet men Subban är van att spela mycket och även van att ta plats både på och utanför isen. Han kan inte komma in och tro att inget har förändrats, han är given Top4 bland backarna men ska han verkligen vara den som har mest istid och spela både PP och PK. Subban är en spelare som är polariserande, det finns fans och media som fortfarande ser honom som en ny Bobby Orr (även om deras antal minskat betydligt), samtidigt så finns det de som ser honom som en stöddig typ som passar bättre i NBA än i NHL. Tyvärr kretsar mycket runt just personen PK och inte så mycket om hans spel, flera av de som hatar honom gör det tyvärr mest beroende på hans hudfärg och uppträdande.

Om jag fick bestämma så skulle Subban börja i det tredje backparet tillsammans med Francis Bouillon för att efter ett tag återta sin plats jämte Josh Gorges i det backpar som spelar mot motståndarnas bästa spelare. Han får spela i andra uppställningen när det gäller både PP och PK för att eventuellt ersätta Diaz i första uppställningen om och när PP målen slutar ramla in lika enkelt som under inledningen. Förhoppningsvis så kan Subban ersätta Markov i PK, så att Markovs speltid kan sjunka något. Tomas Kaberle är just nu det enda valet när det gäller Canadiens andra och sista buyout. Givetvis kommer Canadiens att försöka trada honom men tyvärr så har han ju ytterligare ett år på sitt kontrakt vilket gör honom svår att bli av med, men man kan ju hoppas att ”Homer” blir desperat om Flyers PP inte börjar producera snart. Yannick Weber är också en möjlig back att trada speciellt om Habs ledning tror att Jarred Tinordi och Nathan Beaulieu snart är redo för spel i NHL.

Cole & Desharnais
Förra säsongens förstakedja med Erik Cole-David Desharnais-Max Pacioretty sprack efter tre spelade matcher pga en inflammerad blindtarm. Cole fortsätter att jobba stenhårt och snart måste poängen börja trilla in igen, Desharnais har det betydligt tuffare i år jämfört med förra säsongen, han är bättre scoutad och inte lika underskattad som förra säsongen. Det gäller att inte coach Therrien minskar hans istid allför mycket för han behöver speltid för att komma ur svackan han hamnat i. Lars Eller som ersatt Pacioretty måste ta för sig mer, han bänkades efter premiären då han inte alls lyckades men är för talangfull för att misslyckas om han får spela med Cole och Deharnais.

Tomas Plekanec & Co.
Tomas Plekanec trivs betydligt bättre i år när han får spela med två friska och hela kedjekamrater i form av Brian Gionta och Rene Bourque. Gionta fortsätter att vara en av NHL's mest dynamiska skridskoåkare och om han inte själv gör mål så skapar han med det enorma ytor för sina lagkamrater. Bourque var inför säsongen en av två som media och fans spekulerade vara aktuell för att bli andre Habs spelare att bli utköpt, han spel hittills under säsongen har tystat den diskussionen fullständigt. Både Bourque och Gionta har hittills inte fått så bra utdelning för sitt slit men om de fortsätter som hittills så är trion Gionta-Plekanec-Bourque Canadiens nya första kedja.

Ungdomlig entusiasm
Alex Galchenyuk och Brendan Gallagher har tagit Montreal och NHL med storm, Galchenyuk är som artonåring redan smartare hockeymässigt än majoriteten av spelarna i NHL. Han har alla möjligheter att ta en plats bland Canadiens största spelare genom tiderna under förutsättning att han kan hålla sig frisk. Han är definitivt en outsider till Calder Trophy och det är även Brendan Gallagher som verkar ha samma energi som en Duracellkanin. Trots sin ringa längd och vikt så tvekar han inte det minsta vare sig det gäller dueller vid sargen eller kampen framför mål, att han dessutom är en av de mest explosiva spelarna när det gäller skridskoåkning skadar inte heller hans framtidsutsikter i Canadiens och NHL. De båda ungdomarna har parats ihop med Brandon Prust som de flesta inför säsongen ansåg vara en spelare Canadiens verkligen behövde men som fick ett alldeles för bra kontrakt. Han har hittills varit värd varenda loonie (kanadensisk dollar) han får i sitt lönekuvert, han har tagit tre fighter hittills och är ett föredöme utöver det vanliga för sina kedjekamrater när det gäller arbetsmoral.

Checkingkedjan
Canadiens checkingkedja måste vara en av NHL's absolut tuffaste att möta just nu, de tre ledda av Travis Moen tacklar på allt som rör sig och står du still så är du verkligen illa ute. Colby Armstrong jobbar frenetiskt över hela isen och om han hade haft lite flyt så hade han redan gjort ett par mål. Moen själv är precis lika bra som han var förra säsongen innan hans hjärnskakning, han är visserligen Canadiens långsammaste spelare men genom sin rutin så är han oftast på rätt ställe vid rätt tidpunkt. Den tredje länken Ryan White är ett energipaket som måste lära sig när det är läge att dels slåss men också när det är läge att retas. Han gav Florida ett fullständigt onödigt fem minuter PP och i matchen mot Ottawa så var det hans utvisningar som gav Ottawa chansen att avgöra matchen i den andra perioden. Det skulle inte förvåna mig om White får sitta åtminstone en av helgens matcher och antingen Yannick Weber eller Mike Blunden får speltid i fjärdekedjan.

---

Periodens sex matcher

19/1 Montreal - Toronto 1-2
22/1 Montreal – Florida 4-1
24/1 Washington – Montreal 1-4
24/1 Montreal – New Jersey 4-3 OT
26/1 Montreal – Winnipeg 4-3
27/1 Ottawa – Montreal 5-1

Canadiens har haft en relativt enkel inledning på säsongen och lyckats riktigt bra med fyra segrar och två förluster, tyvärr har bägge förlusterna kommit mot lag från den egna divisionen.

---

Tabell
 

Northeastern Division GP W L OT GF GA playoff
Ottawa Senators 7 5 1 1 24 13 *
Boston Bruins 7 5 1 1 23 19 *
Montreal Canadiens 6 4 2 0 18 15 *
Toronto Maple Leafs 7 4 3 0 21 22 *
Buffalo Sabres 7 3 3 1 23 23
* i playoff kolumnen betyder att laget just nu ligger bland de åtta främsta lagen i den östra konferensen.
---

Skadeläget

Max Pacioretty – akut opererad för en inflammerad blindtarm, borta 3 till 4 veckor
Petteri Nokelainen – lower body inga besked om när han kan vara tillbaka

---

Statistik

Individuellt

Mest mål: Andrei Markov och Tomas Plekanec (4)
Mest assist: Raphael Diaz (8)
Mest poäng: Andrei Markov (8)
Mest PP-mål: Andrei Markov (4)
Mest PP-poäng: Andrei Markov (8)
Mest matchvinnande mål: Andrei Markov (3)
Mest mål i OT: Andrei Markov (1)
Mest PK-mål: -

Bäst +/-: Brendan Gallagher (+4)
Sämst +/-: David Desharnais (-3)
Mest utvisningsminuter: Ryan White (42)
Mest fighting majors: Brandon Prust (3)
Mest skott: Brian Gionta (22)
Bäst skottprocent: Andrei Markov 40%
Mest missade skott: Rene Bourque (13)

Mest speltid per match, försvarare: Kandrei Markov (24:51)
Minst speltid per match, försvarare: Yannick Weber (10:17)
Mest speltid per match, forwards: Tomas Plekanec (20:30)
Minst speltid per match, forwards: Ryan White (09:13)

Mest tacklingar: Alexei Emelin (32)
Mest blockerade skott: Josh Gorges (21)
Bästa tekare (minst 30 tekningar): Ryan White (61,5 %)
Mest giveaways: Andrei Markov (10)
Mest takeaways: Colby Armstrong, David Desharnais, Brian Gionta (4)

Lag

Record: 4-2-0
Segerprocent: 66,7 %
Poäng: 8
Gjorda mål: 18
Insläppta mål: 15

Powerplay: 27,3 % (9 mål på 33 tillfällen)
Penalty killing: 78,1 % (7 insläppta mål på 32 tillfällen)
Tekningar: 46,8 % (148 vunna 161 förlorade)
Utvisningsminuter: 132
Utvisningsminuter per match: 22

Majors: 6
Misconducts: 2
Game Misconducts: 1
Matchpenalty: 0
Tacklingar: 186
Blockerade skott: 77
Giveaways: 59
Takeaways: 37

Poängligan Montreal
Namn GP G A P +/- PIM
Andrei Markov 6 4 4 8 -1 4
Raphael Diaz 6 0 8 8 1 4
Tomas Plekanec 6 4 1 5 -1 2
Alex Galchenyuk 6 1 4 5 3 4
Brendan Gallagher 5 2 2 4 4 0
Max Pacioretty 3 0 4 4 1 0
Brian Gionta 6 2 1 3 0 0
Rene Bourque 6 1 2 3 0 6

---

Kommande matcher:

2/2 Montreal – Buffalo 20:05 (Viasat Sport)

3/2 Montreal – Ottawa 20:05 (Viasat Sport)

6/2 Montreal – Boston 01:30 (Viasat Hockey)

7/2 Buffalo – Montreal 01:00

9/2 Montreal – Toronto 01:00 (Viasat Hockey)

12/2 Tampa Bay -Montreal 01:30

Ett tufft program med två back-to-back matcher, fem av de sex matcherna är mot lag från den nordöstra divisionen. Om Canadiens klarar av att gå 4-2 även de här kommande sex matcherna så kan laget definitivt vara med i kampen om en slutspelsplats om man inte råkar ut för en jättesvacka för det har troligen bara Boston råd med i den nordöstra divisionen.

Källor: NHL.com, tsn.ca, Canadiens.com, capgeek.com

Dan Augustssondaug4663@gmail.com@DaugHabs2013-02-01 15:09:00
Author

Fler artiklar om Montreal

Spel utan konto innebär att man använder e-legitimation för registrering.