Omöjligheten i att ta ut ett All Star Team genom tiderna för Montréal Canadiens

Omöjligheten i att ta ut ett All Star Team genom tiderna för Montréal Canadiens

Det går givetvis att plocka ut ett All Star Team (6 spelare eller en trupp på 23) men att göra det utan att få en folkstorm på halsen är i princip en omöjlighet. Faktum är att jag antagligen kommer reta upp någon med den här artikeln där ca 100 Habsspelare kommer nämnas.

Idén till den här artikeln kom när Per Bjurman började plocka ut All Star lag till olika lag i NHL för Sportbladets räkning. Då var tanken att jag skulle plocka ut kanske 5 All Star Team för Habs som samtliga skulle vara bättre eller åtminstone minst lika bra som det bästa Toronto Maple Leafs kan åstadkomma när det gäller ett All Star Team. Sedan började skribenterna på Sportsnet göra All Star lag (2 mv, 6 backar & 4 kedjor) för en tänkt sjunde och avgörande Stanley Cup final. Eric Engels gjorde ett mycket bra jobb med Habs som du kan läsa här: https://www.sportsnet.ca/hockey/nhl/canadiens-time-dream-team-game-7-stanley-cup-final/

Då beslöt jag mig för att göra en utförligare artikel (utan allt för mycket statistik) där jag går igenom Habs alla legendariska spelare, men först ut är de 11 lag jag plockade ihop lite snabbt efter Bjurmans artikel. Lagen består av 1 G, 2 D, 1 RW, 1 C & 1 LW) men jag missade flera spelare som är aktuella om man väljer att ta ut så många All Star lag, bland annat missade jag Gump Worsley, Ken Reardon, Newsy Lalonde, Ralph Backstrom, Mark Recchi, Mike Cammalleri och Vincent Damphousse. Jag tror inte speciellt många hade sett fram emot att möta den avslutande formationen jag tog ut i Niklas Holmgrens anda och jag hade definitivt inte velat vara målvakt bakom backparet i All Star Team 6 men det här är absolut inte en ranking av Habs spelare genom tiderna.

All Star Team 1
Ken Dryden
Doug Harvey
Larry Robinson
Maurice Richard
Jean Béliveau
Bob Gainey

All Star Team 2
Patrick Roy
Serge Savard
Chris Chelios
Guy Lafleur
Howie Morenz
Dickie Moore

All Star Team 3
Jacques Plante
Guy Lapointe
Tom Johnson
Yvan Cournoyer
Henri Richard
Toe Blake

All Star Team 4
Carey Price
Jean-Claude Tremblay
Butch Bouchard
Bernie Geoffrion
Jacques Lemaire
Steve Shutt

All Star Team 5
Bill Durnan
Andrei Markov
Jacques Laperriére
Claude Provost
Elmer Lach
Mats Näslund

All Star Team 6
George Hainsworth
P.K. Subban
Patrice Brisebois
Stephane Richer
Saku Koivu
Aurel Joliat

All Star Team 7
Jose Theodore
Petr Svoboda
Jean-Guy Talbot
Brendan Gallagher
Tomas Plekanec
Max Pacioretty

All Star Team 8
Georges Vezina
Matthieu Schneider
Sylvio Mantha
Mario Tremblay
Pete Mahovlich
Frank Mahovlich

All Star Team 9
Michel Larocque
Jeff Petry
Eric Desjardins
Bobby Rousseau
Guy Carbonneau
Bert Olmstead

All Star Team 10
Rogatien Vachon
Sheldon Souray
Shea Weber
Alexei Kovalev
Bobby Smith
Gilles Tremblay

Habs ”Gurgel” All Star Team
Richard Sevigny
Lyle Odelein
Sprague Cleghorn
Chris Nilan
Doug Risebrough
John Ferguson

Här är en kort förteckning över Habs legendarer som är aktuella för olika All Star Teams genom tiderna när det gäller Canadiens. Tre spelare (Marty Barry, Gordie Drillon & Reg Noble), som bara spelat en säsong var i Canadiens finns inte med i uppräkningen av spelare som är invalda i Hockey Hall of Fame.

Målvakter
Om många lag har kanske 2 eller 3 fantastiskt bra målvakter att välja mellan har Habs minst det dubbla eller vad sägs om följande som alla är invalda i Hockey Hall of Fame: Ken Dryden, Bill Durnan, George Hainsworth, Jacques Plante, Patrick Roy, Rogatien Vachon, Georges Vezina och Gump Worsley. Lägg till Carey Price och Jose Theodore som båda har vunnit både Vezina och Hart.

Sammanlagt har Habs målvakter vunnit Vezina Trophy 29 gånger på de 92 säsonger den delats ut, dessutom har 3 av Habs målvakter (Plante, Theodore & Price) vunnit Hart. Conn Smythe har gått till en målvakt i Montréal 3 gånger (Dryden + Roy 2 gånger) och 1 gång har årets rookie gått till en målvakt (Dryden) i Canadiens.

Efter en första gallring återstod 3 målvakter Dryden, Plante och Roy. Dryden med 6 Stanley Cup på 8 säsonger plus att han bara förlorade 57 seriematcher under hela sin karriär är trots den statistiken den som får ge sig. Roy är antagligen (i konkurrens med Dominik Hasek) den målvakt som hatat att förlora mest av alla och han blir min #1 medan Plante som kanske är den målvakt i NHL-historien som gjort mest för sporten hamnar i andralaget.

Backar
Även på backsidan är Habs fyllt med legendariska spelare, 15 av dem är invalda i Hockey Hall of Fame: Butch Bouchard, Chris Chelios, Sprague Cleghorn, Herb Gardiner, Joe Hall, Doug Harvey, Tom Johnson, Rod Langway, Jacques Laperriére, Guy Lapointe, Jack Laviolette, Sylvio Mantha, Didier Pitre, Ken Reardon, Larry Robinson, Serge Savard och Babe Siebert. Till den samlingen kan man lägga till P.K. Subban, Andrei Markov, Matthieu Schneider, Vladimir Malakhov, Petr Svoboda, Sheldon Souray, Eric Desjardins, Patrice Brisebois, Jean-Guy Talbor, Jean-Claude Tremblay, Craig Rivet, Josh Gorges, Craig Ludwig, Stephane Quintal, Terry Harper, Jeff Petry och Shea Weber.

Norris har gått till en back i Montréal 12 gånger (Harvey 6, Johnson, Laperriére, Robinson 2, Chelios & Subban), 1 gång (Laperriére) har en back i Habs vunnit Calder, 2 gånger har Hart (Siebert och Gardiner som säsongen 1926-27 spelade varenda minut minus de 26 minuterna han tillbringade i utvisningsbåset för ett Canadiens i full rebuild) gått till en back i Habs och 2 gånger har en back (Savard & Robinson) i Canadiens vunnit Conn Smythe.

Här står två namn ut och det är väl igen som är förvånad att Doug Harvey med sammanlagt 7 Norris Trophy (han vann en som spelade coach efter att Habs tradat honom till NY Rangers) och Larry Robinson som är den back som spelat flest matcher och gjort flest poäng i Habs genom tiderna tar platserna i All Star Team 1. Efter att ha plockat bort 2 Hartvinnare och 3 Norrisvinnare stod kampen om platserna i All Star Team 2 mellan Chelios, Lapointe och Savard och till slut bestämde jag mig för att Savard och Chelios blir backparet i All Star Team 2.

Centrar
På centersidan är Habs inte lika starkt representerade i Hockey Hall of Fame, i alla fall om man bara räknar antalet för det är desto tyngre namn bland de 8 som är invalda i Hockey Hall of Fame: Jean Béliveau, Guy Carbonneau, Elmer Lach, Jacques Lemaire, Joe Malone, Howie Morenz, Henri Richard och Denis Savard. Lägg till namn som Saku Koivu, Tomas Plekanec, Vincent Damphousse, Ralph Backstrom, Doug Risebrough, Doug Jarvis, Pierre Larouche, Pierre Mondou, Pierre Turgeon och Bobby Smith

Innan NHL började dela ut Art Ross vann en center från Montréal poängligan 4 gånger (Morenz 2, Malone & Lach), Art Ross har efter det gått 2 gånger (Lach, Béliveau) till en center i Habs. Hart har vunnits av en center i Habs 6 gånger (Morenz 3, Béliveau 2 & Lach), Calder har delats ut till en center från Canadiens 2 gånger (Backstrom, Johnny Quilty), Carbonneau har tagit hem Selke 3 gånger medan Béliveau har vunnit Conn Smythe en gång.

Att Jean Béliveau blir min förstecenter borde inte förvåna någon men om platsen i andralaget blev det desto hårdare kamp. Efter en första rensning återstod Henri Richard, Howie Morenz, Elmer Lach, Jacques Lemaire och Saku Koivu men hur jag än vrider och vänder på det hela så måste platsen i All Star Team 2 gå till Morenz som förutom sina 3 Hart plus att han vann poängligan i NHL 2 gånger antagligen tillsammans med Boston Bruins Eddie Shore gjorde att NHL överlevde 1930-talets depression.

LW
Habs har åtta LW som blivit invalda i Hockey Hall of Fame: Toe Blake, Dick Duff, Bob Gainey, Aurel Joliat, Frank Mahovlich, Dickie Moore, Bert Olmstead och Steve Shutt. Andra LW att nämna är Max Pacioretty, John Ferguson, Gilles Tremblay, Yvon Lambert, Mike Cammmalleri och Mats Näslund som är den bäste svensk som fått äran att spela för Le Bleu-Blanc-Rouge.

Bob Gainey vann Selke fyra år i rad och Gainey vann även Conn Smythe Trophy gång, Hart har gått till en LW i Habs 2 gånger (Joliat, Blake), Art Ross har gått till en LW i Habs 2 gånger (Moore båda gångerna) men innan Art Ross började delas ut vann Blake poängligan i NHL en gång.

Jag plockade bort Mahovlich och Duff för att de är mer förknippade med Toronto Maple Leafs än med Habs och även om Steve Shutt antagligen är den mest underskattade spelaren Habs någonsin haft stod kampen om de två platserna mellan Gainey, Blake, Moore och Joliat. Gainey var den förste som jag valde och även om Moore som jag bestämde mig för när det gällde den andra platsen antagligen var minst lika viktig för Habs under slutet av 1950-talet som Gainey var under 1970-talet får Gainey platsen i All Star Team 1 medan Moore får nöja sig med All Star Team 2.

RW
Om man kallar Newsy Lalonde RW istället för rover som han spelade innan NHL bildades har Habs 6 RW som blivit invalda i Hockey Hall of Fame nämligen Yvan Cournoyer, Bernie Geoffrion, Guy Lafleur, Mark Recchi, Maurice Richard och den tidigare nämnde Lalonde. Till dem kan man lägga defensivspecialisten Claude Provost som vunnit Stanley Cup 9 gånger, Bobby Rousseau, Stephane Richer (Habs senaste 50 målsskytt), Alex Kovalev, Mario Tremblay, Brian Gionta och Brendan Gallagher.

Art Ross har gått till en RW i Habs 5 gånger (Lafleur 3 & Geoffrion 2) dessutom vann Lalonde NHL:s poängliga 2 gånger innan Art Ross började delas ut, Hart har gått 4 gånger till en RW i Canadiens (Lafleur 2, Richard & Geoffrion), Conn Smythe har gått 2 gånger till en RW i Habs (Cournoyer, Lafleur) och avslutningsvis har Calder Trophy delats ut 2 gånger till en RW i Habs (Geoffrion, Bobby Rousseau).

Det är nog ingen som blir förvånad över att det står mellan två spelare när det gäller RW, Lafleur och Rocket Richard och eftersom det antagligen inte finns en spelare i världshistorien som betytt lika mycket för sitt lag, stad och region som Rocket tar han platsen i All Star Team 1 medan ”Le Demon Blonde” tar platsen i All Star Team 2.

Jag är övertygad om att Bjurman kommer göra det enkelt för sig genom att ta ut både Lafleur och Rocket i sitt All Star Team men jag bestämde mig för att inte ”fuska” så mina två lag All Star Team 1 och All Star Team 2 består av en målvakt, 2 backar, en center en LW och en RW.

All Star Team 1
Patrick Roy
Doug Harvey
Larry Robinson
Jean Béliveau
Bob Gainey
Maurice Richard

All Star Team 2
Jacques Plante
Serge Savard
Chris Chelios
Howie Morenz
Dickie Moore
Guy Lafleur

En mycket stor anledning till att ”Rocket” hamnar före ”Le Demon Blonde” är att jag inte tar ut de här lagen efter bäste spelare utan efter vilken spelare som är störst och svenska journalister och fans verkar ha väldigt svårt att förstå att någon som kallas ”The Greatest of All Time” inte behöver vara ”The Best of All Time”. Vilken betydelse hade spelaren för laget, fansen, laget, provinsen och slutligen landet? Det finns ingen spelare som någonsin dragit på sig La Sainte-Flanelle som betytt så mycket för så många som Maurice ”Rocket” Richard. Både Morenz och Plante betydde mer för NHL och Habs än deras utmanare och de båda tar därför var sin plats i andralaget.

Om jag ska försöka mig på det Engels gjorde så blir det inte så enormt många ändringar jämfört med det lag han plockade ut,

MV
Även om Patrick Roy antagligen är den bäste målvakt som någonsin spelat för Habs så väljer jag precis som Engels Ken Dryden som min förstekeeper och eftersom Roy aldrig skulle acceptera att vara #2 så blir det Jacques Plante som blir min andremålvakt.

Backar
Första backparet blir Serge Savard-Larry Robinson eftersom det inte finns någon anledning att ändra någon som fungerade så bra under större delen av 1970-talet. Andra backparet blir Doug Harvey jämte Chris Chelios och jag ser väldigt få andra lag som ens är i närheten av att plocka ihop ett första backpar som kan jämföras med den duon.

När det gäller det tredje backparet blir det lite besvärligare, Guy Lapointe är given men sen väljer jag efter stor beslutsångest en betydligt mer defensiv back än Andrei Markov, J-C Tremblay eller P.K. Subban och då står det mellan Butch Bouchard, Jacques Laperriére och Tom Johnson och till slut kom jag fram till att Butch Bouchard får den sista backplatsen.

Forwards
Förstakedjan kan inte bli något annat än The Donut-Line som går in utan ändringar för trion Guy Lafleur, Jacques Lemaire och Steve Shutt hade under stora delar av 1970-talet lekstuga i NHL. Andrakedjan leds av lagets kapten Jean Béliveau som till höger har Maurice Richard och till vänster återfinns den tvåfaldige Art Ross vinnaren Dickie Moore.

I tredjekedjan återfinns lillebror Henri Richard mellan Yvan Cournoyer och Bob Gainey och i fjärdekedjan får Guy Carbonneau spela med Claude Provost och Mats Näslund i en riktigt vass checkingkedja. Sammanlagt har jag bara petat Andrei Markov, Frank Mahovlich och Mario Tremblay från det lag Engels plockade ut men om jag inte läst hans artikel hade det antagligen tagit mycket längre tid att komma fram till att spelare som Morenz, Geoffrion, Lach, Blake, Joliat och Koivu måste petas.

Så här blev laget:
Dryden
Plante

Savard-Robinson
Harvey-Chelios
Bouchard-Lapointe

Lemaire-Shutt-Lafleur
Béliveau-Moore-M Richard
H Richard-Gainey-Cournoyer
Carbonneau-Näslund-Provost

Béliveau är given som lagkapten medan Bouchard & M Richard får varsitt A på tröjan.

Om jag ska lägga till tre spelare för att det ska bli en trupp på 23 spelare som det är i dagens NHL så blir Andrei Markov sjunde back medan Elmer Lach och Stephane Richer tar de båda forwardsplatserna.

Coach är Toe Blake som får Scotty Bowman som assistant coach och Sam Pollock är givetvis lagets GM

 

Dan Augustssondaug4663@gmail.com@DaugHabs2020-03-29 11:25:00
Author

Fler artiklar om Montreal