On your Marc, get set, go
I morgon den 12 oktober startar NHL:s 100:e säsong (eller rättare sagt 99:e eftersom det inte blev någon säsong 2004-05). Montreal spelar sin första match på onsdag då man möter Buffalo Sabres på bortaplan.
Det är fyra år sedan Marc Bergevin blev utnämnd till Montreal Canadiens General Manager och inför säsongen som startar i morgon känns det för första gången att det verkligen är ett lag i hans smak. Det tar tid att bygga om ett lag och framgångarna Montreal fick de första åren med Bergevin som GM gjorde att det antagligen tog ett år längre för honom att göra Habs till sitt lag.
Traden av PK Subban gör att många tror att Bergevin nu måste vinna snart om han inte ska få sparken, själv tror jag att det faktum att han dels vågade men framförallt fick med sig ägaren Geoff Molson gör att han kan ha NHL:s bästa anställningsskydd. Sedan han anställdes den 2 maj 2012 har han sagt att han har en långsiktigt plan som går ut på att bygga laget via draften och inte med att värva FA. I år kommer Montreal för första gången sedan Gally & Gally starta säsongen med två rookies och när Mikhail Sergachev spelar sin fösta match blir han den förste 18-årige backen i Canadiens sedan Mathieu Schneider debuterade i Habs första match säsongen 1987-88.
Det viktigaste Bergevin gjort sedan han fick jobbet är att bygga upp den organisation av fruktansvärt kunniga hockeymänniskor som nu jobbar för Montreal Canadiens. Nästan samtliga i organisationen förutom chefsscouten Trevor Timmins har handplockats av Bergevin och det nya NHL-laget i Las Vegas har under sommaren värvat bland annat Habs director of pro scouting Vaughn Karpan som ersatts av Marc Crawfords bror Eric. Bland de som anställts av Bergevin hittar man målvaktstränaren Stephane Waite, ass. GM Larry Carrière, ass. GM Scott Mellanby, Development Coach Rob Ramage, director of Player Development Martin Lapointe, director of Pro Scouting Eric Crawford, director of Amateur Scouting Shane Churla, director of Hockey Operations John Sedgwick och Sr. VP of Hockey Operations Rick Dudley som tidigare varit GM för Atlanta Thrashers, Florida Panthers, Tampa Bay Lightning och Ottawa Senators.
Den fd bodybuildern Trevor Timmins har under Bergevins ledning draftat Alex Galchenyuk, Charles Hudon, Mike McCarron, Jacob de la Rose, Zach Fucle, Artturi Lehkonen, Sven Andrighetto, Martin Reway, Jérémy Grégoire, Nikita Scherbak, Brett Lernout, Daniel Audette, Jake Evans, Noah Juulsen, Lukas Vejdemo, Simon Bourque, Jeremiah Addison, Mikhail Sergachev, Will Bitten och Victor Mete för att nämna några. Om några dagar kommer åtta av dem ha spelat i NHL och jag tror att elva till kommer att göra det i framtiden, kanske inte i Montreal men om 19 av sammanlagt 32 draftade spelare på fem år når NHL så kan det bara bli MVG i betyg.
Stora trader och FA-signingar har det inte varit speciellt många, Begevin har sökt billiga och kortsiktiga lösningar som inte stört den långsiktiga planen. Han har hittat guld ibland som i Dale ”Dutch Gretzky” Weise men även kattguld som Douglas Murray. Hans största trade var när han fick Bob McKenzie och de andra att se ut som fågelholkar vid trading deadline 2014 då han tradade till sig Thomas Vanek.
Otåliga fans som vill se trader och signade superstjärnor vid FA-frenzy har blivit besvikna och krävde efter förra säsongen att Bergevin skulle göra något stort. Bergevin gjorde verkligen något drastiskt och mycket stort men blev fansen nöjda? Knappast, i sommar har Montreals fans gnällt mer än vad Toronto Maple Leafs fans gnällt sedan 1967 då Maple Leafs vann Stanley Cup senast.
Varken traden där Andrew Shaw anslöt eller signingen av Zach Redmond, Al Montoya med flera som FA lugnade vissa fans eller de delar av media som gjorde vad de kunde för att få många klick. Inte ens det faktum att fansen stora favorit Kirk Muller är tillbaka i Montreal, den här gången som associate coach lugnade ned fansen. Antagligen för att det inte passade med deras verklighetsbild av Michel Therrien som var den som tog den första kontakten med Muller. När Muller blev intresserad gick det snabbt och bara några få dagar senare kunde Bergevin meddela att Muller skulle återvända till Habs avbytarbås där han bland annat ska ansvara för lagets spel i PP.
I takt med framgångarna i World Cup för Weber och Price och att Habs träningsmatcher klarades av lugnade Habs fans ned sig (majoriteten lugnade ned sig en vecka efter traden men om man följde twitter och andra sociala medier så kunde man luras tro att 99% av fansen krävde att Bergevin skulle avgå och att Molson skulle sälja laget). Nu verkar 99% av fansen kanske inte glömt traden men åtminstone accepterat den och ser med tillförsikt fram mot den kommande säsongen. Men eftersom man i staden Montreal fortfarande diskuterar traderna där Chelios, Roy och Halak lämnade Habs så kommer traden av PK Subban diskuteras i Montreal åtminstone tills nästa århundrade.
I måndags skickade Montreal Mike McCarron till farmarlaget St. John's IceCaps och samma dag placerades Mike Condon på waivers. Idag plockade Pittsburgh Penguins upp Condon och han kommer vara Pens andremålvakt bakom Marc-André Fleury tills Matt Murray är tillbaka från sin skada sen kommer Pittsburgh antagligen placera honom på waivers igen. För Montreals del var det egentligen ganska bra (även om det svider att bli av med Condon utan få något för honom) eftersom det betyder att Charlie Lindgren och Zach Fucale nu kommer dela på målvaktsjobbet i St. John's IceCaps. Om Condon skickats till St. John's hade troligen Fucale tvingats spela för Brampton Beast i ECHL.
Kvar har Montreal 24 spelare, backen Jeff Petry kommer placeras på IR och därför klarar Montreal gränsen på 23 spelare. När Petry är fit for fight (kanske redan i helgen) måste någon (troligen Sven Andrighetto eller Brian Flynn) placeras på waivers för att sedan skickas till St. John's.
Om man jämför med Montreals lag som startade förra säsongen så saknas hela 10 spelare, Mike Condon, PK Subban, Tom Gilbert, Jarred Tinordi, Lars Eller, Dale Weise, Alex Semin, Tomas Fleischamn, Michaël Bournival och Devante Smith-Pelly. Åtta av dem spelade i den första matchen, Bournival hade hjärnskakning och Tinordi satt på pressläktaren och tittade på.
Nya är Al Montoya som signades som FA i somras för att backa upp Carey Price och om Therrien och målvaktscoachen Waite får som de vill så kommer Montoya spela mellan 20 och 25 matcher för att Price ska vara utvilad inför ett eventuellt slutspel. Shea Weber behöver ingen presentation men smeknamnet ”Man Mountain” som han fick av Mike Babcock under World Cup kommer han antagligen få dras med. Andrew Shaw som kom från Chicago Blackhawks vid draften (och fick ett sexårigt kontrakt) kommer vara en oerhört viktig spelare för Habs men han måste se upp så han inte passerar gränsen för då kommer en avstängning som ett brev på posten (i alla fall om det sköts av den kanadensiska posten).
Daniel Carr (23 6 3 9 8) och Sven Andrighetto (44 7 10 17 6) spelade redan förra säsongen i Habs, Carr är en sämre kopia av Brendan Gallagher som med rätt omgivning kan få ett rejält genombrott i år. Andrighetto var inför campen klart före Lehkonen men ett sämre träningsläger gör att han ligger illa till, gissningsvis försöker Bergevin trada honom för att inte tappa honom om han placeras på waivers. Vid trading deadline kom Philip Danault + ett draftval i andra rundan 2018 från Chicago Blackhawks i utbyte mot Dale Weise och Tomas Fleischmann och han kan komma att bli en bofast medlem i Habs ”bottom six” under många år.
Alexander Radulov är tillbaka i NHL och att han valde Montreal trots att andra lag erbjöd både mer pengar och fler år berodde nog på att han spelade juniorhockey i Quebec och känner till hockeymentaliteten i provinsen. Det gör mig övertygad om att han kommer lyckas och talangmässigt finns det ingen som tvivlar det visar inte minst att han blivit utsedd till KHL:s MVP fyra gånger. Zach Redmond är mest känd för den fruktansvärda olycka han råkade ut för när han spelade i Winnipeg Jets då det krävdes en tre timmar lång operation efter att en skridsko sprättat upp hans högra lår. Redmond har sedan dess blivit något av en favorit bland de som håller på med advanced stats och under träningslägret spelade han tillräckligt bra för att Habs skulle välja att skicka Mark Barberio till St. John's istället för honom.
Mikhail Sergachev som Montreal valde i årets draft med det nionde valet sammanlagt har verkligen imponerat under de tre olika camper han deltagit i under sommaren. Sergachev kommer troligen spela minst nio matcher i NHL innan man tar beslut om han ska stanna hela säsongen eller skickas tillbaka till sitt juniorlag Windsor Spitfires. Att Windsor är den här säsongens värd för Memorial Cup gör att även om han skickas tillbaka så kommer han att få viktig erfarenhet och få spela väldigt viktiga matcher. Han borde dessutom vara given i Rysslands lag till JVM som den här säsongen går i Montreal och Toronto och även om han får stanna i Habs tror jag att han kommer släppas till JVM-turneringen (givetvis under förutsättning att han blir uttagen).
Den tionde och sista nykomlingen jämfört med förra säsongens premiärlag är Artturi Lehkonen som troligen kommer att starta säsongen i andrakedjan tillsammans med Tomas Plekanec och Alexander Radulov. Svenska, finska och övriga europeiska fans hade bra koll på Lehkonen innan träningslägret men han har omvänt nästan alla nordamerikanska skeptiker genom sitt spel under träningsmatcherna där han gjort 2 mål och 3 poäng på 5 matcher. Som väntat ignoreras både han och Sergachev av Torontodominerad kanadensisk media, om han kan använda deras nonchalans till tändvätska kan han bli en av den här säsongens stora överraskningar.
Montreal startar säsongen med följande lag
målvakter
31 Carey Price
35 Al Montoya
backar
6 Shea Weber A.
8 Greg Pateryn
20 Zach Redmond
22 Mikhail Sergachev
26 Jeff Petry (skadad)
28 Nathan Beaulieu
74 Alexei Emelin
79 Andrei Markov A.
forwards
11 Brendan Gallagher A.
14 Tomas Plekanec A.
17 Torrey Mitchell
24 Philip Danault
27 Alex Galchenyuk
32 Brian Flynn
41 Paul Byron
42 Sven Andrighetto
43 Daniel Carr
47 Alexander Radulov
51 David Desharnais
62 Artturi Lehkonen
65 Andrew Shaw
67 Max Pacioretty C.
Habs inledande spelprogram
13/10 Buffalo Sabres – Montreal Canadiens
15/10 Ottawa Senators – Montreal Canadiens
18/10 Montreal Canadiens – Pittsburgh Penguins
20/10 Montreal Canadiens – Arizona Coyotes
22/10 Boston Bruins – Montreal Canadiens
24/10 Montreal Canadiens – Philadelphia Flyers
26/10 New York Islanders – Montreal Canadiens
27/10 Tampa Bay Lightning – Montreal Canadiens
29/10 Montreal Canadiens – Toronto Maple Leafs