Pantherskollen #1

Pantherskollen #1

Under säsongsinledningen har vi fått se ett lag som framförallt har varit lyckosamma på bortaplan. Endast en av 27 perioder har fått mig att minnas fjolårssäsongen. Även om det finns en del att jobba på är förhoppningarna om slutspel vid liv i allra högsta grad.

Matcher:
9/10 Tampa BayFlorida, 3-2 OT
11/10 Florida – New Jersey, 1-5
13/10 Florida – Ottawa, 0-1
17/10 Buffalo – Florida, 0-1
18/10 Washington – Florida, 2-1 SO
21/10 Colorado – Florida, 3-4 OT
25/10 Arizona – Florida, 2-1 OT
30/10 Florida – Arizona, 2-1
1/11 Florida – Philadelphia, 2-1
 
Kommentar:
Florida Panthers ser stabilare ut än de gjort på några år. Så här långt har laget endast släppt in sex mål i spel fem mot fem. Det är en mycket bra siffra men lika dåliga är siffrorna som handlar om utvisningar. Panthers har tagit alldeles för många utvisningar och det har flera gånger avgjort matchen till motståndarnas fördel. Vissa domslut har man också kunnat kritisera men i det stora hela måste laget sluta ta så många onödiga utvisningar. Det blir inte lättare att reda ut utvisningsproblematiken när man har ett av ligans sämsta boxplay. För närvarande klarar man endast av 76.6% av de numerära underlägena. Boxplay-spelet har dock sett lite bättre ut de senaste matcherna.
     När laget väl får några utvisningar med sig, är powerplay-spelet inte mycket bättre än förra säsongen. Omständigt och osynkroniserat med andra ord. Bitvis har de problem att komma in i anfallszon och etablera spel. Men det finns tid att jobba fram ett fungerande powerplay och det är nödvändigt om laget ska ha chans på en slutspelsplats. Det eftersom laget inte heller den här säsongen öser in mål.
     Anfallsspelet är det andra som inte imponerat så här långt. I de första matcherna syntes tecken av att laget inte var samspelt. Panthers hade svårt att få tryck på motståndarna eftersom presspelet inte klickade och kombinationsspelet inte synkade. Det har så sakteliga blivit bättre, bland annat genom att Gerard Gallant har återförenat ”the killer B’s line” med Bergenheim, Barkov och Boyes. Sedan tycker jag att Brandon Pirri borde vara given i Panthers startuppställning. Han är kanske den mest naturliga poänggöraren som laget har. Att då bänka honom när de behöver mål framåt kan tyckas märkligt. Dessutom har han kommit in och gjort tre mål på fyra matcher, vilket kanske inneburit en fast plats i laget om han inte skadats sig i hemmamatchen mot Arizona.
     Nu till det riktiga glädjeämnet. Panthers kan spela bra försvarsspel. Jag är oerhört förvånad över hur stabilt försvarsspelet har blivit direkt, trots flera nya pjäser. Willie Mitchells rutin är guld värd och den har fått ordning på Kulikov som aldrig gjort så få defensiva misstag. Nu ska han bara leverera mer framåt och det vet vi att han kan. Aaron Ekblad har också kommit in och spelat som om han vore en NHL-veteran. Gudbrandson verkar också ha vuxit in ordentligt i NHL-kostymen och kan han börja träffa mål lite oftare, så har han ett väldigt bra offensivt vapen också. Dylan Olsen är en back som inte gör så mycket väsen av sig men som har imponerat hittills och det får anses som en bra trade av Tallon.
     Men att försvarsspelet ser stabilt ut, att laget släpper in så lite mål och att de har chans att vinna varje match, beror allra mest på målvaktsspelet. Både Luongo och Montoya har varit precis så bra jag hade hoppats och lite till. Kan de hålla uppe det här spelet då kommer i alla fall jag tro på slutspel ett tag till.
 
Team of the Week:
Sean Bergenheim (1) – Derek MacKenzie (1) – Brad Boyes (1)
 
Dmitry Kulikov (1) – Aaron Ekblad (1)
 
Roberto Luongo (1)
 
Team of the Weak:
Jonathan Huberdeau – Kraven på Huberdeau var stora efter den misslyckade fjolårssäsongen. Med ett mål i första matchen kändes det som att det skulle lossna och att han skulle kunna spela ut. Så har det inte blivit och han var dessutom sjuk i den senaste matchen.
 
Scottie Upshall – Är en spelare som är bra när han åker mer skridskor än alla andra. Det har inte gjort hittills och därmed har han dragit på sig onödiga utvisningar. Han har dock förmågan att hamna i stim då allt går vägen.
 
Tomas Fleischmann – Det är nog många som undrar vad som har hänt med tjecken som var Panthers bästa poänggörare säsongen 2011/12. Han är varken lurig, målfarlig eller en bra speluppläggare längre. Självförtroendet ligger också det långt under isen.
 
Statistik:
Spelare                        GP        G          A          P
Brad Boyes                   9           2          3           5
Jussi Jokinen                9           0          5           5
Brandon Pirri                 4           3          0           3
Sean Bergenheim          8           2          1           3
 
Målvakter                   GP        W         SV%     GAA
Roberto Luongo            8          4          93.3       2.15
Al Montoya                  2          0          97.4       0.59    
 
Skador:
Dave Bolland – Han har missat fem matcher på grund av en ljumskskada och har placerats på ”injured reserve”.
 
Brandon Pirri – Han åkte på en hjärnskakning mot Arizona och kommer missa minst två matcher. Han står som ”injured reserve”.
 
Alexander Barkov – Även Barkov skadade sig i hemmamatchen mot Arizona. Det är underkroppsskada som beräknas vara ”dag-till-dag”.
 
Sean Bergenheim – Samma situation som Barkov med en underkroppsskada som klassas som ”dag-till-dag”.
 
 
Övrigt:
Panthers farmarlag, San Antonio Rampage, har inlett säsongen med fem vinster och fem förluster. De har också fått en ny General Manager vid namn Eric Joyce.
 
Al Montoya har både bäst räddningsprocent och färst insläppta mål i snitt per match, av alla målvakter i hela ligan just nu.
 
Aaron Ekblad gjorde sin första NHL-poäng när han assisterade till Jonathan Huberdeaus mål i matchen mot Tampa Bay. Ekblad gjorde också sitt första mål i matchen mot Philadelphia.

Billy Hammerbilly.hammer@hotmail.com2014-11-03 19:42:00
Author

Fler artiklar om Florida