Lagbanner
Philadelphia Flyers vecka 48: Dags för en förändring?

Philadelphia Flyers vecka 48: Dags för en förändring?

Philadelphia Flyers förlorade tre av den gångna veckans fyra matcher och är inne i en rejäl formsvacka. Såväl laget som individerna underpresterar Flyers befinner sig nu utanför slutspel. Är det kanske dags för en förändring inom ledarstaben nu?

Åtta matcher in på säsongen 06/07 – med blott en seger som facit – fick Ken Hitchcock sparken från Philadelphia Flyers och John Stevens tog över tyglarna. Sedan dess har Stevens mer eller mindre konstant varit ifrågasatt – och efter den gångna tidens svaga form riktas än mer fokus på Flyers head coach.

Flyers gick igenom november med ett 7-6-0-record och varvade imponerande insatser med rena rama katastrofmatcher – ett välkänt scenario under Stevens era. På tre år har han inte lyckats få in en fungerande mentalitet, spelsystem eller jämnhet i laget, oavsett vilken trupp han har haft tillgång till.

Från säsongen 06/07 är det enbart Simon Gagne, Mike Richards och Jeff Carter, av de ordinarie spelarna då, som är kvar i truppen. Under sina tre år vid rodret har Stevens dessutom haft tillgång till etablerade veteraner och ledargestalter som Peter Forsberg, Sami Kapanen, Mike Knuble, Derian Hatcher, Jason Smith, Kimmo Timonen och Jim Dowd; samt Chris Pronger och Ian Laperriere i dagens trupp.

Oavsett ledargestalter och spelartrupp har Flyers spel under de tre senaste åren mer eller mindre sett identiskt ut. Spelet präglas av en osäkerhet i egen zon, vilket ofta leder till misstag för både laget och individen – vilket förefaller oerhört märkligt då just defensiven anses vara kärnan av Stevens spelsystem. Effekten av lagets forechecking varierar något enormt och man ligger allt för långt ifrån sina motståndare i positionsspelet.

Dessutom får man inte spelet i even strength att fungera. 06/07 hade man en målskillnad på 137-206 i spelet fem-mot-fem, säsongen därefter var det 127-141 och 08/09 var målskillnaden i even strength 153-152. Den här säsongen har det hittills blivit 45 gjorda mål och 36 insläppta. Resultaten överlag är dock inte acceptabla, och återigen ett bevis på Stevens oförmåga att skapa ett vettigt system i even strength.

Flyers framgång vilar istället till stor del på hur special teams fungerar – vilket för övrigt råkar vara just en faktor som Stevens inte styr över. Craig Berube och Joe Mullen har skapat ett bra penalty killing respektive powerplay, och när de två aspekterna fungerar vinner också Flyers oftast.

Så fort special teams krånglar – och det kommer de att göra under en lång och slitsam säsong – så fallerar dock Flyers spel, vilket också råkar vara fallet under den senaste tiden. Såväl powerplay som penalty killing har överlag inte fungerat tillfredsställande under november, vilket också har lett till att Flyers numera befinner sig under slutspelsstrecket.

Dessutom har vi ännu inte nämnt lagets oförmåga att leverera under 60 minuter, utan allt som oftast är det minst en period som fallerar och lika ofta krävs det i stort sett ett underläge och enbart några få minuters återstående tid innan laget börjar kriga. Disciplinen är dessutom alltjämt ett problem, om än något mindre än tidigare.

Lägg därtill en oförmåga att stänga matcher, problem att få undan pucken ur egen zon och en bristande attityd gentemot matcherna – och det står klart att Flyers ännu inte är den contendern som man trots allt är på pappret.

Det är till exempel inte många andra lag som kan stoltsera med veteraner som Simon Gagne, Daniel Briere, Chris Pronger, Kimmo Timonen och Scott Hartnell, etablerade yngre förmågor som Mike Richards, Jeff Carter, Braydon Coburn och Matt Carle, ärrade rollspelare som Ian Laperriere, Dan Carcillo, Blair Betts, Arron Asham och Darroll Powe, samt ungtuppar som Ryan Parent, James van Riemsdyk och Claude Giroux.

Att John Stevens är en duktig coach för ett lag i utvecklingsfas råder det ingen tvekan om. Han låter sina unga spelare få ett stort förtroende och låter dem misslyckas för att utvecklas. Han har en lättsam inställning och skapar en härlig laganda i omklädningsrummet – men när Flyers nu har ett lag som ska utmana om Stanley Cup redan den här säsongen – annars skulle man inte ha värvat Chris Pronger för det priset – är han troligtvis inte rätt man att leda laget.

82 segrar är en omöjlighet – men med det laget som Flyers har idag ska man inte vika ner sig, förlora till synes klara ledningar eller ge upp alldeles för många enkla mål. En mer strukturerat inriktad head coach som dessutom bevisligen kan införa ett fungerande spelsystem – offensivt såväl som defensivt – är en önskan, och det är framför allt två namn som står ut: Peter Laviolette och Bob Hartley.

Laviolette är en ansedd defensivspecialist som dessutom får in en mycket effektiv arbetsvilja i sina lag, och som vann Stanley Cup med Carolina 05/06. Hartley å sin sida förde Colorado till Stanley Cup-seger 00/01 och har ett gott rykte inom ligan. Båda två är för tillfället inte uppbundna av något lag – och borde vara av intresse för Flyers.

---

Enbart ett fåtal spelare har presterat som förväntat under de senaste matcherna. Rollspelarna och kedjekamraterna Ian Laperriere och Dan Carcillo gör numera sällan en dålig match, Oskars Bartulis fortsätter att agera stabilt – och Brian Boucher sköter sig mycket bra för tillfället.

Resterande spelare måste dock rannsaka sig själva. Stjärnorna i truppen måste nu kliva fram och börja producera – inte bara spelmässigt, utan framför allt poängmässigt. Jeff Carter, Mike Richards, Scott Hartnell, Daniel Briere, Claude Giroux, James van Riemsdyk samt försvarskvartetten Chris Pronger, Kimmo Timonen, Braydon Coburn och Matt Carle kan alla förbättra sig och måste börja vinna matcher åt Flyers.

---

Läget i sjukstugan fortsätter vara mörkt, även om Simon Gagne igår gjorde sitt första ispass sedan sin operation. Han är dock alltjämt två eller tre veckor ifrån en comeback. Darroll Powe och Blair Betts är alltjämt en dryg månad från comeback, men även den axelskadade duon har börjat träna lättare på is nu.

Det ryktas även om att Kimmo Timonen och Scott Hartnell dras med lättare skador. Timonen har haltat under en tid, medan Hartnell tros ha problem med en handled.

---

Veckans stora händelse var annars Ian Laperrieres blockerade skott i matchen mot Buffalo. I powerplay avlossar Jason Pominville stora bössan från blålinjen – och träffar Laperriere, som slängde sig för att täcka skott, rakt över käken. ”Lappy” föll till isen med blodet forsande från munnen, men vägrade hjälpas av isen. När han hade tagit sig till omklädningsrummet för egen maskin konstaterades det att han hade tappat sju tänder och behövde sys omedelbart. Det slutade med att Laperriere fick mellan 50 och 100 stygn – läkarna tappade räkningen efter 50 – runt läpparna och inne i munnen.

Det hindrade honom dock inte från att återvända till matchen och fullfölja den tredje perioden och sedan spela mot Atlanta dagen efter.

Det är sånt som kallas stake.

---

Notiser

En av de mest populära spelarna i Flyers under 90- och 2000-talet, John LeClair, föräras med att väljas in i US Hockey Hall of Fame. Även Tony Amonte, som gjorde en och en halv säsong hos Flyers i början av decenniet, väljs in.

Daniel Briere blev under veckan avstängd i två matcher efter en sen tackling mot Colorados Scott Hannan. När han sedan var aktuell för comeback i veckans sista match drogs han med influensan och tvingades stå över.

I veckan blev Danny Syvret placerad på waivers, men när inget lag valde att plocka upp försvararens rättigheter skickades han ner till Adirondack Phantoms.

Flyers 23-årige försvarstalang Denis Bodrov har rivit kontraktet med HK Atlant i KHL och det spekuleras nu lite smått om att ryssen är på väg till Nordamerika för att fortsätta karriären där.

---

Veckans matcher

23/11 Colorado – Philadelphia 5-4

Första perioden:

1-0 (01:01) David Jones (Wolski, Stastny)
2-0 (05:32) Paul Stastny (Cumiskey)
2-1 (19:26) Daniel Briere (Coburn, Richards)

Andra perioden:

2-2 (00:29) Jeff Carter (Briere, Hartnell)
3-2 (06:03) Cody McLeod (O’Reilly, Stewart)
4-2 (09:06) Scott Hannan (Stastny)
5-2 (15:16) David Jones (O’Reilly, Liles)

Tredje perioden:

5-3 (11:17) Daniel Briere (Hartnell, Carcillo)
5-4 (15:21) Jeff Carter (Bartulis, Briere) PP

---

25/11 New York Islanders – Philadelphia 1-2

Första perioden:

1-0 (08:05) Trent Hunter (Tavares, Streit) PP

Andra perioden:

1-1 (19:26) Mike Richards (Giroux, Timonen) PP

Tredje perioden:

1-2 (14:33) Scott Hartnell (Carter)

---

27/11 Philadelphia – Buffalo 2-4

Första perioden:

0-1 (08:19) Drew Stafford (Connolly, Lydman)
1-1 (19:26) Mike Richards (van Riemsdyk, Carter)
2-1 (19:56) Braydon Coburn (Asham, Pyörälä)

Andra perioden:

2-2 (06:09) Paul Gaustad (Connolly, Butler) PP

Tredje perioden:

2-3 (05:27) Tim Connolly (MacArthur, Myers)
2-4 (10:52) Tim Connolly (Stafford, Montador)

---

28/11 Atlanta – Philadelphia 1-0

Andra perioden:

1-0 (11:07) Rich Peverley (Kubina, Afinogenov) PP

---

Statistik

Mest mål: Mike Richards (11)
Mest assist: Chris Pronger, Jeff Carter (14)
Mest poäng: Jeff Carter (23)
Mest powerplay-mål: Scott Hartnell (6)
Mest powerplay-poäng: Mike Richards (10)
Mest matchvinnande mål: James van Riemsdyk (4)
Mest shorthanded-mål: Jeff Carter (1)

Bäst +/-: Matt Carle (+17)
Sämst +/-: Danny Syvret, Braydon Coburn, Daniel Briere (-3)
Mest utvisningsminuter: Dan Carcillo (58)
Mest fighting majors: Ian Laperriere (8)
Mest skott: Jeff Carter (107)
Mest missade skott: Jeff Carter (63)

Mest speltid per match, försvarare: Chris Pronger (26:40)
Minst speltid per match, försvarare: Ole-Kristian Tollefsen (10:13) 
Mest speltid per match, forwards: Mike Richards (20:38)
Minst speltid per match, forwards: Riley Cote (03:27)

Bästa tekare, minst 100 tekningar: Mike Richards (51,9 %)
Sämsta tekare, minst 100 tekningar: Mika Pyörälä (41,1 %)
Mest tacklingar: Dan Carcillo (53)
Mest blockerade skott: Chris Pronger (71)
Mest giveaways: Braydon Coburn (21)
Mest takeaways: Claude Giroux (22)

Record: 13-10-1
Segerprocent: 56,3 %
Poäng: 27
Gjorda mål: 77
Insläppta mål: 65

Powerplay: 24,0 %
Penalty killing: 80,0 %
Tekningar: 48,5 %
Utvisningsminuter: 425
Fighting majors: 22

Tacklingar: 433
Blockerade skott: 373
Missade skott: 313
Giveaways: 202
Takeaways: 178

---

Veckans stjärnor

3 poäng: Ian Laperriere

Ian Laperriere gör i stort sett aldrig en dålig match. Poängskörden är inte överdrivet bra, det har bara blivit ett mål och tre assist efter 24 matcher, men att göra poäng är inte heller ”Lappys” primära uppgift. Hans forechecking, ledaregenskaper, skicklighet i penalty killing och hans vilja att hela tiden ta en fight är istället det som gör honom till en av truppens viktigaste spelare. Hans oklanderliga spel i kombination med att lagkamraterna inte har imponerat och hans sanslösa viljestyrka efter sju utslagna tänder och 50-100 stygn gör att han är mycket väl förtjänt av den här veckans tre stjärnor.

2 poäng: Brian Boucher

Brian Boucher fick vakta kassen i två av veckans fyra matcher och har imponerat. Han fick med sig en seger, en räddningsprocent på 95,7 och ett GAA på 1,02 under de matcherna och känns i dagsläget klart hetare än kollegan Ray Emery, som är inne i en formsvacka.

1 poäng: Dan Carcillo

Dan Carcillo har imponerat under säsongsupptakten. De meningslösa utvisningarna är som bortflugna och han visar upp en klart mycket bättre disciplin. I Flyers checking-line har han varit strålande och bildar en härlig duo med Ian Laperriere, som med största sannolikhet har betytt mycket för Carcillo. I veckan blev det en assist, 24 utvisningsminuter och två riktig härliga fighter mot Craig Rivet i Buffalo; det räcker för en poäng den här veckan.

Sammanställning:

6 poäng: Ray Emery, James van Riemsdyk
5 poäng: Claude Giroux
4 poäng: Matt Carle, Scott Hartnell
3 poäng: Mike Richards, Ole-Kristian Tollefsen, Chris Pronger, Ian Laperriere
2 poäng: Arron Asham, Braydon Coburn, Oskars Bartulis, Brian Boucher
1 poäng: Daniel Briere, Blair Betts, Dan Carcillo

---

Interna poängligan – topp 5 

Namn GP G A P +/- PiM
Jeff Carter 24 9 14 23 -1 20
Mike Richards 24 11 11 22 6 33
James van Riemsdyk 21 6 13 19 7 8
Scott Hartnell 24 8 10 18 0 26
Chris Pronger 24 4 14 18 13 32

---

Tabellen 

Atlantic Division (1/12)
Team GP W L OT P GF GA
Pittsburgh 28 19 9 0 38 92 77
New Jersey 24 17 6 1 35 69 51
Philadelphia 24 13 10 1 27 77 65
N.Y. Rangers 27 13 13 1 27 80 84
N.Y. Islanders 27 10 10 7 27 72 84

---

Skador

Darroll Powe – axelskadad, borta en månad
Blair Betts – axelskadad, borta en månad
Simon Gagne – sports hernia, borta ytterligare minst två veckor

---

Kommande veckas matcher

Torsdag 3/12 Philadelphia – Vancouver
Lördag 5/12 Philadelphia – Washington

Niclas Vibergniclas.viberg@svenskafans.com@NiclasViberg2009-12-02 02:22:00
Author

Fler artiklar om Philadelphia