Inför draften: Femtevalet eller DeBrincat?
Hur agerar Philadelphia inför och under draften?
Draften närmar sig och för andra gången de senaste sex åren sitter Philadelphia på ett topp-5-val, närmare bestämt val fem. Inför draftlotteriet satt man på fjärdevalet, men New Jersey hoppade förbi under lotteriet och lades beslag på andravalet – Flyers föll alltså en position.
Flyers är i desperat behov av att addera elite talent till sin organisation i allmänhet och roster i synnerhet, så ett topp-5-val är givetvis ytterst värdefullt. Än mer värdefullt blir det eftersom Flyers bytte bort förra årets förstaval för Rasmus Ristolainen, saknar andraval såväl i år som nästa år och dessutom ser ut att ha slarvat bort tidigare förstaval på både Tyson Foerster och Jay O’Brien.
Men kommer man ens behålla sitt förstaval? Det synkar kanske inte nödvändigtvis med Flyers uttalade strategi om en aggressiv re-tool den här sommaren. Då är valet snarare som mest användbart i en trade? Som av en händelse ryktas det dessutom friskt om Flyers jagar Chicagos Alex DeBrincat, men mer om det senare.
Först och främst blickar vi fram mot draften med utgångspunkten att Flyers sitter på följande val torsdag-fredag:
Runda 1 – val 5
Runda 3 – val 69
Runda 4 – val 101
Runda 5 – val 133
Runda 6 – val 165
Runda 7 – val 197
Alla valen är Flyers egna. 2nd roundern försvann i Shayne Gostisbehere-traden.
Inför draften:
Många är överens om att Shane Wright, Juraj Slafkovsky och Logan Cooley kommer gå topp-3, men inte nödvändigtvis i den ordningen. Kanske kan man se ett scenario – om än ett avlägset sådant – där Cooley faller, men det är nog inget man ska hoppas allt för mycket på.
Skulle så bli fallet får man möjlighet att lägga beslag på en spelskicklig center. Cooley är ansvarsfull i tvåvägsspelet, intelligent, kommer med en fin skridskoåkning och är nyttig som playmaker. Fysiken talar eventuellt emot honom som center på NHL-nivå, men det är en lirare vars potential är uppenbar.
Om Cooley känns avlägsen är det mer rimligt att Flyers får tillgång till David Jiricek och/eller Simon Nemec. Tjecken Jiricek och slovaken Nemec är allmänt erkända som de två topprankade backarna i år och väntas fylla ut topp-5 på många listor.
Duon påminner mycket om varandra då det rör sig om två högerfattade, skickliga och smarta backar. Nemec är kanske den mer kompletta försvararen medan Jiriceks offensiv kanske har en lite större uppsida, där hans spel på offensiv blålinje står ut.
Förhandskänslan är onekligen att man inte kan gå fel med vare sig Jiricek eller Nemec. Tittar man på Flyers behov borde definitivt återväxten i försvaret vara ett prioriterat sådant…
… men även framåt behöver det givetvis skjutas till talang. Och det saknas inte intressanta forwards kring femtevalet.
Matthew Savoie, Joakim Kemell och Jonathan Lekkerimäki kan alla bli mer eller mindre aktuella, men forwarden att följa är sannolikt Cutter Gauthier. Där Savoie, Kemell och Lekkerimäki alla är spelskickliga men småväxta är Gauthier en stor och kraftfull powerforward, men som ändå har inslag av finess i sitt spel.
I skrivande stund har det inte läckt ut allt för mycket kring Flyers ambitioner med femtevalet, om man använder det, bortsett från indikationer på att man lockas av just Gauthier. Det kan givetvis vara lite skrämmande – vi minns alla hur man resonerade kring Sam Morin 2013 – men Gauthier är långt ifrån att bara vara size.
Han har alternerat mellan left winger och center hittills och ska han nå NHL som center behöver han nog ta kliv som spelfördelare. Men skottet är en tillgång, tvåvägsspelet håller en hög nivå och han har med sig skridskoåkningen. Rimligtvis är han ett safe pick ur ambitionen att få fram en NHL-spelare, men har han uppsidan som vissa andra?
Savoies kreativitet och offensiv i största allmänhet är högintressant. Kemell och Lekkerimäki är utpräglade målskyttar vars skott tillhör draftens toppskikt. Nemec och Jiricek kan bli Flyers nästa Eric Desjardins. Alternativen finns definitivt. Ytterligare info om spelarna finns i vår mock draft.
Slutligen skulle det inte förvåna om Flyers byter ner sig några platser. Dels kan man kanske fortfarande få spelaren man vill ha några platser senare, dels kan få in ytterligare något draftval i utbyte. Man saknar ju som sagt 2nd rounders både i år och kommande år.
Är DeBrincat svaret?
Alex DeBrincat, ja. Chicago sägs vara redo att omfamna en rebuild och samtliga spelare utan Seth Jones, Patrick Kane och Jonathan Toews – alla tre har no movement-klausuler – ska vara tillgängliga.
Det sätter alltså DeBrincat på marknaden och gör honom till Blackhawks mest attraktiva spelare. 24-åringen har ytterligare ett år kvar på sitt nuvarande kontrakt, med en cap hit på $6,4 miljoner, innan han blir RFA – och han är bara två år från UFA-status.
Flyers har pekats ut som ett av lagen som visade mest intresse och som gick in i de djupaste diskussionerna med Chicago. Då har Flyers förstaval nämnts som en del av en potentiell trade – och prislappen på DeBrincat sägs vara väldigt stor. Men under tisdagen rapporterade Elliotte Friedman att Flyers har beslutat sig för att inte gå efter DeBrincat om 5th overall är involverat.
Det återstår att se om så blir fallet eller om diskussionerna återupptas ju närmare draften vi kommer. Oavsett vilket känns det i alla fall märkligt att inte avvakta draften och sedan genomföra traden där och då beroende på vad som eventuellt kan ske i draften?
DeBrincat är i alla fall en intressant spelare. Han har passerat 40-målsgränsen vid två tillfällen och är en matchvinnartyp som Flyers behöver. Man har saknat en utpräglad målskytt länge och nog skulle DeBrincat fylla det behovet.
Men nog finns det en del frågetecken? Hur kommer hans produktion att påverkas av att inte spela med en framspelare av Patrick Kanes klass? Räcker Sean Couturier för att bibehålla DeBrincats produktion på en hög nivå? Är det rimligt att gödsla picks för att gå efter honom? Och vad kommer han att kosta att förlänga med?
Med all rimlighet blir DeBrincat under det kommande året i alla fall billigare än andra eventuella mål på free agency. Skulle man exempelvis gå efter Johnny Gaudreau, Filip Forsberg eller Nazem Kadri lär det bli några miljoner dyrare än DeBrincats $6,4 miljoner.
Det bör även sägas att Flyers behöver skaka loss lönekostnader oavsett vem man vill gå efter. Man har några miljoners utrymme i dagsläget, men mycket av det lär gå till att fylla ut rostern. Så en James van Riemsdyk-trade känns högaktuell. Det har även spekulerats i ett utköp av Oskar Lindblom. Kanske kan även Ivan Provorov eller Travis Konecny skickas ut, men det rör ju sig i så fall om mer klassiska så kallade ”hockey-trades” och inte bara lönedumpar.
En DeBrincat-traden är sannolikt lite avlägsen i dagsläget, men nog känns det onekligen som att Chuck Fletcher kommer att göra något i samband med draften? För första gången på några är ju alla general managers på plats igen – och det lär sannolikt kunna sätta fart på trademarknaden.