Kampen om Quenneville förlorad – vilka alternativ finns nu kvar?
Philadelphia Flyers är på coachjakt. Vem ska man gå efter?
Philadelphia är på jakt efter en ny head coach. När Dave Hakstol fick sparken – jag jublar fortfarande – i december befordrades Scott Gordon från Lehigh Valley Phantoms. Men Gordon fick bara interim-titeln säsongen ut och nu ska rollen tillsättas permanent.
Flyers CEO Dave Scott pratade, redan när Hakstol fortfarande var coach, om att han ville ha Joel Quenneville som ny coach. Säga vad man vill om beslutet att göra det offentligt, men Quennevilles namn såg onekligen ut att stå högst upp på Flyers lista. Man ska också ha gått hårt efter honom, men Quenneville ville helt enkelt återförenas med polaren Dale Tallon i Florida.
Coachjakten i Philadelphia går alltså vidare och vi tittar närmare på ett gäng namn som kan vara aktuella.
---
Scott Gordon ser ut att vara en kandidat. Flyers gick trots allt bättre under honom. Chuck Fletcher nämnde honom som ett alternativ, men det är väl fortfarande lite oklart om han är ett faktiskt alternativ eller om Fletcher mest var artig. De flesta rapporterna säger trots allt att Flyers avser byta coach, även efter det faktum att Quenneville försvann från marknaden.
Flyers gick 12-15-4 under Hakstol och 25-22-4 under Gordon. Hakstol lämnade alltså med en segerprocent på 45,2 och Gordon avslutade säsongen med 52,9. Skillnaden kan framstå som relativt omfattande, men med en så här liten sample size är det bara några annorlunda resultat här och där innan de närmar sig varandra.
Men visst – Flyers gick bättre under Gordon. Frågan är dock hur man gjorde det? Den enkla och omedelbara förklaringen är målvaktsspel och special teams. Flyers spelade in 28 poäng under Hakstol och enbart tre lag i ligan var sämre. Flyers powerplay (12,9%) var tredje sämst i ligan och penalty kill (73,5) var näst sämst. Målvaktsspelet – enkelt översatt till Sv% – var sämst i ligan på 87,43.
Efter coachbytet i december spelade Flyers ihop 54 poäng, vilket gav plats 17 i ligan under den perioden. Powerplay ökade till 19,9% och penalty kill till 82,2% (plats tolv respektive tio i ligan). Lagets Sv% ökade till 90,59 (plats 16) – vilket Gordon kan tacka Carter Hart för.
Men de underliggande siffrorna skvallrar kanske om att allt ändå inte var frid och fröjd under Gordon. När målvaktsspelet och special teams förbättrades så blev faktiskt 5-on-5-spelet sämre.
Under Hakstol hade Flyers en CF% på 51,25 (plats nio i ligan), HDCF% på 53,46 (7), SF% på 51,24 (13), GF% på 48,89 (18) och xGF% på 51,73 (12). När Gordon stod bakom bänken hade Flyers istället en CF% på 46,78 (26), HDCF% på 48,17 (20), SF% på 46,65 (28), GF% på 45,00 (21) och xGF% på 46,93 (23).
De dalande siffrorna talar ett tydligt språk. Kanske är Gordon trots allt en medioker coach?
Nu ska man kanske ge Gordon the benefit of the doubt. Det är ändå svårt att kliva in mitt under en säsong och tillämpa sina förändringar och sitt spel. Efter säsongen verkar Gordon i alla fall ha identifierat felen med Flyers – kanske behöver man helt enkelt bara en sommar och ett training camp på sig för att kunna sätta allt på plats?
Gordon har även fått beröm för sin förmåga att kommunicera med spelarna – något som Hakstol ska ha varit bedrövligt inkompetent på, hur man nu kan vara det som coach i NHL idag? Kort och gott verkar spelarna uppskatta Gordon, vilket inte är helt irrelevant.
Det vore på inga sätt förödande för Flyers framtid – i alla fall inte som det känns i dagsläget – om Gordon skulle få jobbet på permanent basis. Men Gordon borde inte heller vara huvudspåret nu när Quenneville valde Florida – och det finns alternativ där ute.
---
Till att börja med är det värt att resonera kring behovet av att skynda på processen eller kylan i att avvakta slutspelet.
Minnesota har redan bekräftat att Bruce Boudreau får fortsatt förtroende. 64-åringen – som Chuck Fletcher en gång anställde i Wild – vore annars ett spännande alternativ. Men nya namn kan bli tillgängliga beroende på vad som sker i slutspelet.
Kan Peter DeBoer ligga illa till om hårdsatsande San José ryker tidigt? Kan Nashville offra Peter Laviolette om Dallas blir för svåra? Rensas det i Columbus kanske John Tortorella friställs? Relationen mellan Kyle Dubas och Mike Babcock ska vara ansträngd, men inte kan väl ens ett tidigt uttåg leda till att Babcock får sparken? Hur säkert sitter Mike Sullivan om Pittsburgh åker mot New York Islanders?
Någon av ligans toppcoacher kan alltså mycket väl bli tillgänglig beroende på vad som sker. Men vågar man avvakta? Det skulle inte förvåna om alla sitter kvar – och då riskerar Fletcher att stå där med skägget i brevlådan om konkurrenterna har sugit upp de andra alternativen.
Rimligtvis måste man agera innan det är för sent.
---
Så vilka attraktiva alternativ finns tillgängliga idag?
Dave Tippett är en personlig favorit – kanske den favoriten. Han är för tillfället uppbunden i en konsultroll till Seattle, men har ryktats vara intresserad av en comeback som coach. Flyers sägs redan ha träffat honom för en intervju och det förmodas bara vara en formalitet att lösa honom från uppdragen i Seattle.
57-årige Tippett har en gedigen erfarenhet som head coach efter sex säsonger i Dallas och åtta säsonger i Phoenix/Arizona, som han lämnade 2017. Många coacher har ett system som man håller sig till och greppar fast vid oavsett vad som sker – vilket är fascinerande på den här nivån – men Tippett beskrivs som en coach som snarare anpassar sig efter truppen än försöker få truppen att anpassa sig.
Flyers kan erbjuda en bra situation och saknar inte pengar att spendera på sin coach. Förhoppningsvis är Tippett huvudspåret nu.
---
Veteraner som Alain Vigneault, Dan Bylsma och Todd McLellan finns på marknaden.
McLellan ser ut att välja mellan Los Angeles och Buffalo, men innan valet är gjort finns kanske fortfarande möjligheten att snuva åt sig honom. McLellan gjorde många år i San José innan han testade på Edmonton. Han kraschade rätt hårt i Oilers, men vem skulle inte gjort det? I grunden är nog ändå McLellan en klart kompetent coach.
Och nog vore det förbannat skoj att sno åt sig honom under näsan på Buffalo…
Vigneault blev hårt kritiserad mot slutet i New York Rangers. Oförmågan att hantera kreativa och risktagande backar samt ungdomarna pekades ut som problematiskt – vilket inte riktigt klingar väl med tanke på vad Flyers består av idag. Men likt McLellan är han nog en kompetent coach i grunden och även om man inte skulle tjuta av lycka är Vigneault inte per automatik ett dåligt alternativ.
Bylsma, idag assisterande coach i Detroit, är någon man absolut inte vill se i Flyers. Han råkade vinna Stanley Cup i Pittsburgh, men det ska nog Penguins snarare tacka Sidney Crosby och Evgeni Malkin för. Han har kritiserats för allt möjligt och blev inte så värst lyckosam i Buffalo.
Dan Bylsma är ett coachalternativ som man drömmer mardrömmar om.
---
Vi hittar även några mindre etablerade, men klart intressanta, namn.
Sheldon Keefe pekas ut som the next big thing av många. 38-åringen har etablerat sig som ett spännande framtidsnamn i Toronto Marlies och nämns mest hela tiden när något NHL-lag ger sig ut på coachjakt. Men Calder Cup närmar sig och det kan alltså dröja innan Marlies säsong är över och Keefe blir tillgänglig.
Vågar man, likt resonemanget kring Stanley Cup-slutspelet, vänta in den möjligheten?
Todd Nelson står för en attraktiv filosofi – han vill driva spelet, agera istället för att reagera och uppmuntrar offensiven – men har bara 51 matchers NHL-erfarenhet, som interim coach i Edmonton säsongen 14/15. Efter flera år som head coach i AHL är 49-åringen numera assisterande coach i Dallas och man skulle alltså mycket väl kunna behöva vänta på honom i ytterligare en månad eller två.
Dallas Eakins gjorde, enligt somliga, bort sig i Edmonton för några år sedan. Men innan dess var han hyllad i Toronto Marlies och har nu byggt upp ett fint anseende i San Diego Gulls, Anaheims farmarlag. 52-åringen tros vara huvudkandidat till jobbet i Ducks och är kanske inte aktuell.
---
Mike Yeo är ett namn som måste nämnas. Kanske är det bara lat journalistik, men det går inte att ifrågasätta hans tidigare relation med Chuck Fletcher. Det var trots allt Fletcher som en gång anställde honom som head coach i Minnesota – men det var också Fletcher som sparkade honom några år senare.
45-åringen är nu på marknaden efter att ha fått sparken av St. Louis tidigare under säsongen.
Darryl Sutters namn flyter upp lite då och då, men 60-åringen har meddelat att han har pensionerat sig från ligan för att ägna sig åt sin farm. Frågan är hur intresserad han är av att lämna det livet – och om han faktiskt är ett lämpligt alternativ 2019?
Kirk Muller är ett annat namn som seglar upp här och där, men han var inte helt lyckosam som head coach i Carolina och verkar trivas som associate coach i Montreal.
---
Mardrömsnamn som Randy Carlyle, Phil Housley och Guy Boucher vågar man inte ens reflektera över och Rikard Grönborgs namn får det inte direkt att vattnas i munnen…
---
Allting tyder på att Dave Scott och Philadephia-höjdarna vill göra en satsning som ger eko den här sommaren. När man nu gick miste om Joel Quenneville lär inte den ambitionen ha minskat och vi kan nog förutsätta att de stora namnen kommer kopplas samman med Flyers, oavsett om vi snackar coacher eller spelare.
Flyers tre senaste coachutnämningar har varit Craig Berube, Dave Hakstol och Scott Gordon. Två befordrades internt utan någon allt för stor erfarenhet och Hakstol hämtades från college. Om vi ska vara snälla blev resultatet mediokert. Ska vi vara ärliga blev resultatet direkt pinsamt med tanke på vilken stor organisation som Flyers ändå är.
Chansningarna och acceptansen över det mediokra måste få ett slut. Det innebär bland annat att Gordon inte borde vara någon huvudkandidat och oprövade kort från AHL borde inte vara allt för aktuella, hur hypade de än må vara.
---
Ge mig Dave Tippett.