Lagbanner

The Sunday Shark 3: Q/A 9/10-2016

Vi på SvenskaFans NHL-redaktion har ju slängt ihop säsongspreviews för samtliga 30 lag. Det har dock redan hunnit hända en del sedan de färdigställdes – åtminstone när det gäller San José. Därför blir det lite frågor från ett par passionerade NHL-följare, så här i säsongsupptakten.

Q: Har åldringarna gått ned sig?

A: Nej! De har snarare åldrats på ett förvånansvärt fint sätt. Patrick Marleau är väl den som man sett har varit på nedgång de senaste 2-3 åren, men han studsade åtminstone tillbaka i antal mål under 15/16. Han har goda chanser att upprepa sina 25 mål i grundserien 16/17, men endast under förutsättningen att han blir kvar i första PP.
Jag bedömer dock chansen att Patty skriver på en ny deal med San Jose som mindre än 33%, och det ska till en rejäl discount mot de $6,67m/säsong han fick senast det förhandlades nytt.

Burns, Thornton, Pavelski och för den delen Joel Ward har 4+ säsonger eller bättre att försvara och det är orimligt att vänta sig att samtliga lyckas prestera på samma nivå. Pavelski och Burns är jag inte orolig över men Ward lär skifta en del mellan andra- och tredjekedjan, och ju mer tid han spenderar från Logan Couture, desto mer kommer det märkas i mål- och assistkolumnerna.
Joe Thornton var, argueably, en av ligans 5 bästa förstacentrar förra säsongen och det är helt i sin ordning om 37-åringen tappar en gnutta den här säsongen. Ändå är chansen att Jumbo förlänger bra mycket större än med Marleau – säg >75%.

Sammanfattningsvis; San José är (förstås) beroende av att kräma ut så mycket de kan ur sina veteraner innan the next gen med Hertl, Donskoi och Meier är redo att ta vid.

Q: Har man en backup-målvakt som håller måttet?

A: Sharks har bestämt sig för att låta en, på den här nivån, oprövad målvakt agera backup åt Martin Jones. Lite överraskade – alternativ fanns men man landade aldrig någon från free agent-marknaden. Jag tycker Aaron Dell har gjort det tillräckligt bra i AHL för att åtminstone få chansen, men hade jag fått välja Sharks hellre startat med ett beprövat namn - t.ex. Jonas Enroth som hamnade i Toronto - som tvåa.  

Q: Hur fan får Burns och Thornton sina skägg?

A: Det känns inte rätt att någon utan tillstymmelse tlll skäggväxt ska svara på detta, men nog ligger det mycket tid och kärlek bakom. Thornton, som är new to the beard game, fick tips på någon lyxigare skäggolja av den mer rutinerade Brent Burns, och det är morgon och kväll som gäller.

En liten parantes i sammanhanget är att utseendena på deras respektive skägg avspeglar deras respektive spelstilar: Burns wild n’ crazy och emellanåt ovårdad, mot den gentlemannamässige, elegante playmakern Thornton.

Q: Sörensen har gått bra på preseason... vilka har han bildat kedja med, och vad tror du om hans säsong? Kan han nå 20-30 poäng?

A: Sörensen såg onekligen pigg ut i de tre matcher han testades under försäsongen, och därför var det lite överraskande att han skickades ner till AHL så tidigt som i måndags. Där var exempelvis undertecknad fel ute i sin säsongspreview (där det hävdas att svensken var en av de forwards som hade störst chans att skrällslå sig in i NHL).

Sharks har ett bättre djup på forwardssidan än man haft på länge, och det gynnar verkligen inte Sörensens chanser. Han kommer få speltid, men mycket mer än 10-15 matcher blir det inte i år om truppen håller sig någorlunda skadefri. Förutom de 13 forwards som inleder uppe i NHL står ett par prospects före honom i kön. Dessutom har några av de ordinarie spelarna som jag hade som frågetecken inför säsongen – framförallt Tommy Wingels och Matt Nieto – sätt bra ut på campen och i försäsongsmatcherna, så det minskar ju Sörensens chanser ytterligare!
Jo, förresten, det blev tre pytsar för Sörensen när hans SJ Barracuda genrepade mot Tuscon Roadrunners. Ping Peter DeBoer.

Q: Det snackas en hel del Mikkel Boedker, vilka han kommer lira ihop med, om han är den stöttespelare man hoppas på m.m.

A: Jag var mycket skeptisk när vi signade dansken från UFA-marknaden, mestadels beroende på att hans underliggande siffror är allt annat än imponerande. För att inte tala om hans hårresande -28 i +/- från fjolsäsongen. Nu när Boedker hamnar med kedjekamrater som generellt driver possession under sina byten hoppas jag innerligt att hans brister på området kamofloureas något. Se nedan with or w/o dotsen, från ownthepuck till exempel.

Det såg rätt lovande ut i den andra träningsmatchen mot hans gamla lagkamrater i Arizona. Då matchades Boedker i andrakedjan tillsammans med Logan Couture och Joonas Donskoi och det har alla möjligheter att bli riktigt bra, faktiskt. Om det bli skit är det bara att inse att man gav honom ett för dyrt kontrakt, och istället försöka hitta en vettig roll i bottom 6 åt honom.
Up front med Joe x2 då? Nja, nu verkar det trots allt som att Tomas Hertl inleder där, och sen är jag nyfiken på att se vad Timo Meier kan uträtta ihop med the Joes. Jag tror att om Boedker kan cementera sin plats i top 6, ingå i andra PP-uppställningen och inte begravas med för många defensiva zonstarter, så kan han nog komma upp i 25+25 (i bästa fall).

Q: Nya talanger att hålla ett öga på?

A: Mja, precis som i Marcus Sörensens fall kommer det bli tufft för Sharks prospects att få visa upp sig regelbundet under 16/17. Timo Meier, som gick 9:a i draften 2015, kommer få gott om chanser när han är tillbaka från sin körtelfeber. Kevin Labanc är en annan som öst in poäng i juniorligorna och som faktiskt fortfarande är med i racet.

Om och jag betonar verkligen OM (för det föga troligt) Nikolay Goldobin NHL-testas någonting mer redan i år så höll allt ett getöga på honom – men blunda när han seglar omkring i egen zon!

Vill även passa på att flagga för en som inte på något sätt är ny, men som inte riktigt får den uppskattning han förtjänar – Marc-Edouard Vlasic. TSN presenterade nyligen en topp50-lista på ligans bästa spelare. Drew Doughty är 5:a på den listan och Vlasic kvalificerar inte ens in bland de 50 och det är inget annat än en hån mot den 29-årige kanadensaren. Vlasic är en fröjd för ögat om man gillar backar som också kan försvara. Ping Dan Girardi.

Så, det var allt för den här gången. Q/A återkommer när vi hunnit en bit in i grundserien.

ownthepuck.blogspot.se
 

Victor Dahlgrenvictortgk90@gmail.comGarrincha_902016-10-09 14:54:00
Author

Fler artiklar om San José