The Sunday Shark 5: Veckorapport – Road problems
Det har varit en tung vecka för San José Sharks som, efter tre förluster och en vinst i den östra konferensen, vänder hem 3-3-0 efter 6 spelade matcher.
Med risk för att framstå som alldeles för impulsiv och resultatorienterad, tänker jag ändå hävda följande: Merparten av det som konstaterades i veckorapporten från i söndags har blivit ett minne blott. Ja, ty för allt beröm som då östes över Martin Jones i målet, andrakedjan med Couture, Boedker och Donskoi, är det nu befogat att sleva ett minst lika stort lass kritik över dessa herrars prestationer. Förutom att ytterligare ett par spelare ska ha det. Och special teams . Och det horribla tekandet.
San José har alltjämt fortsatt vara ett av ligans starkaste possession-lag och, åtminstone fram till nattens torsk med 0-3 mot Detroit Red Wings, har laget presterat tillräckligt för att kunna avgå med segern i samtliga matcher. Men det är ändå något som inte står rätt till med Sharks just nu och problemet stavas inte längre förstakedja + Brent Burns, för de har verkligen kommit igång. Det är något annat som saknas. Hur mycket den annorlunda säsongsupptakten och baksmällan från finalen spelar in är svårt att säga men alltför ofta har San José hur som helst saknad pace och tyngd i matcherna.
Borde ha varit 2-2-0
Veckan inleddes mot New York Rangers i Madison Square Garden. Dessvärre var stabiliteten från de två första matcherna på säsongen som bortblåst. San José agerade ovanligt slarvigt och taffligt och bjöd moståndarna på chans efter chans (samtidigt som blåskjortorna också gjorde det svårt med sin fart och intensitet). Chris Kreider var bäst på isen i en match där Joe Pavelski hade 1 mål och 3 assist. Martin Jones släppte 5 puckar förbi sig men var inte direkt dåligt. Rangers vann till slut med 7-4 efter att ha gjort två mål i tom kasse.
Kvällen därpå lyckades San José studsa tillbaka fint mot nästa New York-lag, Islanders. Melker Karlsson och Tomas Hertl fick, liksom Isles-rookien Anthony Beauvillier, gjort sina första mål för säsongen innan kapten Pavelski styrde in det avgörande 3-2 målet med drygt 2 minuter kvar av sista perioden. I San Josés målbur gjorde Aaron Dell en bra NHL-debut och stoppade 21 av 23 skott.
Efter back to back-matcherna i NYC väntade en finalrepris mot Pittsburgh Penguins. Sharks dominerade matchen i dryga 2/3 men föll pladask efter att ett skadeskjutet Penguins hittat farten i den avslutande perioden. Den emellanåt svinaktige (men för all del duktige) Patric Hörnqvist ledde Stanley Cup-mästarna från underläge 0-2 underläge till seger 3-2 och Marc-Andre Fleury var briljant så länge som Sharks tvingade honom att vara det. Hertl och Pavelski målskyttar igen.
Sist på spelschemat under denna, säsongens första, road trip stod Detroit Red Wings. Som sagt blev det en match där Sharks gjorde slät figur och inte var värda någon poäng. Man skapade visserligen tillräckligt med chanser för att spräcka Jimmy Howards nolla, men det var stolpe ut för dagen, och precis som mot NYR i början av veckan saknade laget tempo i skridskoåkningen. Gustav Nyqvist gjorde mål 1 och 2 innan Andreas Anthanisou punkterade matchen med sitt 3-0 en bit in i tredje.
För San Josés del bär det härnäst hem till Kalifornien och laget får en extra vilodag innan Anaheim, Columbus och Nashville – i den ordningen – gästar SAP Center i nästa vecka.
Förändring i kedjorna
I takt med att offensiven gått i stå har vi sett Peter DeBoer börja snurra runt i kedjorna. När man, som Sharks gjort inledningsvis, laddar sina två toppkedjor för allt vad det håller, vill det till att de också lyckas leverera på någorlunda jämn nivå. Så här långt har dock bara en kedja åt gången varit produktiv (Coutures inledningsvis, Thorntons sedermera). Det har heller inte sprudlat om spelarna i bottom six vilket den skrala poängskörden från de spelarna vittnar om. Patrick Marleau har 2 mål och 0 assist och är den ende i tredje- eller fjärdekedjan med mer än 1 poäng totalt.
Bland backarna, som jag passade på att hylla i förra veckan, har David Schlemko fortsatt spela gediget och är i topp i hela ligan possession-mässigt. Dock har han fortfarande inte gjort en enda poäng och hans bidrag till andrauppställningen i power play har varit en besvikelse så långt. Faktum är att det är endast Brent Burns som utgjort ett hot offensivt, såväl i PP som i 5v5, då även radarparet Vlasic och Braun - som båda bidrog fullgott under 15/16 - varit blygsamma eller rentav osynliga på den fronten.
Justin Braun står på -5 i +/- och har ändå inte varit sämre än Paul Martin som sett ut att ha blivit flera år äldre under sommaren. Visst, han började halvdant även förra säsongen, men just nu ser varenda anfallare som kommer en mot en med Martin vindsnabb och för dem räcker det gott att tillämpa den gamla tjockisfinten för att ta sig förbi den 35-årige Sharks-backen. Martin ska förstås få en 12-15 matcher, minst, för att hitta in i spelet men inte vänder inom den perioden, ligger det nära till hands att ge Dylan DeMelo chansen.
Läge att vända trenden i the Tank
De tänkta kedjeformationerna ska, liksom Paul Martin, få mer tid att hitta formen innan lagledningen överväger alltför radikala förändringar. Peter DeBoers har med sitt roterande i matcherna troligtvis bara undersökt om någon spelare kunnat få en injektion av att spela bredvid någon annan. Så har det ju dock inte blivit hittlls men förutsättningarna känns ändå hyfsat gynnsamma nu när Sharks vänder hem och spelar 5 av de 6 kommande matcherna i SAP Center.
Med det sagt ska vi strax lämna den gångna veckan bakom oss men först veckans tre stjärnor samt game charts från 3 av de 4 matcherna (Detroit följer inom kort).
Veckans tre stjärnor:
1. Brent Burns (1G, 5A)
2. Joe Pavelski (2G, 4A)
3. Aaron Dell (1W, 2.00 GAA, 91.3%)
Sharks @ Rangers 17/10:
San Josés corsi-övertag speglade inte riktigt matchbilden. Marleau, Karlsson & Ward bäst i Sharks. Många i Rangers helt tillbakatryckta.
Sharks @ Islanders 18/10:
Schlemko/Dillon enorma, Hertl bra. Tavares enda ljuspunkten i hemmalaget.
Sharks @ Penguins 20/10:
Martins klart bästa match för säsongen. Kedja 2 och 4 i Sharks väl långt åt ”dull”. Penguins HBK-lina begravda men Hörnqvist och Määttä var bra.
Källor: http://www.sharks.nhl.com
http://hockeyviz.com/team/SJ/1617