SvenskaFans rankar NHL: 20. Arizona Coyotes

SvenskaFans rankar NHL: 20. Arizona Coyotes

Mycket har förändrats utanför isen i Arizona under sommaren. Laget har bytt namn från Phoenix Coyotes till Arizona Coyotes, och även arenan i Glendale har bytt namn till Gila River Arena. På isen har det skett ett par förändringar, då man köpte ut Mike Ribeiro efter hans strul utanför isen och tjafs med tränaren Dave Tippett. Man plockade in Sam Gagner och B.J. Crombeen från Tampa Bay Lightning och lät trotjänare som Derek Morris, Radim Vrbata och Paul Bissonnette lämna föreningen.

Det stora frågetecknet är vem som skall göra målen för Coyotes. Förra säsongen så vann Antoine Vermette interna skytteligan med 24 mål, vilket är alldeles för lågt om man skall utmana om en wildcard plats i Western Conference. Lägg till att man tappat Vrbata som gjorde 20 mål och Ribeiro som gjorde 16 mål, så ser man tydligt att det är på forwardsidan som det behövs hjälp.

Max Domi är den största talangen man har i systemet och det är ingen högoddsare att Domi kommer att ta en plats i laget. Även Henrik Samuelsson kan få chansen då han har sett vass ut under Coyotes rookie camp, och kan han hålla uppe sitt spel även under main camp så kan vi få se Ulf Samuelssons pöjk under den kommande säsongen. Även Lucas Lessio som fjol gjorde 29 mål för Portland Pirates i AHL bör ha en rejäl chans att ta en plats.

Mycket skall dock klaffa ifall Coyotes ska lyckas knipa en slutspelsplats. Mike Smith måste hitta tillbaka till nivån han höll under säsongen 2011/2012 när han ledde Coyotes till Western Conference final och framför allt hålla sig skadefri. Oliver Ekman-Larsson fortsätter att gå från klarhet till klarhet och kommer fortsätta att matchas mot motståndarnas toppspelare.

Men överlag så kan det bli ännu ett jobbigt år för ökenrävarna, två år utan slutspel ser på förhand ut att bli tre.

Målvakter:

Om Mike Smith kan hålla sig frisk och hitta formen så är han en målvakt som kan spika igen, men han har haft problem med skador under hela sin karriär och mycket av Coyotes framgång hänger på hans axlar. Devan Dubnyk har kommit in som ny backup efter att Thomas Greiss lämnat. Dubnyk anländer med ett sargat självförtroende ifrån Edmonton Oilers där han inte direkt imponerade. Förra säsongen så hade han 89.4 i räddningsprocent och släppte in 3.36 mål per match i snitt.

Förhoppningsvis så kan målvaktstränaren Sean Burke jobba med Dubnyk så att han kan hoppa in och göra ett godkänt jobb om Smith skulle gå sönder eller behöva vila. Dubnyk har bra storlek (196cm/95kg) och kan Burke jobba på Dubnyks positionsspel så ska Coyotes fansen inte behöva skaka på huvudet när Dubnyk är mellan stolparna.

I systemet finns även Mark Visentin, men han lär stå på tillväxt ett par år till i AHL.

Backar:

Starkaste lagdelen på pappret. Man har en av ligans bästa backar i Oliver Ekman-Larsson och Keith Yandle som är en offensiv kraft från blålinjen. Sedan kryddas detta med spännande talanger som Connor Murphy och Brandon Gormley, och arbetshästar som Zbynek Michalek och David Schlemko.  

Yandle var poängbäst ifjol med 53 poäng (8 mål 45 assists) och lär leda laget från blå även i år. Yandle har sina brister i försvarsspelet men är ruggigt bra framåt, framförallt i power play. Då Derek Morris lämnade i sommar så öppnas platsen bredvid Yandle upp och frågan är vem som ska ta hand om den. Det finns ett par alternativ, antingen så kan man peta in Murphy som spelade 30 matcher förra säsongen, eller så kan Michael Stone ta klivet upp i andra backparet. Känns som att Murphy får chansen i inledningen av säsongen, för Stone känns lite för offensiv för att kunna balansera ut Yandles eskapader framåt. Sedan så tippar många att Gormley ska ta en plats i laget, men han kommer få hård konkurrens av Schlemko och Chris Summers.

Ekman-Larsson är redan en av ligans bästa backar trots sin unga ålder. OEL gjorde 15 mål förra säsongen och totalt blev det 44 poäng för den förre Leksand och Tingsryds AIF spelaren. Han kommer med största sannolikhet att kampera ihop med Michalek och kommer vara det backparet som kommer att matchas mest mot motståndarnas toppkedjor. Trots att Coyotes lagbygge i helhet ser suspekt ut så finns det stora chanser att OEL fortsätter att imponera och höja sitt rykte i ligan. Hans inbjudan till NHLs Media Day i New York var en klar indikation på att hans status har stigit rejält.

Forwards:

Akilleshälen för Tippetts lagbygge. Ingen vet vem som skall göra målen. Kan Antoine Vermette hålla den fina nivån han gjorde förra säsongen då han gjorde 24 mål? Kan Max Domi komma rätt in i laget och göra 20 baljor? Lucas Lessio gjorde 29 mål i AHL förra säsongen, kan han ta klivet upp och ersätta några av målen man tappar med förlusten av Vrbata och Ribeiro?

Som ni ser så är det fler frågor än svar när det kommer till Coyotes forwardsuppsättning. Det finns platser att ta och flera rookies kan få chansen under säsongen. Sam Gagner kommer ha någorlunda höga krav på sig, fast inte närheten av de krav man hade på Mike Ribeiro, och många hoppas att han äntligen ska ta klivet till att bli en riktig klasspelare. Man kommer bli tvungna att lita på kollektivet och att alla hjälper till. Mikkel Bödker gjorde 19 mål under förra säsongen, och han behöver ta ännu ett steg framåt i sin utveckling och komma upp mot närmare 25 mål.

Veteranen och lagets kapten Shane Doan lär vara god för 20-25 mål som vanligt, medans Yandle och OEL komma bidra från blålinjen. Men det finns ingen riktig sniper i laget, och det kan komma att kosta Coyotes i täta matcher.

Centeruppsättningen med Gagner, Vermette och Martin Hanzal ser helt okej ut, men är en bit ifrån topplagen i Western Conference. Joe Vitale som man plockade in på free agency lär ta hand om fjärdekedjan. Kan Hanzal få vara frisk så är han ett monster på isen med sin storlek och fysik som är grym på att plocka bort det andra lagens stjärnspelare.

Det känns definitivt som att det finns ett par platser öppna i top-6, speciellt på left wing då Bödker är det enda vettiga valet även fast han i min mening såg bättre ut när han fick lira till höger under delar av säsongen. Domi lär få ta hand om en LW-plats i andrakedjan till en början.

Lauri Korpikoski besitter än väldig fart och en arbetsmoral som är värd all heder, men han är ingen målskytt, så han bör husera i en checking line. Rob Klinkhammer visade under vissa perioder att han kan vara en duglig NHL spelare, men han måste bli mycket jämnare. Kyle Chipchura är en allt-i-allo spelare som kan slängas in lite vart som helst, men även han är ingen målskytt. Martin Erat kom in under förra säsongen och är en gedigen tvåvägskille som har mycket rutin i bagaget. Förhoppningen är att Erat ska kunna hitta tillbaka till den fina form han visade under flertalet av sina år i Nashville.

B.J. Croombeen kommer nog ta över rollen från Bissonnette som lagets tuffing, och lär många gånger vara en healthy scratch. David Moss skrev ett nytt kontrakt som gäller över kommande säsong och han är en kille för tredje eller fjärdekedjan.

Nyckelspelare:

Mike Smith, Oliver Ekman-Larsson, Keith Yandle, Martin Hanzal, Shane Doan.

Nyförvärv:

Sam Gagner - från Tampa Bay - trade
B.J. Crombeen - från Tampe Bay - trade
Joe Vitale - från Pittsburg - free agent
Devan Dubnyk - från Edmonton - free agent

Förluster:

Mike Ribeiro - Nashville - utköpt/free agent
Derek Morris - klubb ej klar - free agent
Radim Vrbata - Vancouver - free agent
Paul Bissonnette - klubb ej klar - free agent
Jeff Halpern - klubb ej klar -free agent
Tim Kennedy - Washington - free agent
Thomas Greiss - Pittsburgh - free agent

Svenskar:

Oliver Ekman-Larsson, Henrik Samuelsson.

Coach:

Dave Tippett

Preliminär laguppställning:

Bödker - Vermette - Doan
Domi - Hanzal - Erat
Korpikoski - Gagner - Moss
Lessio (Klinkhammer) - Vitale - Chipchura (Crombeen)

Ekman-Larsson - Michalek
Yandle - Murphy
Gormley - Stone (Schlemko)

Andra notabla spelare: Mikkel Bödker, Antoine Vermette, Zbynek Michalek, Sam Gagner.

Bästa nyförvärvet: Sam Gagner

Gagner blommade aldrigt riktigt ut i Edmonton, men trots sin relativt unga ålder (25) så har han en del rutin. Kan mycket väl bli en 50 poängskille i Arizona. Han har mindre press på sig än vad Mike Ribeiro hade när han kom in i laget, och då Gagner verkar ha båda fötterna på jorden så ser det ut som att Coyotes har gjort en bra deal då han endast kostade ett lågt draftval. Kommer få en held del speltid i power play så kan han bara ta vara på sina chanser så kommer han ha ett avsevärt bättre år än ifjol.

Värsta förlusten: Radim Vrbata

Vrbata är en målskytt, och var tredje bäst i laget förra säsongen med sina 20 mål. General Manager Don Maloney erbjöd Vrbata ett nytt kontrakt men han valde att lämna och gå till Vancouver istället. Förstår Vrbatas val då han blev erbjuden mer pengar av Canucks och då han börjar bli till åren så är det inte konstigt att han tänker med plånboken. Kommer bli svårt att ersätta hans produktion.

Årets poängkung: Keith Yandle

Yandle vann interna poängligan förra säsongen med 53 poäng (8 mål 45 assists) och det mesta talar för att Yandle även denna säsong kommer att ta hem den titeln. Får spela ganska skyddade minuter med många tekningar i offensiv zon samt en hel drös med power play. Bör dock kunna göra fler mål än vad han gjorde föregående säsong.

Årets nykomling: Max Domi

Utan tvekan den största talangen man har i organisationen, och allt pekar på att Domi kommer att få chansen som left winger i andrakedjan. Besitter otrolig talang, grymma händer och en kämparglöd som är riktigt underhållande att titta på. Behöver dock lära sig att spela lite enklare i vissa situationer då han gärna vill göra allt själv. Kan mycket väl bli en ny franchise spelare.

Årets genombrott: Oliver Ekman-Larsson

OEL är redan en av ligans bästa backar, men detta är säsongen då han har möjligheten att bli ett household name för hockeyintresserade i USA och Kanada. Får beröm av motståndare och journalister i hela ligan och jämförs ofta med legendaren Nicklas Lidström. Är riktigt bra på nästan allt och har en av ligans vassaste poke check. Mikkel Bödker är en annan spelare som kan få ett ordentligt genombrott om han lyckas förbättra målskyttet och komma upp i 30 baljor. Annars finns det inte så mycket att välja på i ett hyfsat profillöst Coyotes.

### 

REDAKTIONENS RANKNING:
 
1.
2.
3.
4.
5.
6.
7.
8.
9.
10.
11.
12.
13.
14.
15.
16.
17.
18.
19.
20. Arizona
21. Toronto
22. New Jersey
23. Edmonton
24. NY Islanders
25. Winnipeg
26. Ottawa
27. Carolina
28. Calgary
29. Florida
30. Buffalo

Sebastian Norénsebblon@hotmail.com2014-09-19 07:00:00
Author

Fler artiklar om Arizona