SvenskaFans rankar NHL – Pacific Division: 1. Edmonton Oilers

SvenskaFans rankar NHL – Pacific Division: 1. Edmonton Oilers

Kan Oilers bygga vidare på förra säsongen och hur klarar man av pressen när man nu är en av favoriterna till att gå hela vägen?

Efter förra säsongens första slutspel på elva år går Edmonton Oilers in med betydligt högre förväntningar på sig än vad man har gjort på många, många år. De övriga lagen vet att det inte längre går att spela på halvfart mot Oilers, vilket det gjorde innan en viss McDavid plockades som nummer 1 sommaren 2015.
 
Förra säsongen blev som sagt lyckad med en fjärdeplats i Western Conference, andraplats i Pacific och sedan till andra rundan i slutspelet. Efter att ha samlat ihop ynkliga 60-70 poäng de senaste säsongerna tog man ett rejält kliv och slutade på 103 poäng. Att fansen i Edmonton hade suktat efter slutspel gick inte att ta miste på. Stämningen var magisk vissa stunder och givetvis räknar alla med att det blir slutspel igen. Förhoppningsvis går man lägre än till andra rundan där det tog stopp i game 7 mot Anaheim Ducks.
 
Under sommaren var ledningens huvuduppgift att signa McDavid och Draisaitl till nya kontrakt. Båda fick varsitt åttaårskontrakt där McDavid tjänar $12,5 miljoner/år medan Draisaitls hamnade på $8,5 miljoner/år. McDavids kontrakt börjar dock gälla nästa år och därför har Oilers ett gyllene läge att gå för cupen denna säsong innan duon slukar en stor del av lönetaket.
 
Vad har då GM Chiarelli valt att göra under sommaren utöver kontrakten åt stjärnduon? Det ryktades länge om att Oilers skulle trejda bort något eller några av sina dyrare kontrakt och så blev fallet. Jordan Eberle trejdades till NY Islanders i utbyte mot Ryan Strome för att skapa löneutrymme samtidigt som Benoit Pouliot köptes ut från sitt kontrakt med två år kvar. Backen Griffith Reinhart, som man betalade dyrt för 2015, plockades av Vegas i expansionsdraften. Veteranen Matt Hendricks fick inget nytt kontrakt och den tidigare kaptenen Andrew Ference har valt att lägga skridskorna på hyllan.
 
In i laget har tidigare nämnda Ryan Strome kommit och man valde även att plocka in utköpte Jossi Jokinen (Florida) och skrev ett kontrakt över kommande säsong värt $1,1 miljoner. Annars har det mesta har handlat om kontraktsförlängningar under sommaren och Kris Russell skrev på ett fyraårskontrakt värt $4 miljoner/år. Även den nye publikfavoriten Zack Kassian belönades med ett treårskontrakt värt $1,95 miljoner/år.
 
I övrigt har det plockats in en hel del breddspelare med syftet att även förstärka farmarlaget Bakersfield Condors. Spelare som Brad Malone, Chris Kelly (PTO), Yohann Auvitu och Ty Rattie (kommer det lossna för honom på denna nivå?) kommer bli nyttiga i Bakersfield och kan troligtvis få chansen i NHL vid eventuella skador. Oilers har drygt $8 miljoner i löneutrymme så räkna med att det kan hända saker under säsongen om ledningen vill förändra något.
 
Målvakter:
 
Sommaren 2015 valde GM Chiarelli att plocka över Cam Talbot från NY Rangers i utbyte mot tre draftval. Den första säsongen startade lite svajigt men slutade på ett bra sätt även om det inte blev slutspel den gången. Han belönades med ett 3-årskontrakt och fick förtroendet som förstemålvakt när Kanada vann VM-guld 2016. Fjolårssäsongen blev en stor succé och Talbot visade att han är att räkna med efter att i ett antal säsonger ha varit backup åt Kungen i New York.
 
Talbot har hyllats som väldigt professionell och noggrann med att ta hand om sin kropp för att nå bästa möjliga resultat. Det är nog tur det då han den gångna säsongen fick vakta kassen i 73 matcher, flest i ligan, och vann 42 av dem, franchise rekord. Efter flera år av sökande efter en riktig förstemålvakt har Oilers hittat honom i 30-årige Cam Talbot.
 
Förhoppningsvis kan Talbot få vila lite fler matcher i år och den som i så fall ska göra jobbet är Laurent Brossoit. 24-åringen konkurrerade ut den misslyckade Jonas Gustavsson en bit in på säsongen och fick förtroendet i 8 matcher. Andremålvakter under McLellans ledning har i snitt vaktat kassen i 20,4 matcher/säsong så troligtvis kommer Brossoit att få chansen fler gånger denna säsong. Ska Oilers gå hela vägen behöver Cam Talbot få lite fler lediga kvällar och då gäller det att Brossoit går att lita på. Han har haft problem med jämnheten i sitt spel under karriären men har stadigt förbättrat det för varje säsong som gått. Hoppas det fortsätter så.
 
I övrigt finns Dylan Wells och Nick Ellis att tillgå.
 
Backar:
 
Efter flera år av katastrofalt försvarsspel blev det en klar förbättring förra säsongen. Det finns dock en del frågetecken angående hur backsidan håller för att gå hela vägen. Känslan är att det är många topp-4 backar men inte riktigt någon som tillhör den absoluta toppen i ligan, inte än i alla fall. Eftersom Andrej Sekera gick sönder i serien mot Anaheim och blir borta ett tag till, senast jul, trodde man att en ny back skulle hämtas in. Så blev inte fallet utan istället fortsätter man med samma uppsättning.
 
I första backpar fortsätter Oscar Klefbom och Adam Larsson. Klefbom fick lite av ett genombrott den gångna säsongen och svarade för sin poängmässigt bästa säsong. 38 poäng gjorde att han vann den interna poängligan bland backarna och värmlänningen fortsätter i rätt riktning och kan vara på väg att bli den toppback som man så gärna vill ha. 24-åringen höll sig skadefri, är viktig med sina ledaregenskaper och drog faktiskt inte på sig mer än 6 utvisningsminuter under säsongen.
 
Adam Larsson hade ingen lätt uppgift när han gick in i säsongen 16/17 som spelaren man offrade Taylor Hall för. Larsson är inte någon ”flashig” spelare men gjorde en bra säsong och stabiliserade upp försvaret rejält bredvid sin landsman. Förhoppningsvis kan han utöka poängskörden denna säsong (bara en säsong över 20 poäng) när han fått en säsong på sig att anpassa sig till spelsystemet och en annan kultur.
 
I och med Andrej Sekeras skada kommer Matt Benning att flytta upp till andra backparet. 23-åringen gjorde sin första NHL-säsong och imponerade från första början. Den Bostondraftade, ej signade, högerskytten skrev på för Oilers förra sommaren efter att ha spelat collegehockey. Matts pappa, Brian, spelade för övrigt en säsong i Oilers 92/93 och var även han back.
 
Bredvid Matt Benning hittar vi Kris Russell. Russell är spelaren som delar fansen. Ena lägret älskar hans uppoffrande spelstil och förmåga att täcka skott medan den andra delen tycker att han är alldeles för dålig och brunkig för att vara en topp-4 back. Att han dessutom fick ett kontrakt på 4+4 skapade inte mindre frågetecken kring hans vara eller icke vara i Oilers. Hur som helst hade det varit jobbigt att tappa Russell till free agent samtidigt som Andrej Sekera går långtidsskadad. Då hade man blivit av med sitt andra backpar och fått börja om på ny kula.
 
I tredje backpar hittar vi Darnell Nurse tillsammans med Eric Gryba. Den sistnämnda får speltid tills backuppsättning är ordinarie. Denna duo blir tung att möta för motståndarna och framförallt Nurse är inte rädd för att kasta handskarna om det skulle behövas.
 
Bland de övriga backarna finns den överbetalte och inte alltför lyckade Mark Fayne, fransmannen Yohann Auvitu, Dillon Simpson och Ryan Mantha. Caleb Jones, lillebror till Seth i Nashville, har imponerat på ledarstaben och är tillsammans med Ethan Bear två intressanta namn för framtiden som förhoppningsvis fortsätter att utvecklas i rätt riktning.
 
Forwards:
 
Som ensam spelare att nå 100-poänggränsen visade Connor McDavid vilken otroligt gudabenådad hockeyspelare han är. Det är läskigt vilken speed killen har och vissa stunder såg det ut som att det var juniorer till motståndare. Säsongen tog slut i andra rundan av slutspelet men det individuella prisskåpet fylldes på med Art Ross Trophy, Hart Trophy och Ted Lindsay Award. Det lär knappast vara sista gången han plockar hem de priserna men McDavid har varit tydlig med att det är Stanley Cup-bucklan han vill åt nästa gång. Med Captain Connor är allt möjligt.
 
Till vänster om McDavid kommer Patrick Maroon att fortsätta. Det var nog inte många som tippade att Maroon, istället för Milan Lucic, skulle hitta kemi med McDavid men faktum är att 29-åringen gjorde 27 mål under grundserien och ytterligare 3 mål i slutspelet. ”The Big Rig” plockades in från Anaheim under trade deadline 2016 i utbyte mot Martin Gernat och ett fjärdedel 2016 vilket i efterhand har visat sig vara en riktig fullträff. Maroons kontrakt går ut nästa sommar och det ryktas om att man har börjat diskutera ett nytt kontrakt redan nu.
 
Till höger i linan blir det med stor sannolikhet Ryan Strome som får chansen. Strome körde fast lite i Islanders och har inte levt upp till förväntningarna när han plockades som nummer 5 i draften 2011. I denna omgivning och med sitt fina skott kommer det garanterat bli fler poäng än de 30 (13+17) som levererades i Islanders förra säsongen.
 
Det stora samtalsämnet utöver kontrakten för McDavid och Draisaitl har handlat om tyskens vara eller icke vara till höger i förstakedjan. Leon Draisaitl kommer i alla fall att starta säsongen som andrecenter och visade framförallt i slutspelsrundan mot Anaheim hur skicklig han är. Tysken var dominant vissa stunder vilket också ledde till det saftiga 8-årskontraktet. Kontraktet kommer innebära större press på Draisaitl men undertecknad är övertygad om att tysken kommer att leverera.
 
Till vänster finns Milan Lucic och visst har man lite högre förväntningar på honom den kommande säsongen. Nu går han in på sin andra säsong i Oilers och är bekvämare med spelsättet samtidigt som han har en otroligt skicklig center vid sin sida. Drake Caggiula kom från University of North Dakota, gjorde sin första NHL-säsong 16/17 och tar troligtvis platsen till höger i andrakedjan. Caggiula missade en del matcher på grund av skada men visade framfötterna när han väl spelade. Med sin fart, fina handleder och tvåvägsspel kan Caggiula ta ytterligare ett kliv denna säsong.
 
Som tredjecenter hittar vi Ryan Nugent-Hopkins. ”RNH” är inne på sin sjunde säsong i Oilers och har utvecklat sitt tvåvägsspel, framförallt under fjolåret. Visst har han inte riktigt levt upp till förväntningarna man hade på honom när han draftades och han har ett ganska dyrt kontrakt men det finns fina kvaliteter i denna kille och han kommer, likt i slutspelet, med sin smarthet att få mycket speltid mot motståndarnas toppkedjor. Bredvid sig kommer han att ha två finländare till sin hjälp. Jussi Jokinen kommer från en tung säsong i Florida men gjorde 60 poäng säsongen 15/16. Med sin rutin och mångsidighet kommer han att bli nyttig för Oilers samt bli en perfekt mentor åt sin kedjekamrat Jesse Puljujärvi. Debutsäsongen blev inte riktigt vad man hade förväntat sig men förhoppningsvis blir det en förbättring denna säsong för 19-åringen. Kemin mellan dessa tre har sett bra ut under försäsongen. Puljujärvi kan dock få chansen till och från i förstakedjan och har haft ett fint samarbete med McDavid när tillfället har getts.
 
Mark Letestu leder fjärdekedjan och kommer från sin poängmässigt (35 poäng) bästa säsong i NHL. Letestu hade en viktig roll i powerplay och i slutspelet blev det dessutom 11 poäng på 13 matcher vilket är imponerande. Vid sin sida kommer han att ha Zack Kassian. Den tidigare strulpellen har fått ordning på karriären och blev en stor publikfavorit förra säsongen med sina tunga tacklingar och viktiga mål i slutspelet. Den sista forwardsplatsen i fjärdekedjan är däremot öppen och frågan är vem som startar säsongen på den platsen. I och med Anton Slepyshevs skada har Jujhar Khaira visat framfötterna under försäsongen och lär ha spelat till sig en plats.
 
Iiro Pakarinen vill dock inte ge sig samtidigt som sommarens draftval i första rundan, Kailer Yamamoto, vill vara med i leken. Det troliga är dock att Khaira startar säsongen i fjärdekedjan medan de andra får vänta på att en chans dyker upp.
 
---
 
Nyckelspelare:
 
Connor McDavid, Leon Draisaitl, Cam Talbot
 
Nyförvärv:
 
Jussi Jokinen – från Florida – free agent
Ryan Strome – från NY Islanders – trade
Ty Rattie – från St Louis Blues – free agent
Brad Malone – från Carolina Hurricanes – free agent
Yohann Auvitu – från NJ Devils – free agent
 
Förluster:
 
Griffin Reinhart – till Vegas Golden Knights – expansionsdraft
Jordan Eberle – till NY Islanders – trade
Tyler Pitlick – till Dallas Stars – free agent
Benoit Pouliot – till Buffalo Sabres – free agent (utköpt)
David Desharnais – till NY Rangers – free agent
Matt Hendricks – till Winnipeg Jets – free agent
Anton Lander – till Ak Bars Kazan – free agent
Jonas Gustavsson – till Linköping – free agent
Andrew Ference – slutar
 
Svenskar:
 
Oskar Klefbom, Adam Larsson, Filip Berglund, William Lagesson
 
Coach:
 
Todd McLellan
 
Preliminär laguppställning:
 
Patrick Maroon - Connor McDavid - Ryan Strome
Milan Lucic - Leon Draisaitl - Drake Caggiula
Jussi Jokinen - Ryan Nugent-Hopkins - Jesse Puljujärvi
Jujhar Khaira - Mark Letestu - Zack Kassian
 
Oskar Klefbom - Adam Larsson
Kris Russell - Matt Benning
Darnell Nurse - Eric Gryba
 
Cam Talbot
(Laurent Brossoit)
 
Långtidsskadad: Andrej Sekera
 
Andra notabala spelare: Anton Slepyshev, Iiro Pakarinen, Kailer Yamamoto, Ty Rattie, Brad Malone, Chris Kelly (PTO), Yohann Auvitu, Dillon Simpson, Joey LaLeggia, Caleb Jones, Mark Fayne, Ryan Mantha
 
---
 
Bästa nyförvärvet: Jussi Jokinen
 
Ryan Strome kommer sannolikt att göra fler poäng än Jussi Jokinen men det är inte så konstigt med tanke på hans omgivning. Jokinen kommer in på ett biligt ettårskontrakt och kommer att bidra på många sätt. Han kan spela på alla forwardspositioner, har ledaregenskaper, rutin och fina offensiva kvaliteter. Finländaren är också en riktigt vass straffskytt.
 
Värsta förlusten: Jordan Eberle
 
Det var bara en tidsfråga innan Jordan Eberle skulle bli borttrejdad och i somras agerade GM Chiarelli och skickade honom till John Tavares Islanders. Eberle gjorde inte en tillräckligt bra säsong och hade det väldigt jobbigt i slutspelet med bara 2 poäng på 13 matcher. Även om man var förberedd på en trade är det alltid tråkigt när en personlig favorit får lämna laget. Hade någon sagt för två år sedan att Oilers skulle tredja Taylor Hall och Jordan Eberle i utbyte mot Adam Larsson och Ryan Strome hade man trott att personen var galen.
 
Säsongens poängkung: Connor McDavid
 
Får han bara hålla sig skadefri är det inget snack om saken även om Draisaitl kommer att leverera bra med poäng. I fjol var McDavid inblandad i över 40 procent av Oilers mål. Frågan är väl bara hur många poäng han kommer upp i denna säsong. Ska vi säga 108 pinnar?
 
Säsongens nykomling: Jesse Puljujärvi
 
Förra säsongen blev inte riktigt som många hade hoppats trots mål i sin NHL-debut. Det blev bara 28 matcher och 8 poäng innan det blev Bakersfield i AHL. Med lite mer erfarenhet, en mentor i Jokinen och en bra försäsong förväntar jag mig att den store (193 cm) finländaren gör en fin säsong. Det kommer troligtvis att gå lite upp och ner som det ofta gör för unga spelare men mer än 8 poäng borde det definitivt bli.
 
Säsongens genombrott: Drake Caggiula
 
Som en av de mest intressanta free agents förra sommaren valde Caggiula att skriva på för Oilers. Skadeproblem störde dock en del under säsongen men under denna försäsong har Caggiula imponerat och har troligtvis spelat till sig en plats i andrakedjan. Med bra fart på rören, fina handleder, duktig både defensivt och offensivt samt förmåga att agera framspelare och målskytt i sällskap med Draisaitl kan innebära en rolig säsong för 23-åringen.
 
Håll ögonen på (förutom McDavid): Kailer Yamamoto
 
Den lille (173 cm), men ack så skicklige Yamamoto har under försäsongen visat vilken talang han besitter. Han visar inte bara upp en offensiv briljans utan även ett bra tvåvägsspel. Yamamoto har också gjort en del poäng och varit effektiv i powerplay, där han för övrigt visade tuffhet och stod framför mål bredvid jättarna Dustin Byfuglien (195 cm) och Tyler Myers (203 cm), en rätt rolig syn. Om han får chansen i NHL är det värt att hålla ett extra öga på honom. Att många andra lag nobbade honom i sommarens draft på grund av hans storlek kan bli lyckosamt för Oilers.
 
---
 
TRUPPEN:



---
 
REDAKTIONENS RANKNING:
 
Pacific Division:
 
1. Edmonton Oilers
2. Anaheim Ducks
3. Calgary Flames
4. San José Sharks
5. Los Angeles Kings
6. Arizona Coyotes
7. Vancouver Canucks
8. Vegas Golden Knights
 
---
 
NHL:s 31 lag presenteras i form av en rankning inom de fyra divisionerna. Samtliga skribenter fick ranka divisionerna, som sedan summerades till en gemensam rankning för hela redaktionen.

ALEXANDER ELLHAR2017-09-26 12:00:00

Fler artiklar om Edmonton