Lagbanner
Dags att blicka framåt!

Dags att blicka framåt!

Efter att under förra veckan tagit säsongen som var i mål. Så är det nu hög tid att blocka framåt. Och under de kommande dagarna kickar säsongen 2024/2025 igång med dunder och brak.

Vi närmar oss den mest händelserika NHL-helgen på bra länge med stormsteg. För tack vare omständigheter som ingen utom Gary Bettman själv begriper så har vi nu Draften och Free Agencys öppnande ihopbuntat inom fyra dagar att se fram emot. 

Det är ju kul för alla utom Florida Panthers, som knappt hinner gå laget runt med rusdrycker ur bucklan innan det är dags för exitsamtal och jobbiga beslut. Nu är det Florida, så min medkänsla är minimal. Men än dock, det känns lite fel någonstans.

Men men, nu står vi här, och det är kul när det händer grejer. Och det kommer det ju göra nu, så det får kanske vara förbjudet att klaga, utan man får bara dyka in i det. 

Först kommer Draften. Och avhängt att något händer, vilket är långt ifrån omöjligt, så kommer vi få vänta till dag två för att få se Lightning drafta någon obskyr ryss eller ung, lång jänkare som ska dra till College. Hade tankar på att kanske sätta mig in mer i prospects och så, men det får bli ett projekt till nästa år.

Tills dess så är min analys att alla man väljer kommer se jättespännande ut på draftdagen, ännu mer spännande ut på development camp och sen troligen aldrig bli något. Någon motbevisar tesen och blir något, och det är ju kul, men faktum är att försvinnande få val någonsin når NHL. Därför har jag svårt att gå igång på draften, och det är också anledningen till att jag tycker att draftval är kraftigt övervärderade.

Men nog om det nu, draften är ett kul tidsfördriv under helgen, men den verkliga höjdpunkten kommer på måndag. Då är vi framme vid NHL-årets heligaste datum.

Första Juli.

Då får man börja förhandla kontrakt med tillgängliga spelare, som ingen självklart inte har pratat med tidigare, blink. 
Det brukar bli en jäkla cirkus, som alltid är kul att följa, och jag hoppas det kan bli så i år också. Dock finns en rätt saftig detalj som numer leder allt åt det lite mer ödesmättade hållet.

Steven Stamkos.

För såvida han inte har ett nytt kontrakt på plats så känns allt annat rätt meningslöst. Faktiskt.

För tills den eventuella chocken lagt sig så kommer Tampa Bay Lightning inte kännas som Tampa Bay Lightning längre. Det kommer vara mer en herrelös häst än ett hockeylag. Det vore, milt uttryckt, en tragedi att se honom i någon annan tröja.

Nu tror jag inte det blir så.

Än är det lång tid kvar, och baserat på enbart min magkänsla så är det min övertygelse att han blir kvar tills karriären är över och förbi. Alla rapporter säger att klubben vill ha honom kvar och att Stamkos själv vill stanna, så det finns en gemensam grund att stå på, och en stabil plattform för lite givande och tagande.

För det här är annorlunda jämfört med Ondrej Palat och Alex Killorn. Här pratar vi den störste ikonen i organisationens historia, och slänger man in Victor Hedman i den mixen, som också han är tillgänglig att förlänga på måndag, så pratar vi de två största spelarna klubben skådat.

Om man någon gång, någonstans, ska överbetala för spelare så är det här. Dels för det emotionella, dels för det marknadsmässiga men också för trovärdigheten det ger att värna om sina ikoner. De är inte vilka som helst, de ska heller inte behandlas som det. Och blotta tanken på att få se Stamkos och Hedman tillsammans krita på varsin förlängning för att, sida vid sida, glida ut i solnedgången, in i historieböckerna för att slutligen se sina nummer få sin givna plats i Amalie Arenas tak. Det är vackert nog för att vara beredd att låta lönetaket ställa till det något år tidigare än det kanske annars hade kunnat göra.

Det är min tanke, och har varit min tanke hela tiden. Att det löser sig, det måste lösa sig. Annars har Julien BriseBois nog satt sig i en förtroendemässig ganska brant uppförsbacke, även hos sina allra största supporters.

Så ska man sy ihop det här så tror jag att vi står inför en ganska hektisk helg. Jag tror vi kommer se en eller ett par spelare få flytta på sig under draften, jag tror att Stamkos förlänger och jag håller det som en ganska stor sannolikhet att Hedman blir BriseBois traditionsenliga första juli-förlängningsbomb. Därtill kommer någon forward och ytterligare någon back tillkomma. Men de kommer överskuggas av allt annat. 

Det är mina tankar kring vad som väntar. 

Nu kan vi bara vänta och se.

Emil Gummessongummesson_94@outlook.com@EmilGummesson2024-06-28 06:26:00
Author

Fler artiklar om Tampa Bay