Lagbanner
En omtumlande Draftdag

En omtumlande Draftdag

Vi kan nu landa efter en omtumlande andra draftdag, spelare kom in, spelare for ut, men främst ställde sig Julien BriseBois som en av de mest centrala gestalterna under lördagen.

För innan man knappt hunnit sätta sig tillrätta i soffan så utropade Bill Daly en trade från scenen i Las Vegas. Och till bakgrundsljudet av en stor kollektiv andhämtning, så förkunnade han att Mikhail Sergachev numer tillhör det färska NHL-projektet i Utah. I andra änden så fick JJ Moser, Conor Geekie, ett andrarundeval och ett sjunderundeval som blev till norrmannen Noah Steen. 

Och när man precis hämtat andan så passade man även på att skicka Tanner Jeannot till Los Angeles Kings för ett andrarundeval och ett fjärderundeval som blev till en lång slovensk back som heter Jan Golicic. 

Men alla draftval och prospects får faktiskt ursäkta, även om Conor Geekie är ett mycket prominent sådant. Den stora grejen med de här två affärerna är pengarna, de som nu skickats ut och finns att spendera. För den stora genialiteten i affärerna inte innehåller en enda retainad cent, vilket får ses som mycket skickligt förhandlat av BriseBois i ett ganska pressat läge. 

Så inom loppet av en halvtimme så gick man från att vara pressade till sina dryga 6 miljoner upp till taket, till att nu kunna handla för dryga 16, vilket är det mesta man haft att röra sig med på år och dar. Vilket såklart är väldigt spännande. 

Men, det verkar dock inte som att det här var en del i en plan för att få Stamkos att skriva ett nytt kontrakt här och nu. För där vi står just nu, så har inget nytt erbjudande lagts från BriseBois, och Stamkos camp verkar helt inställda på att testa marknaden när den öppnar på måndag. Och vi ska inte vara naiva här, det är inte en fråga om att testa någon marknad. Stamkos vet exakt vad hans värde ligger och vad han kan komma att få, och BriseBois vet exakt vad han är bekväm i att betala över tid. Det här är inget annat än ett chicken race där bägge parter väntar ut varann. 

För främst så har det under de senaste dagarna dykt upp ett alternativ som nog är den största delen till varför man idag agerade som man gjorde. För det har rapporterats mer och mer flitigt om att Jake Guentzel befinner sig på Lightnings radar. Guentzel vore en jättefin addering till topp sex. En kille god för en poäng per match, som är bra i slutspel och ett kanonkomplement till toppspelare. Lyckas man landa honom, och oddsen är bra, självklart vet man mer än vad som rapporteras, så kan man fylla luckan efter Stamkos med en yngre, nog bättre spelare, och samtidigt har pengar kvar att fylla andra hål som uppstått på rostern. 

Men att potentiellt komma att förlora Stamkos, efter de affärer man gjort, kommer skapa en brant uppförsbacke för BriseBois som det nog kommer kräva mer än Jake Guentzel för att klättra upp ifrån. 

Det vi med säkerhet vet är att det kommer vara starka känslor när fönstret öppnar på måndag. Det kommer vara mycket känslor redan under morgondagen. 

För BriseBois gör nog enligt den krassa, kalla verkligheten helt rätt här. Den stora nackdelen är dock att det kommer krävas år för att bevisa det. Och för en fanbase som fått se sina stora ikoner inte få det värdiga avslut som man vill se, så är detta nog bara lite för mycket. 

Vi går mot 48 timmar där marken kommer skaka. 

Jag får nog börja fila på en krönika där jag tar farväl av den största jag skådat, en ikon som berikat mitt liv till den grad att han nu finns intatuerad på min arm. Det kommer göra ont, det kommer göra otroligt ont. 

Men det är inte BriseBois jobb att se till att mina känslor förblir osårade, han ska bygga ett vinnande hockeylag, och det finns säkert någon logik bakom all galenskap som kommer visa sig tids nog. 

Det är nog för det bättre, även om det är en jobbig insikt just nu.
 

Emil Gummessongummesson_94@outlook.com@EmilGummesson2024-06-29 23:38:00
Author

Fler artiklar om Tampa Bay