Lagbanner
Femmatcherssummering, omgång 1-5
Andrei Vasilevskiy har varit väldigt mycket upp och ner under säsongens första fem matcher.

Femmatcherssummering, omgång 1-5

Jag tänkte börja med ett lite nytt grepp här. För jag känner att det kan vara lite kul med förändring än bara lite tankar kring den match som just varit.

Således så kommer var femte match att vara punkten för lite tillbakablick och reflektion över de fem matcher som varit. Allt för att måla en bredare bild över vad det som har varit säger om vart man är på väg.

Enkelt.

Men vi får väl börja med att yttra några ord om nattens sorgliga historia. Eller, sorglig och sorglig, det är svårt att vinna hockeymatcher när man spelar utan målvakt.

Och det gör ont att säga, men efter en stark start så har Andrei Vasilevskiys stjärna dalat en del här under bortaturnén. I Ottawa i lördags så tog han det han skulle, men inte en puck utöver det. Inatt så var han direkt dålig, med åtminstone tre puckar han skulle vilja ha tillbaka, med två av dem som bara inte ska gå in.

Då blir uppförsbacken för brant, trots att man till stort spelar helt okej och håller special teams jämnt. Man skapar lika mycket som Toronto, man äger tillochmed kvalitén totalt sett. Men det hjälper föga när Torontos farligheter belönas rikligt utan att de behöver förta sig nämnvärt.

Då blir det en match som är över efter 30 minuter, och man gör helt rätt som inte ger sig in i skit, utan konserverar den energi man kan för morgondagens mördande bakhalva av den back to back man är ute på.

Så vad lämnar det då det här gänget efter säsongens första fem matcher? Jag tycker vi tar och kikar på det i säsongens första femmatcherssummering! 

Omgång 1-5:
3-2-0, 6 poäng
PP: 13,6%
PK: 73,7%

Resultat:
Carolina-Tampa Bay 1-4
Tampa Bay-Vancouver 4-1
Tampa Bay-Vegas 4-3

Ottawa-Tampa Bay 5-4
?Toronto-Tampa Bay 5-2

Totalt för säsongen:
3-2-0, 6 poäng
PP: 13,6%
PK: 73,7%


Så vad är intrycket av säsongens första fem matcher då?

Övervägande positivt skulle jag säga, även om det är svårt att säga det efter två raka torsk och 10 insläppta på 120 minuter hockey.

Men bryter man ner siffrorna så har man åstadkommit just den förändring man sökte i somras. Man är ett väldigt mycket bättre lag fem mot fem nu än man varit på några år. Man är gedigna över fyra kedjor och tre backpar, och allt som oftast även i mål.

Jag ska gå ut på en väldigt tunn tråd här och säga att det som stoppat dem från att gå rent så här långt är att man har misslyckats att antingen hålla ihop eller sätta ner foten när det behövts och läget uppstått.

I Ottawa har man alla möjligheter att ta ledningen både vid   2-2 och 3-3, med ganska bra kontroll på matchen. Men missar att hålla ihop sitt boxplay, samt att hitta någon som helst framgång i powerplay.

I nattens match hade man tagit kontroll över den första perioden efter en svag start, men släpper ett tidigt boxplaymål i andra. Sen blev det som det blev. Och likt i Ottawa bränner man en lång möjlighet med två man mer på banan.

Det får inte hända, särskilt inte på bortaplan. Har man lyckats ta luften ur en bortalada ska man se till att hålla den så långt bort från hemmalaget under resten av matchen. Det är nyckeln till en behaglig tillvaro på bortais.

Samtidigt får man inte bli alltför nedstämd över faktumet. Jag tror man trodde att powerplay skulle lösa sig bättre än det gjort. Nu fick man utdelning inatt, men man har fortfarande jobb att göra med att hitta hot till vänster och frigöra Kucherov. Och tills dess måste boxplay upp ytterligare ett par procent.

Men i stort så är det positivt. Man ger sig själva chansen i varje match, och det är alltid bra att man kan lämna varje match, oavsett resultat, med känslan av att man förtjänade mer.

För över fem matcher så är man mer förtjänta av att ha gått 4-1 än 3-2. Det tycker jag faktiskt. Men det rör sig om två poäng, det kommer man kunna ta in på ren karma om man fortsätter på inslagen väg.

Så nycklarna framgent är att spetsa till special teams och att få en över medel-version av Andrei Vasilevskiy i kanske 80-90% av matcherna istället för i 60%. Då kommer man ha goda möjligheter att få med sig poäng ur i princip varje match man spelar. 

Så vi kan väl lämna de här första fem matcherna med det. En känsla av en liten nystart, med en positiv syn på framtiden trots senaste helgens fadäser.

Det finns mycket att gilla här.

Tänkte avsluta med en trio saker som stuckit ut hos mig under inledningen.

Nikita Kucherov: Såklart. Fortsätter att leverera trots att powerplay hackar. Mål i fyra av fem matcher och poäng i samtliga. Karln är makalös. Räcker så.

Förstakedjan: Har varit precis exakt så bra som man kunde tänka sig på förhand. De drar lagets offensiv, som de bör. De är dynamiska, kvicka och Jake Guentzel har bidragit med just det man hoppades. Bra puckvinnare, fräckt spelsinne och fin frekvens på rören. De kommer att vara en av ligans absolut vassaste enheter när man summerar säsongen. Och när man på hemmaplan kan styra matchups så säger jag bara grattis till motståndet, ni har en otroligt otrevlig kväll att se fram emot. 

JJ Moser: Ska inte ljuga, hade inte sett skitmycket av Moser i Arizona, för vem vid sina sinnes fulla bruk kollade på dem? Och Moser har kanske inte stuckit ut jättemycket så här långt heller. Han har varit stabil och den bäste backpartner Victor Hedman haft sen Anton Strålman. Men främst, och viktigast, så visar Moser hur otroligt vackert riktigt bra skridskoåkning är. Sättet han flyter fram, behåller fart i varje skär, hur han vänder och vrider på både fotleder och höfter är ren poesi för ett hockeyöga. Hans mamma, som höll på med konståkning, tvingade honom att lära sig åka skridskor innan han fick börja spela hockey som barn. Något som märks tydligt och en väg fler hockeyintresserade barn borde ta.

Med det så sätter vi punkt för säsongens fem första fighter. Och redan inatt inleder man nästa femmatchersshok när man tar sig att New Jersey i bakhalvan av den back to back från helvetet man är ute på. Hade varit skönt att kunna packa med sig åtminstone någon poäng hem från den här bortasvängen.

Den som lever får se.

Emil Gummessongummesson_94@outlook.com@EmilGummesson2024-10-22 08:06:00
Author

Fler artiklar om Tampa Bay