Tankar inför draften på midsommarafton

Tankar inför draften på midsommarafton

Canadiens har ju det tredje valet i årets draft som som vanligt går av stapel på midsommarafton, hur ser då Canadiens draft historia ut? Vilka spelare är flopparna och vilka är guldkornen?

 NHL har hållit en årlig draft av amatörer/juniorer sedan 1963, 1969 var sista gången där lag antingen kunde ha bundit upp spelare innan de draftats eller hade förtur till spelare från sin ”hemmaplan”. De första 22 åren hölls draften i Montreal som fram till 1989 även var platsen för NHL's högkvarter, de första 11 åren hölls draften på ett lyxhotell i Montreal sedan hölls draften några år på NHL's högkvarter innan Forum blev draftens hem i fem säsonger. Efter flytten av draften från Montreal 1985 har Montreal varit draftstad ytterligare fyra gånger senast 2009 då Canadiens firade sitt 100 års jubileum.

 Canadiens har valt först i draften fem gånger under de 49 säsonger som NHL anordnat en draft. De har valt Garry Monahan (1963), Michel Plasse (1968), Rejean Houle (1969), Guy Lafleur (1971) och Doug Wickenheiser 1980 som första spelare i draften. De allra flesta känner till historien om hur Sam Pollock tradade Ralph Backstrom till Los Angeles Kings för att Kings skulle passera California Golden Seals i tabellen och därmed ge Canadiens det första valet 1971 (Canadiens hade redan säsongen 1970 tradat till sig Seals val i den första rundan 1971) men Canadiens hade även en plan B som gick ut på att trada till sig LA Kings val i den första rundan och på så sätt vara säker på att få både Marcel Dionne och Guy Lafleur. Pollock hörde med sina rådgivare men de flesta var emot idén då de trodde att Dionne och Lafleur var för lika varandra och Lafleur var den alla föredrog då de trodde att han var den som kunde bli bäste lagspelare av de två (Dionne kan sägas vara mycket men någon grovjobbare i egen zon var han definitivt inte, ibland stannade han på blålinjen och bara väntade på att få anfalla igen).

 Sam Pollock Canadiens legendariske GM har sagt följande när det gällde trader: ”People build teams in certain ways. I've always traded for futures – not pasts.” Pollock gjorde trader under sex säsonger i slutet av 60-talet och början av 70-talet som gav Canadiens  tretton val i den första rundan av draften. Med de draftvalen kom spelare som Guy Lafleur, Steve Shutt, Chuck Arnason, Chuck Lefley och Pierre Mondou att hamna i Canadiens och dessutom plockades Larry Robinson upp via ett val i den andra rundan som kom via en trade med Los Angeles Kings 1970.

 Tillbaka till draften som artikeln egentligen skulle handla om. Under tiden 1963 fram till 1972 så valde Canadiens nitton spelare i den första rundan, de mest framträdande är forwardsen Guy Lafleur, Steve Shutt, Marc Tardif, Rejean Houle, Murray Wilson, Garry Monahan, Chuck Lefley, Chuck Arnason och Dave Gardner som samtliga har spelat mer än 300 matcher i NHL, målvakterna är inte dåliga de heller: Michel Plasse, Phil Myre och Michel Larocque har alla över 300 matcher var i NHL (Plasse stannade på 299 men ändå). Bland backarna finns Pierre Bouchard och John Van Boxmeer som spelat mer än 500 NHL matcher var. Alltså 14 spelare av 19 som lyckats i NHL, ett mycket bra facit.

Mellan 1973 och 1982 så hade Canadiens tjugo val i  den första rundan och de mest framträdande är Bob Gainey, Doug Risebrough, Mario Tremblay, Rick Chartraw, Pierre Mondou, Mark Napier, Dave Hunter, Doug Wickenheiser, Mark Hunter och Gilbert Delorme. Det var fler än de här tio som togs sig till NHL men de var aldrig riktigt ordinarie. En del räknar Doug Wickenheiser som en flopp men det beror mest på att han jämförs med Denis Savard som de flesta fansen ville att Canadiens kulle välja istället. De här åren väljer Canadiens dessutom flera toppspelare i den andra rundan eller senare, vad sägs om: Chris Chelios, Mats Näslund, Rod Langway, Craig Ludwig, Brian Engblom, Ric Nattress, Guy Carbonneau, John Chabot, Keith Acton, Chris Nilan, Gord Roberts, Barry Melrose och Ron Wilson (inte förre Toronto coachen). Fortfarande mycket bra resultat från draften men trots allt lite sämre än de första 10 åren.

 Mellan 1983 och 1992 har Canadiens tolv val i första rundan (de andra lagen har lärt sig sin läxa och tradar inte bort sina förstaval till Canadiens längre). Bland de tolv  finns Turner Stevenson, Andrew Cassels, Shayne Corson och Petr Svoboda. I de senare rundorna finns spelare som Claude Lemieux, Sergio Momesso, Stephane Richer, Patrick Roy, Brent Gilchrist, Benoit Brunet, Jyrki Lumme, Lyle Odelein, Mathieu Schneider, Eric Desjardins, John LeClair, Sean Hill, Patrice Brisebois, Craig Conroy, Brian Savage, Valeri Bure och Craig Rivet. Nu blir det betydligt sämre men ändå rätt OK, tyvärr stannar inte så många kvar i Canadiens någon längre tid med få undantag. Canadiens tar nu också betydande risker med en del val och flera höga val når aldrig NHL över huvud taget.

 Mellan 1993 och 2002 har Canadiens elva val i den första rundan och bland de elva finns: Saku Koivu, Ron Hainsey, Mike Komisarek, Alexander Perezhogin och Chris Higgins. Bland spelarna som valts i de senare rundorna finns: Darcy Tucker, Tomas Vokoun, Jose Theodore, Stephane Robidas, Brett Clark, Arron Asham, Mathieu Garon, Mike Ryder, Andrei Markov, Mike Ribeiro, Francois Beauchemin och Tomas Plekanec. En del år är rena katastrofen 1999 valde Canadiens elva spelare, av dem nådde bara en NHL och han spelade endast 162 matcher under sin karriär. 1995 är ett annat uselt år, hade inte Canadiens valt Robidas i den sjunde rundan hade de nio spelare de valt inte ens kommit upp 80 NHL matcher. Andra riktigt dåliga år räddas av en del sena guldkorn som Markov, Plekanec och Theodore.

 Då tittar vi på nutid under de senaste nio säsongerna har Canadiens haft nio val i den första rundan, där har Canadiens valt bland annat: Andrei Kostitsyn, Kyle Chipchura, Carey Price, Ryan McDonagh, Max Pacioretty, Louis Leblanc och de två senaste årens Jarred Tinordi och Nathan Beaulieu. I de senare rundorna har Canadiens valt spelare som: Jaroslav Halak, Maxim Lapierre, Mark Streit, Aexei Emelin, Mikhail Grabovski, Matt D'Agostini, Sergei Kostitsyn, Guillaume Latendresse, Ryan White, P.K. Subban och Yannick Weber. De första åren har Canadiens helt missad att drafta backar av klass och det straffar sig i längden och det såg vi den senaste säsongen. Canadiens har de tre senaste har Canadiens försökt rätta till det med val som Tinordi, Beaulieu, Mac Bennett, Morgan Ellis, Darren Dietz och Josiah Didier men de är långt ifrån redo än. Det är för tidigt att döma än men de första åren av den här perioden var inte lyckade alls ur draftsynpunkt. 2005 räddas av Carey Price, 2006 är riktigt dåligt med Ryan White som den spelare som spelat flest matcher i NHL med 63, 2007 ett toppår med McDonagh, Pacioretty, Subban och Weber, tänk bara om Gainey tradat Weber istället för McDonagh till Rangers i Gomez traden. 2008 ser tyvärr ut att bli ett riktigt floppår om inte Danny Kristo och Steve Qualier tar sig till NHL snart och dessutom lyckas. 2010 ser riktigt bra ut av fem draftade spelare ser fyra ut att kunna nå NHL det är bara John Westin som ser ut som ett fiasko men som ett val i den sjunde rundan är det inte ovanligt med chansningar som misslyckas.

 Då kommer vi till årets draft, Canadiens har som de flesta vet val nummer tre i draften och bakom den vad det verkar givne #1 Nail Yakupov har det växlat friskt bland spelarna som rankas att gå tidigt i draften just nu verkar de flesta ranka Filip Forsberg forward från Leksand som nummer tre. Andra spelare som kan bli aktuella för Canadiens att välja när det är deras tur är: Ryan Murray, Mikhail Grigorenko, Alex Galchenyuk, Morgan Rielly, Codi Ceci, Matthew Dumba, Radek Faksa, Olli Määttä, Jacob Trouba, Brendan Gaunce, Griffin Reinhart, Zemgus Girgensons, Teuvo Teravainen, Sebastian Collberg och Hampus Lindholm. Canadiens kommer troligen att välja en forward och då tror jag det står mellan Forsberg, Galchenyuk, Grigorenko, Teravainen och  Faksa. Den tidigare favoriten Grigorenko har nog fallit bort även om det fortfarande är möjligt att Canadiens väljer honom men eftersom Patrick Roy som är Grigorenkos coach i juniorlaget antagligen inte kommer att få någon position inom Canadiens organisation så tror jag att Canadiens väljer någon annan. Forsberg och Teravainen är minst två år från NHL så favoriten just nu är den amerikanske centen Alex Galchenyuk med Filip Forsberg som andra hands favorit.

Dan Augustssondaug4663@gmail.com@DaugHabs2012-06-11 22:20:00
Author

Fler artiklar om Montreal