Tredje Habsrapporten: I en svacka, eller helt enkelt inte så bra?

Tredje Habsrapporten: I en svacka, eller helt enkelt inte så bra?

Det är kanske hårt att vara kritisk mot ett lag som ligger sjua i ligan, men spelmässigt ser det fortfarande inte sådär jättebra ut för Montreal Canadiens. Det måste nog till en höjning i spelet om man ska kunna vara med och slåss när kalendern slår över till juni.

En svacka – eller ungefär det man kan vänta sig?
De senaste tio matcherna har inte precis varit någon dröm att se på med Canadiensögon, i alla fall inte med de förväntningar som fanns på laget inför säsongen. Två raka förluster mot Buffalo var ändå lågvattenmärket, men man har även hunnit med att åka på stora förluster mot både New York Rangers och Dallas Stars. Men, man har också gjort sin kanske bästa match för säsongen, när man stundtals spelade ut Chicago totalt, men trots det föll på ett snöpligt mål i slutminuten.
 
Totalt sett har spelet dock inte sett särskilt bra ut, särskilt inte i den senaste matchen mot Los Angeles när man lyckades vinna med 6-2 trots att man egentligen var mer eller mindre utspelade under hela matchen. Frågan är om det vi sett de senaste matcherna i spelväg är ungefär vad man kan vänta sig av årets Canadiens under Michel Therrien, eller om det är den svackan det ser ut som. Svaret kanske ligger någonstans mittemellan, men som det har sett ut så här långt tycker i alla fall inte jag att Habs ser ut som någon direkt contender.
 
Carey Price
Det kanske enda som förändrar det är han som står där bak, som har gjort det till en sån vana att rädda Canadiens att man nästan glömmer bort hur bra han är. Price räddade Habs skinn mot Los Angeles, och har gjort det i många andra matcher tidigare i år. Bjuder nästan alltid på ett par helt galna räddningar varje match just nu, och har varit Canadiens överlägset bästa spelare sett över hela säsongen. Man kan undra om Michel Therrien hade haft kvar sitt jobb om det inte vore för Carey Price?
 
Coachingen
Ett ständigt diskussionsämne i vissa kretsar är just Therriens coaching av laget. Många, inklusive jag, tycker att laget felanvänds i vissa avseenden. Inför matchen mot Vancouver, med Lars Eller skadad, valde dock Therrien att kasta om rejält i kedjorna, och gav dem ett väldigt spännande utseende. Alex Galchenyuk flyttades från ytterforward till center från förstakedjan mellan Gallagher och Pacioretty, vilket har sett otroligt spännande ut så här långt. Dessutom har Jiri Sekac fått ett betydligt större ansvar bredvid Tomas Plekanec, som han visat att han förtjänat. Just nu står också (lyckligtvis) Bryan Allen utanför laguppställningen, vilket vi bara kan hoppas kommer att fortsätta när han återvänder från sin sjukdom.
 
Vad man fortfarande kan ifrågasätta är den istid han ger vissa av sina spelare, och den uteblivna istiden för andra. Alexei Emelin är den spelare i Canadiens som får näst mest istid med lika många spelare på banan. Totalt sett snittar han sju och en halv minut mer än Nathan Beaulieu, och nästan tio minuter mer än Jarred Tinordi. Therrien litar uppenbarligen inte ett dugg på sina unga backtalanger, och väger upp det med att ge vänsterbackskollegan och vändkorset Alexei Emelin en hel massa istid.  
 
När kommer skadorna?
Canadiens har varit oerhört befriade från skador än så länge i år. Faktum är att man är det lag i ligan som har färst man-games lost, och man har nästan hälften så få som Winnipeg som har näst färst. Canadiens står på 21 man-games lost efter 31 spelade matcher, vilket betyder att man inte ens har snittat en skadad spelare per match. Det kan jämföras med ”ledande” Columbus, som i snitt har haft 6,7 man-games lost per match.
 
Med det sagt kan jag, som en sann pessimist (realist) bara komma till en slutsats: Skadorna kommer att komma snart, och dom kommer att komma rejält. Det är svårt att se att Habs ska ha så här mycket flyt med skadorna som man haft hittills, även om man faktiskt förlorade Lars Eller till en skada för bara några dagar sedan. Det sköna är att det finns ett par intressanta spelare i Bulldogs, som skulle vara spännande att se vid skador. Jarred Tinordi finns där som ett säkert kort att kalla upp om fler backar skulle bli skadade, och även Nathan Beaulieu som gissningsvis kommer att skickas ner igen när Weaver och Allen är tillbaka. På forwardssidan har Charles Hudon gjort en helt fantastisk säsong, och han leder faktiskt poängligan i hela AHL, som rookie.
 
Sven Andrighetto
Ett annat spännande Bulldogsnamn som fick chansen när Lars Eller försvann med skada är schweizaren Sven Andrighetto, som presenterade sig direkt med ett fantastiskt första NHL-mål i sin första NHL-match mot Dallas. Han har nu gjort poäng i sina tre första NHL-matcher, och är därmed den första Canadiensspelaren som gjort det sedan Pierre Mondou gjorde det 1977/78. Andrighetto nämndes som en outsider att slå sig in i truppen från start innan säsongen, men det krävdes alltså en skada för att han skulle få visa upp sig. Frågan är om det går att skicka ner Andrighetto när Eller kommer tillbaka, om han fortsätter på samma väg. Just nu bidrar han med mer än vad många spelare gör, till exempel en sån som Michael Bournival.
 
Canadiens bidrag till junior-VM
Canadiens har, som sig bör, ett antal draftade spelare med i årets junior-VM som sätter igång på annandagen. Än så länge är trupperna preliminära, men en del spelare får anses som mer eller mindre givna i sina lag. Jacob de la Rose (Sverige), Artturi Lehkonen (Finland), Martin Reway (Slovakien) och Zachary Fucale (Kanada) kommer alla, om inget oförutsett inträffar att stå på isen när JVM drar igång. Även Michael McCarron är med på det amerikanska lägret, men han är inte helt given i truppen. TSN:s Bob McKenzie menade att han inte är given, men att han inte heller är ett långskott att komma med.
 
 
Rapportens tre stjärnor
1. Carey Price
The one, the only. Man har vant sig med en nästan galet hög nivå från Price, vilket inte minst visas av att vi endast gett honom en enda poäng i Stjärnligan inför den här rapporten. Price är just nu, nästan ensam, anledningen till att Canadiens vinner matcher. Har vunnit säsongens båda Molson Cup hittills, och om det fortsätter så här kommer han att vinna samtliga.
 
2. P.K. Subban
Antagligen Canadiens bästa utespelare de senaste matcherna. Har gjort 9 poäng på de 10 senaste matcherna, och hans istid fortsätter sakta men säkert att öka. Han har även fått en hel del istid i box play på sistone, en uppgift han skött med bravur.
 
3. Jiri Sekac
Att Sekac tidigt under säsongen satt på läktaren till förmån för Rene Bourque framstår som ett dåligt skämt just nu. Är helt fantastisk med pucken, och skapar nästan farligheter varje gång. När man ser honom spela just nu är det lätt att förstå varför så många NHL-lag var ute efter hans signatur inför säsongen.
 
Stjärnligan
1. Carey Price (4 p)
2. Tomas Plekanec (3 p)
2. Max Pacioretty (3 p)
4. Alex Galchenyuk (2 p)
4. Lars Eller (2 p)
4. P.K. Subban (2 p)
7. Dale Weise (1 p)
7. Jiri Sekac (1 p)

Stjärnligan baseras på samtliga rapporter under säsongen. En spelare får tre poäng för att utses till första stjärnan, två för andra, och en för tredje.
 
Canadiens senaste matcher
22/11 Boston – Montreal 0-2
23/11 NY Rangers – Montreal 5-0
28/11 Buffalo – Montreal 2-1
29/11 Montreal – Buffalo 3-4 (SO)
1/12 Colorado – Montreal 3-4
3/12 Minnesota – Montreal 2-1
5/12 Chicago – Montreal 4-3
6/12 Dallas – Montreal 4-1
9/12 Montreal – Vancouver 3-1
12/12 Montreal – Los Angeles 6-2
 
Canadiens kommande matcher
16/12 Montreal – Carolina
18/12 Montreal – Anaheim
20/12 Montreal – Ottawa
23/12 NY Islanders – Montreal
29/12 Carolina – Montreal
30/12 Florida – Montreal
2/1 New Jersey – Montreal
3/1 Pittsburgh – Montreal
6/1 Montreal – Tampa Bay
10/1 Montreal – Pittsburgh
 
Lagstatistik
Record: 19-10-2
Senaste 10 matcherna: 4-5-1
Poängprocent: 64,5%
Poäng: 40
Gjorda mål: 79
Gjorda mål/match: 2,55

Insläppta mål: 78
Insläppta mål/match: 2,52

Powerplay: 15,5%
PP-mål: 13
PP-tillfällen: 84
Insläppta mål i PP: 1
Penalty killing: 84,8%
Insläppta mål i PK: 17
PK-tillfällen: 112
Mål SH: 2
Mål OT: 1
Tekningar: 55,4%

Utvisningsminuter: 352
Utvisningsminuter per match: 11,4
Majors: 12
Misconducts: 1
Game Misconducts: 2
Match penalties: 0

Skott per match: 27,7
Skott emot per match: 30,5
Fenwick%, 5v5 close totalt: 50,4%
Fenwick%, 5v5 close senaste 10: 50,4%

Individuella ledare
Mål: Max Pacioretty (13)
Assist: David Desharnais/P.K. Subban (14)
Poäng: Pacioretty/Plekanec/Subban (22)
PP-mål: Parenteau/Subban/Markov (3)
PP-poäng: Andrei Markov (3+4=7)
Matchvinnande mål: Lars Eller (4)
Mål i OT: David Desharnais (1)
SH-mål: Tomas Plekanec (2)
Skott: Max Pacioretty (112)
Skottprocent: Sven Andrighetto (66,7)
Flest missade skott: Max Pacioretty (44)
Blockerade skott: Tom Gilbert (62)
Bäst +/-: Max Pacioretty (+11)
Sämst +/-: Lars Eller (-6) (Rene Bourque står på -9)
Tacklingar: Alexei Emelin (85)
Utvisningsminuter: Brandon Prust (30)
Majors: Brandon Prust (6)
Tekningsprocent (minst 100 tekningar): Manny Malhotra (62,0%)
Flest takeaways: Max Pacioretty (23)
Flest giveaways: PK Subban (42)

Mest speltid per match, försvarare: PK Subban (25:04)
Minst speltid per match, försvarare: Jarred Tinordi (12:01)
Mest speltid per match, forwards: Max Pacioretty (19:10)
Minst speltid per match, forwards: Drayson Bowman (06:30)

Oliver Åbondeoliver_abonde@hotmail.com@OAbonde2014-12-13 15:28:17
Author

Fler artiklar om Montreal