Förändring i ledarstaben för Espanyol

Förändring i ledarstaben för Espanyol

Under torsdagen presenterades en förändring i Espanyols ledarstab. Rubi flyttar till Sevilla för att ta över Real Betis, och b-lagstränaren David Gallego flyttas upp för att ta hand om Espanyols a-lag.

En succéartad säsongsavslutning på Rubis första och sista år som tränare för Espanyol var troligen anledningen till att det ett tag ryktats om en flytt för spanjoren. Laget nådde med minsta möjliga marginal den åtråvärda Europa League-platsen och i sommar drar kvalet igång. Espanyol har förhoppningar om att nå gruppspelet, så pass bra är man, men det kommer inte ske med samma tränare som ledde laget dit. Rubi var en logisk efterträdare till Quique Sánchez Flores. När han anlände till klubben hade han en succé i ryggen med Huescas uppflyttning och han har dessutom ett ganska långtgående förflutet i Espanyol, med både spelar- och tränaruppgifter i b-laget. Säsongen blev en berg- och dalbana med ett underbart slut, och nu väljer Rubi att lämna sitt lagbygge för att flytta söderut och hjälpa Real Betis på rätt bana igen, efter att en annan Quique, nämligen Setién fått dojan efter en svag säsong utifrån förutsättningarna.

Nu blir det ett bekant ansikte som får ansvaret som huvudtränare. David Gallego har hoppat in som interimlösning vid ett tidigare tillfälle där han gjorde ett felfritt jobb och var obesegrad under de fem matcherna han satt vid rodret. Under förra säsongen var han tränare för b-laget som slutade på en femteplats i den tredje gruppen av Segunda Division 2B. 

Varför är då David Gallego det rätta valet för Espanyol? I mina ögon beror Espanyols framgång till stor del på att ta vara på de egna talangerna. Att bygga med små medel och pressa kolbitar till diamanter. I dagens a-lagstrupp har hela nio spelare gjort matcher för b-laget, och det är en nyckel till Espanyols bofasta position i La Liga. Man får upp spelare från de egna leden, och vem har bättre koll på de egna leden än personen som styr b-laget? Spelare som Óscar Melendo, Adrià Pedrosa, Javi Puado och Marc Roca är alla produkter av b-lagsverksamheten som tagit klivet upp. David Gallego har järnkoll på varenda en av dem, och han vet hur man ska göra för att få dem att prestera.

Vi tackar Rubi för den fina säsongen, och hoppas på ett framtida återseende. Dessutom välkomnar vi David Gallego, som nu för första gången ska få visa vad han går för på riktigt.

Olle Printzoprintz@hotmail.com2019-06-06 19:11:00
Author

Fler artiklar om Espanyol