2019-04-06 13:00

Girona - Espanyol
1 - 2

Darders dubbel bäddade för tre poäng

Trots en sen kvittering för Girona fick Espanyol med sig segern hem. Mycket tack vare Sergi Darder.

Solen strålade över Montolivi och den spanska våren låg i luften. En viktig match skulle utspela sig framför de drygt 11 000 åskådarnas ögon. En match som skulle kunna avgöra hela den avslutande delen av säsongen. Idag kunde både Girona och Espanyol rycka från bottenstriden en gång för alla, men båda kunde även bli indragna i den på riktigt vid en förlust. Mycket på spel för de två katalanska klubbarna.

Rubi mönstrade ett lite förändrat lag. Han slopade den sedvanliga 4-3-3-uppställningen och presenterade ett 4-3-1-2 med Wu Lei bredvid Borja Iglesias högst upp och Óscar Melendo släpandes bakom. Javi López ersatte avstängde Dídac Vilà på vänsterbackspositionen, en inte helt van roll för kaptenen. Personligen hade jag gärna sett Adrià Pedrosa få chansen, men Rubi ville annat. Även Víctor Sánchez startade istället för Esteban Granero.

Hos hemmalaget var målkungen Cristhian Stuani tillbaka från start efter en matchs frånvaro. Även förstemålvakten Bono var tillbaka från skadeproblem och tre missade matcher. Matchen var rolig att följa. I första halvlek var det två spelande lag som sökte lösningar istället för att spela riskminimerande och passivt. Däremot var det inga enorma målmöjligheter för varken Girona eller Espanyol, närmst var Girona när Diego López tippade ett inspel rakt ut i målområdet men lyckades täcka upp snabbt därefter i den 28:e minuten.

I andra halvlek var det lite andra bullar. Espanyol började få mer och mer grepp om matchen, och utdelningen kom när Sergi Darder tog emot ett inspel strax utanför straffområdet. Han fick med sig bollen och drog till med ett avslut på uppstuds. Ett kliniskt sådant, och Espanyol tog ledningen i den 59:e spelminuten. Efter målet var det ett lag på plan under en längre tid. Espanyol kom i våg efter våg och dominerade spelet.

Ända fram till ungefär den 75:e minuten. Strax efter Gironas spelmässiga intåg i den andra halvleken efter Espanyols ledningsmål fick Stoke-föredettingen Marc Muniesa tag på en crossboll ute på vänsterflanken. Den rutinerade försvararen försökte spela in bollen i straffområdet stenhårt, men bara en och en halv meter bort råkade Espanyols högerback Roberto Rosales ha sin vänstra arm lite böjd ett par decimeter utanför kroppen. Bollen kom i 80 km/h mot Rosales arm och träffade den. Då var det dags för domaren att titta lite på tv. I min värld är det där aldrig straff. Handen är inte i en befängd position. Inlägget avlossas väldigt nära Rosales, och reaktionstiden för att få undan armen blir då extremt liten. Dessutom är det ingen direkt målchans som avvärjs med armen.

Men eftersom ”rätt alltid ska vara rätt” fick vi en två minuters drickapaus medan domaren gick ut till sidlinjen och tog ett enligt mig felaktigt beslut vid tv-skärmen. Straffen var ett faktum och när Girona kunde skicka fram Cristhian Stuani var det väldigt lite som kunde stoppa uruguayanen från att kvittera den här tillställningen. Diego López var den ende, och helt lurad var han inte. Den rutinerade målvakten var på bollen men nätet rasslade och vi hade 1–1 i den 80:e minuten.

Nio minuter av böljande spel väntade under ordinarie tid, och under den nionde av de minuterna avlossade Sergi Darder ett skott från 30 meter som på något obegripligt sätt letade sig in bakom Bono i hemmamålet. Bollen går förbi målvakten i stolpen, sedan ut i målvaktens rygg och vallas på ett biljardlikt sätt in i nätet. Sergi Darder dubblade sin målskörd, Espanyol dubblade sin målskörd och tripplade antalet poäng med sig hem från Girona.

Spelarbetyg (1–5):

Diego López (4): Han var grym. Felfri hela tiden. Nära att han tog Stuanis straff dessutom.

Roberto Rosales (2): Kom inte riktigt loss i den här matchen. Fick en orättvis straff emot sig. Bra defensivt.

Naldo (3): Vuxit fram till en av mina absoluta favoritspelare. Lugnet själv i backlinjen, och bra idag igen.

Mario Hermoso (3): Bra insats av den spanske landslagsmannen. Stabil.

Javi López (4): Fick vikariera på vänsterbacken idag. Drog på sig en tidig varning, och då växte oron hos mig. Efter det sattes få steg fel av kaptenen.

Óscar Melendo (3): Bländade teknik gång på gång, men det blev för lite slutprodukt idag. Det är något han behöver jobba med.

Víctor Sánchez (2): Det var helt otroligt hur många frisparkar han fick med sig idag. På en ny nivå. Solid i spelet.

Marc Roca (3): På gränsen till en fyra. Gjorde knappt ett misstag, men gjorde heller inget utöver det vanliga.

Sergi Darder (5): Jösses, Amalia. En fantastisk insats av den finurlige mittfältaren. Krönte insatsen med två fenomenala mål.

Borja Iglesias (2): Kom inte loss.

Wu Lei (2): Provade avslut vid flera tillfällen, nådde inte riktigt ända fram. Visade mer av framfötterna än Borja Iglesias i den här matchen.

Javi Puado (1): Kom in i 76:e minuten och rörde bollen sju gånger och förlorade den till motståndare två gånger. Är man inhoppare ska man bidra, det gjorde inte Javi Puado idag.

Sergio García (2): Goddagens.

Adrià Pedrosa (2): Angenämt.

Nästa match spelas hemma mot Alavés på lördag om en vecka, kl. 13.00.