Lagbanner
Diego López hjälte i segern mot Valladolid

Diego López hjälte i segern mot Valladolid

Det blev seger för Espanyol trots flera hinder på vägen. Tre viktiga poäng, och man klev ifrån bottenstriden på riktigt.

Det våras i Barcelona och solen lyste in över planen på RCDE Stadium under lördagseftermiddagen. Drygt 20000 åskådare hade knatat iväg till arenan för att se på när Espanyol tog emot Real Valladolid på hemmagräs. Ett hemmalag som gjorde en liten taktisk rockad jämfört med senast mot Huesca. Hernán Pérez fick en startplats på bekostnad av Esteban Granero, och Oscar Melendo flyttades ned i den centrala mittfältstrion. En ommöblering som skulle visa sig fungera riktigt fint för Rubi och hans team.

Gästerna kom till spel utan försvarskuggen och talangen Fernando Calero, och det bidrog förmodligen till tränare Sergios val att knåpa ihop en trebackslinje. Joaquín Fernández ersatte Calero, Kiko Olivas kom till spel och den rutinerade kaptenen Borja klev ner som mittback dagen till ära.

Innan arenabesökarna ens hunnit böja ner stolen för att sätta sig hade nätet bakom Jordi Masip rasslat till. Superfina Oscar Melendo satte en fin chipp i djupled för Borja Iglesias, och spanjoren lobbade in ledningsmålet efter 18 sekunder. Ett mål som lyfter upp honom som den främste spanska målskytten i årets La Liga, hittills. Och vilken fart Espanyol inledde med. Det dröjde 35 sekunder till, sedan var Sergi Darder fri med Masip, men målvakten kunde avvärja den gången.

Den inledande frenesin som Espanyol hade mattades av lagom till matchminut tio, då inleddes en Valladolid-press som skulle avslutas med en kvittering i den 16:e spelminuten. Rubén Alcaraz, som jag lyfte fram i införrapporten fick eoner av tid på sig att placera in 1–1 bakom en (något felplacerad?) Diego López. I samband med Alcaraz mål skadade sig kaptenen David López och ersattes av den unge mittbacken Lluis López.

Han skulle få ett dystert slut på den första halvleken. Sergi Guardiola i motståndarlaget ryckte sig loss på tilläggstid, och det såg oerhört trögt ut i löpsteget hos den nyinbytte López innan han fällde Guardiola i straffområdet. En solklar straffspark för gästerna, som Guardiola själv skulle ta hand om. Tji fick han, när Diego López visade att gammal faktiskt är äldst. En ståtlig räddning, och 1–1 stod sig till halvtidsvilan.

Det kändes som Espanyol bestämde sig i omklädningsrummet. Nu fick det vara nog. Det blev en överkörning spelmässigt i den andra halvleken. Mario Hermoso gjorde ledningsmålet när han klämde in bollen mellan Masip och stolpen vid den bortre. Några minuter senare var det dags för det första kinesiska målet i La Liga. Wu Lei med sitt första mål i Espanyol-tröjan, och det var spiken i den berömda kistan. En bra insats, och ännu bättre med seger för att på riktigt kliva upp ur bottenstridens gyttja och blicka uppåt mot den ljusare övre halvan.
 
Spelarbetyg (1–5):

Diego López (4): Om han hade stått rätt placerad vid kvitteringsmålet är det fem av fem möjliga poäng i betyg för den rutinerade slipsen. Fantastisk straffräddning.

Roberto Rosales (3): Ett rejält kliv upp från förra veckans bottennapp. Bra och stabil. Fortsätt med korta shorts och låga strumpor, då är man alltid en favorit hos mig.

David López (2): Finns inte mycket att säga. Gör inte bort sig under sina 16 minuter.

Mario Hermoso (3): Gör mål och är bra. Är fortfarande lite valpig i vissa lägen, men gör inga större misstag idag. Nära en fyra.

Dídac Vilà (3): Sticker inte ut varken offensivt eller defensivt. Han är alltid bra Dídac.

Marc Roca (3): Vinner mycket boll. Gör mycket bra arbete i det tysta. Får lite väl många frisparkar emot sig idag, borde hålla spelet lite renare.

Oscar Melendo (4): Ja, men så ska det ju se ut. Snabba fötter, finurlig i alla lägen och en assist som grädde på moset. Bra Oscar.

Sergi Darder (2): Egentligen en trea, men man kräver mer av Sergi. Han borde dessutom ha gjort mål. Darder är otroligt viktig för laget.

Hernán Pérez (4): Kul att se honom idag. Fin touch, bra speed och kommer till flera bra lägen. Kör på!

Borja Iglesias (3): Målgörare och slitvarg. Mer kan man egentligen inte begära. Men det är flera lägen där jag vill ha lite bättre beslut från Borja, däremot är han nära en fyra idag.

Wu Lei (4): Publikfavoriten gör sitt första blåvitrandiga mål. Jättebra insats ännu en gång, och han visar sig vara mer och mer svårpetad för Rubi.

Lluis López (2): Kämpa på Lluis. Träna på snabbheten, för hänger du inte med Sergi Guardiola då kan det se parodiskt ut mot andra kvicka spelare i den här ligan. Bra huvudspel.
 
Nästa match på fredag borta mot Athletic Club.

Olle Printzoprintz@hotmail.com2019-03-02 16:43:52
Author

Fler artiklar om Espanyol