Espanyol - Huesca
1 - 1

Graneros frispark räckte inte till tre poäng

Espanyols tränare Rubi ställdes mot sin tidigare arbetsgivare under fredagskvällens match mot tabelljumbon Huesca.

Det var ett glest befolkat RCDE Stadium som såg två Kelme-dressade lag vandra ut på den alltid så gröna planen. Espanyol i sitt sedvanliga blåvita ställ och motståndarna Huesca i en bortadräkt där svart och reflexgult blandades i en ganska ohärlig mix. Domaren Hernández Hernández visslade igång matchen, och matchen virvlade igång i ett högt tempo. Redan inledningsvis var det många fina Espanyol-lägen, ofta regisserade av Darders lena högerfot vars djupledsbollar ofta hittade en ihärdigt kämpande och löpande Borja Iglesias. Inga avslut på mål däremot. Wu Lei fick ett par fina lägen, och kinesen är ju oerhört härlig att följa så här långt i sin nya klubb.

Jag satt och frågade mig själv vad Esteban Graneros egentliga uppgift är på planen. Marc Roca är en tydlig bollvinnare och spelfördelare. Sergi Darder transporterar gärna boll in på offensiv tredjedel och hittar fina passningar som få andra ser. Men Granero, han lunkar runt och letar ytor. Han får boll, ger den vidare och ser ofta ganska långsam ut. När man sitter och funderar på en spelares egentliga värde för laget får man ofta äta upp sin tanke. Och ibland även sätta den i halsen av ren överraskning. Frisparken Granero smekte upp i närmsta krysset i den 19:e minuten var av högsta toppklass, och lunkandet var minst sagt förlåtet.

1-0 stod sig till paus. Espanyol var spelförande i första halvlek men det var på inget sätt en avgjord match. Huesca stack upp då och då. Espanyol var som vanligt riskabla och överoptimistiska när de spelade runt i backlinjen och höll på att ställa till det flera gånger.

En minut efter avspark i den andra halvleken rasslade det till bakom Diego López i Espanyol-buren. En andraboll damp ner hos ytterspringaren Javier Galán, som för övrigt var riktigt bra i den här matchen, och han drämde iväg ett skott som touchade på Jorge Pulido och hamnade hos mittbacken och kaptenen Xabier Etxeita som förvaltade läget. Om Jorge Pulidos touch över Espanyol-försvaret är medveten kan det vara säsongens assist, åtminstone för Huesca. Efter målet fick vi vänta på att domarens elektronik behövde lämnas in på reparation, men efter ett par minuters avbrott var matchen igång igen.

Det fanns chanser åt båda håll i den här andra halvleken för att avgöra matchen. Närmast av alla var Wu Lei som dribblade sig fram och sköt i stolpen i den 63:e minuten, och han var enligt mig Espanyols bäste spelare idag. Han har en del att slipa på i beslutsfattandet, men tekniken och speeden har ingen annan i den här truppen. Den inbytte Huesca-anfallaren Cucho var nära att nicka in ett segermål efter 83 minuter, men mycket mer än så bjöds vi inte på under den här kvällen. Domarens vissla ljöd och två poäng delades ut, en vardera.

Spelarbetyg (1-5):

Diego López (3): Kan inte lastas för målet. I vissa skeenden lite för svåra touch med fötterna men idag gick det bra. Stabil.

Roberto Rosales (1): Sämst på planen idag. Inläggen är ovärdigt usla i första halvlek, och han ser ut att vara en bra bit under isen. Jag hoppades på mer inför säsongen, men han ser ut att vara väldigt begränsad.

David López (3): Stabil. Försöker domdera fram ett par gånger, men det leder inte till någonting. Hanterade Ávila på ett godkänt sätt.

Mario Hermoso (2): Spelade bort bollen lite för mycket. Slarvig i passningsspelet i vissa stunder, men idag ledde det inte till några farligheter.

Dídac Vilà (3): Bra och skönt att han kom till spel. Vill mycket, har ett bra driv, men det leder inte till någonting. Gör en bra match defensivt.

Marc Roca (3): Fördelar boll, missar sällan en passning. Lite för lite kreativitet för att nå upp på en fyra, jag vet att han kan bidra med mer. Vann mycket boll.

Esteban Granero (3): Får en tvåa om han inte skruvar in en frispark i krysset. Han ser trött ut. Ser gärna att Alfa Semedo spelas in i hans roll istället. Å andra sidan får han gärna göra fler frisparksmål.

Sergi Darder (2): Man måste kunna begära mer av Sergi än det vi såg idag. Vissa fina djupledsbollar slår han absolut, men det finns så mycket mer att hämta. Godkänd.

Oscar Melendo (2): Han är så fin att se på, vår käre Melendo. Men idag fastnade han för mycket. Hans Isco-lika löpstil med de snabba fötterna och speeden bådar för så mycket mer. Han var för bollkär idag. Släpp i rätt läge istället.

Wu Lei (4): Ja, kinesen var vår bäste spelare idag. Löpviljan, snabbheten, tekniken. Allt finns där. Nära att avgöra matchen dessutom. Mycket bra insats.

Borja Iglesias (2): En stark tvåa, men såg tung ut och det ville sig inte riktigt för Borja idag. Han kan mer.

Avslutningsvis:

Inte bra nog med en poäng hemma mot seriejumbon. Idag hade vi chansen att på riktigt svänga av från bottenrikets motorväg och byta riktning mot den övre halvan. Så blev det inte. Huesca är en svår motståndare, men idag borde vi ha vunnit. Nästa match spelas hemma mot Valladolid den 2 mars.