Lagbanner
2019-03-30 16:15

Barcelona - Espanyol

Inför El derbi Barceloní

Inför El derbi Barceloní

Det vankas rivalmöte i Barcelona denna vårdag, när storebror ställs mot lillebror på världens mäktigaste arena. Kan Espanyol komma undan med hedern i behåll?

På 169 ligamöten har Espanyol vunnit ungefär var femte match. Det är det mest spelade lokalderbyt i La Ligas historia, och det är också det mest ojämna. Barça har varit otroligt dominanta genom historien och det markeras ganska tydligt när man ser att Espanyol bara har slutat ovanför Barça vid tre tillfällen de senaste 70 åren. Höstens möte slutade med sedvanlig förnedring. 0–4 på RCDE Stadium blev slutresultatet och det var någon som heter Lionel Messi som satte dit mål gånger två. En inte helt ovanlig syn. Messi är nämligen den främste målskytten i derbyts historia. Han har även flest hattricks och flest assist. Han verkar vara ganska bra den där Messi.

Men det är inte bara Messi Espanyol behöver se upp med under eftermiddagen på Camp Nou. Det är ett av världens bästa lag som står för motståndet. Spelare som ter Stegen, Pique, Arthur, Suárez och Coutinho står på motsatt planhalva när matchen blåses igång. Barça har gjort en bra säsong. Ingen fenomenal säsong, för då hade ligan redan varit helt avgjord. Nu är den bara nästan avgjord. Det är tio poäng ner till Atlético, och det ska inte gå att tappa för Barça. I Champions League har man gjort jobbet, man är med till kvartsfinalspelet och ställs där inför en lurig uppgift när Manchester United med sin nysignade tränare Ole Gunnar Solskjaer ska försöka stå för ännu en bragd och eliminera Barça från slutspelet.

Barça saknar reservmålvakten Jasper Cillessen med en höftskada, Iñaki Peña ersätter honom i truppen. Ett lite större bortfall är så klart Ousmane Dembélé missar ännu en match med sin muskelskada. Även Rafinha är fortsatt borta med sin allvarliga ligamentskada. Thomas Vermaelen är inte heller med i matchtruppen.

Espanyol kommer från en uddamålsförlust mot Sevilla på hemmaplan. En förlust som hade kunnat mynna ut i en poäng vardera, men så blev inte fallet. Nu blir det tufft att studsa tillbaka med tanke på motståndet, men man måste tro på det. ”I derbyn kan allt hända” är ett vanligt citat från experter och kommentatorer, men det här derbyt är annorlunda. Det är spansk toppfotbolls mest ojämna derby. Självklart kan allt hända, men ingen vid sina sinnens fulla bruk tippar på blåvit seger i det här mötet.

I Espanyol är skadeläget fortsatt ganska stabilt. Det var skönt att Mario Hermoso kom hem skadefri från sin tävlingsdebut i landslaget. Óscar Duarte är fortsatt borta, det är även David López och Pablo Piatti. Sergi Darder blev utvisad efter slutsignal mot Sevilla, och missar därför dagens match. Ett tungt tapp. Dessutom har Facundo Ferreyra dragit på sig en lårskada.

Trolig laguppställning:

Diego López

Roberto Rosales – Naldo – Mario Hermoso – Dídac Vilà

Óscar Melendo – Marc Roca – Esteban Granero

Hernán Pérez – Borja Iglesias – Wu Lei

Matchen visas på Strive, 16:15 i eftermiddag.

Olle Printzoprintz@hotmail.com2019-03-30 12:38:23
Author

Fler artiklar om Espanyol