Lagbanner
2019-04-29 21:00

Real Betis - Espanyol

Inför Real Betis – Espanyol: En sanslös oförmåga att stänga matcher

Inför Real Betis – Espanyol: En sanslös oförmåga att stänga matcher

En mängd poäng har tappats från ledning under säsongen och Espanyol åker till Sevilla för att försöka se till att det inte händer igen.

På Benito Villamarín spelas under måndagskvällen en match mellan två riktiga mittengäng med två olika framtoningar. Real Betis som storsatsar med en nysignad Giovanni Lo Celso medan Espanyol harvar vidare med sina lågbudgetköp som oftast slutar i medelmåttighet. Betis har imponerat i vissa stunder av den här säsongen, de hade ett par månader med fina resultat och vid årsskiftet befann de sig på en femteplats. Efter det har tabellplaceringen skyndat långsamt nedför och i nuläget återfinns Sevilla-laget på en 10:e plats, två placeringar ovanför kvällens gäster.
 
Spaniens Hammarby, dagens hemmalag, har en väldigt imponerande trupp på pappret. Meriterade spelare som Jesé Rodríguez, Marc Bartra och den kanske bäste av dem alla, Sergio Canales anför det tekniskt skickliga och ofta ganska vackert spelande laget. Till kvällens match saknas bland annat William Carvalho, en fördel för Espanyol. I mina ögon är han i sina bästa stunder helt ostoppbar. Men det finns andra spelare som kan täcka upp. Wilfried Kaptoum och Andrés Guardado är båda två riktigt användbara på mitten.
 
Dagens motståndare, Espanyol, kommer från ett tungt poängtapp i midweek-omgången mot Celta Vigo. Och poängtapp är något som verkligen speglar de blåvitas säsong. Det är en sanslös oförmåga Espanyol besitter. De kan för sitt liv inte stänga matcher. Om jag mot förmodan har räknat rätt, har en ledning tappats till oavgjort eller förlust vid elva tillfällen den här säsongen. Elva. Vid tre tillfällen har ledningen omvandlats till noll poäng, och det är självklart inte godkänt. Jämförelsevis kan man ta upp dagens motståndare, Real Betis. De har tappat sex ledningar. Om mina beräkningar, mot förmodan, stämmer har Espanyol tappat 25 poäng från ledning under Rubis ledning. Veinticinco.
 
Om vi ponerar att Espanyol hade lyckats hålla sina skapade ledningar den här säsongen hade man varit klara för Champions League-spel för längesedan. Nu kan man självklart inte kräva att man alltid ska hålla alla ledningar, speciellt inte med den begränsade truppen Rubi har att jobba med, men om man i alla fall lyckats hålla hälften av ledningarna hade man legat på samma poäng som Sevilla och Getafe. Det hade varit något.
 
Vad beror poängtappen på? I många fall finns inte den där absoluta gnistan där. Hänget på topp-placeringar har inte funnits där. Chansen att få spela europeiska cuper har varit långt borta. Det där sista andetaget, att kämpa tills blodsmaken i munnen gått över till riktigt blod har inte funnits där. Vinnarskallarna saknas. Det är synd, för potentialen finns.
 
Ikväll åker laget till Sevilla, och förhoppningsvis slipper vi se ännu en ledning rinna ut i sanden.

Olle Printzoprintz@hotmail.com2019-04-29 20:35:00
Author

Fler artiklar om Espanyol