Lagbanner
2019-04-13 13:00

Espanyol - Alaves
2 - 1

Kaffe, kaka, andra raka

Kaffe, kaka, andra raka

Alavés stod för motståndet när Espanyol tog tre nya poäng på Cornellà-el Prat.

Ett europaplats-utmanande, svårbesegrat Alavés var ett riktigt jobbigt motstånd på förhand. Baskerna kom till Barcelona med sjundeplatsen som sin, och en seger på bortaplan mot Espanyol skulle underlätta enormt i jakten på Europa League-kval. Den vassa forwardsduon Borja Bastón och Jonathan Calleri fanns med från start när Abelardo annonserade sin laguppställning. Den fortsatt floppande svensken John Guidetti blev bänkad ännu en gång, och en nattsvart säsong ser ut att förbli just nattsvart för den före detta landslagsmannen.

Espanyol ställde upp med den egna produkten och talangen Adrià Pedrosa på vänsterbacksplatsen, och Dídac Vilà lämnades ånyo utanför Rubis matchtrupp. Víctor Sánchez behöll sin startposition och Esteban Granero fick sitta kvar på kvisten. Annars var det en väntad uppställning från hemmalaget som inledde matchen bra. Det var en ganska jämn match, men början av första halvlek var helt och hållet i Espanyols händer. Redan i den 19:e minuten hittade Óscar Melendo fram med en djupledsboll längs vänsterflanken där ungtuppen Adrià Pedrosa skenade fram och fick med sig bollen. Väl inne i straffområdet vann han närkampen med den för dagen svaga motståndarmittbacken Víctor Laguardia och kunde avsluta med högerfoten, och bollen slank in bakom Fernando Pacheco. Adrià Pedrosas första a-lagsmål. Vilken underbar känsla för den egenfostrade vänsterbacken.

Efter ledningsmålet var det en jämn historia, med halvchanser åt båda håll. Sergi Darder var fenomenal i vissa moment, samma med Jonathan Calleri. Roberto Rosales klev av med en sträckning i vänster baksida lår, och kapten Javi López fick som vanligt hoppa in och agera blödningsstoppare.

Tidigt i den andra halvleken slog Óscar Melendo ännu en öppnande djupledsboll, denna gång till forwarden Borja Iglesias som manövrerade in i straffområdet. Med sig hade han Wu Lei, som var lite het och låg i offsideposition under hela anfallet och Borja hade inte särskilt många valmöjligheter. Han lassade in ett inlägg på måfå, och den träffade den otursförföljde Víctor Laguardia i magen och styrdes in nätet. En tvåmålsledning för Espanyol, och känslan inne på Cornellà-el Prat andades seger. Tio minuter senare rasslade det till bakom Diego López på andra sidan planen. Jonathan Calleri hade precis grötat in reduceringsmålet, och nu var nerverna framme igen. Aldrig kan man andas ut. Spelarna fick däremot andas ut eftersom domaren skulle kolla om det var tre centimeter offside. Det tog ungefär fem minuter. Jag tycker att det bör spelas fotboll istället. Om det är jättelite offside bryr jag mig inte. Det jämnar alltid ut sig. Nu blir det parodi vecka ut och vecka in. Det är inte hockey som spelas.

Under matchens slutfas hade Aláves ett par lägen att kvittera, bland annat hoppade Diego Rolan in och hann med två konstsparkar, varav en som var ofattbart nära att bli säsongens snyggaste mål. Espanyol kom i ett två mot ett läge men Sergio García lyckades inte förvalta det och det var ett svagt inhopp av veteranen. Hemmalaget lyckades hålla ut, och andra raka segern var bärgad. Stark insats av Espanyol.
 
Spelarbetyg (1–5):

Diego López (2): Var svajig i vissa moment. Jättenära att han ställde till det rejält med en dålig förstatouch, men var bra i luftrummet.

Roberto Rosales (2): Godkänd under sin knappa halvtimme. Tråkigt med en ny skada på en viktig spelare.

Naldo (3): Som vanligt bra. Otroligt stabil sedan återkomsten.

Mario Hermoso (3): Jättestabil. Det här mittbackslåset har satt sig som en smäck, och det är just nu svårt att se vem David López ska peta.

Adrià Pedrosa (4): Man of the match. Han gjorde sitt första mål i karriären, och var i princip felfri bakåt. Jag hoppas att han spelade till sig en startplats för resten av säsongen idag.

Óscar Melendo (3): På gränsen till en fyra. Öppnade upp spelet vid båda målen, men är lite för osynlig resten av tiden. Otroligt viktig spelare.

Marc Roca (2): Gjorde många väldigt rutinerade ingripanden, men det är svårt att ge honom mer än godkänt.

Víctor Sánchez (3): Bra insats av den spelskicklige mittfältaren. Granero får svårt att ta tillbaka sin plats.

Sergi Darder (4): Espanyols bäste fotbollsspelare. Han löste situationer som ingen annan idag. Lirkade, vände, vred. Hittade igenom. Riktigt bra insats.

Wu Lei (2): Helt ok. Stack inte ut.

Borja Iglesias (3): Nästan en fyra idag. Stod för ett hårt jobb, och var instrumental vid 2-0-målet.

Sergio García (2): Känns jobbigt att säga det, men det ser riktigt deppigt ut just nu när Sergio spelar. Nära en etta, och det är inte bra när man är inhoppare.

Javi López (3): Så ofattbart skönt att ha honom tillgänglig när någon går sönder i backlinjen. Jätteduktig idag.

Óscar Duarte (2): Härligt att han är tillbaka i spelmässigt skick.
 
Nästa match spelas mot Levante på söndag kl. 12.00.

Olle Printzoprintz@hotmail.com2019-04-13 16:05:36
Author

Fler artiklar om Espanyol