Lagbanner
Laddad säsongsinledning för Espanyol
David López bär kaptensbindeln även denna säsong.

Laddad säsongsinledning för Espanyol

Efter en långtråkig succésäsong i la Segunda är det äntligen dags för återkomst till det spanska finrummet för vår anrika klubb Espanyol. Fjolårselvan Osasuna står som matchvärdar när Periquitos reser norrut i comebacken.

Det blev ett och ett halvt år av misär, både för mänskligheten och för Espanyols supportrar innan dagen är kommen, när vi välkomnar publiken tillbaka till arenorna, och Espanyol tillbaka till den spanska högstaligan. Tiden har i många stunder stått stilla, och i synnerhet när man slagit sig ned för att betrakta bortamatcher mot Logroñés, Sabadell och Lugo. Inte nog med det minst sagt deppiga motståndet vi stått ut med, matcherna har dessutom framförts för tomma läktare. Nu är det slut på både deppigt motstånd, mestadels, och de tomma läktarna. Imorgon lördag beräknas det dyka upp cirka 8000 åskådare på El Sadar, något alla fotbollsälskare saknat under pandemiåret och något vi verkligen förstått influensen av när vi fått avnjuta ett gäng matcher inför publik, både här i Sverige och framför allt i England där fullsatta läktare återigen blivit vardag.

Espanyols sejour i segundan gick som smort. Det var aldrig riktigt nära att inte bli uppflyttning, och Vicente Morenos ledarskap ställdes aldrig på några riktigt stora prov. Jag vågar däremot lova att han kommer ställas på prov under denna säsong, när laget är långt ifrån någon toppkandidat som under fjolåret. Det vi såg av intresse under fjolårssäsongen var den extrema versatiliteten i spelsystem som visades upp. Allt från 4-2-3-1, till 4-4-2 och 4-1-4-1 mönstrades och det var härligt att se lite laborering, och inte bara ett statiskt malande av samma system genom hela säsongen. Vicente Moreno har även tidigare säsonger med Mallorca varit rörlig i sina spelsystem, och jag ser inget abrupt slut på det under kommande spelår.

Spelarna som anslöt under förra säsongen gjorde ett ganska blandat resultat, vissa var riktiga fullträffar medan andra lämnade mer i övrigt att önska. Albanen Keidi Bare som anslöt från Málaga var fjolårets dyraste signing, och det var en spelare som på förhand oroade mig. Många kort och få poäng var det jag kunde läsa mig till, men spelmässigt visade det sig att Keidi var ett riktigt bra tillskott till truppen. En spelskicklig, lite mindre och rörlig central mittfältare gav truppen en ytterligare dimension och han visade sig bli extremt användbar över säsongen. Om han behåller sin startplats i La Liga återstår att se, men jag personligen hade inte haft något emot det. Den riktiga succén blev dock Óscar Gil, högerbacken som kom från Elche och tog sin kant med storm. En spelare som kommer färga i La Liga, det vågar jag nästan lova. Dock inte från start, då både han och Javi Puado var med och kammade hem ett OS-silver till Spanien i Tokyo. Den mest profilerade förstärkningen på förhand var Fran Mérida som tog steget ned från La Liga till Segunda, och det från morgondagens motståndare Osasuna. Till en början spelade han, och gjorde det ganska bra. Men för att dra en parallell till svensk fotboll blev värvningen ungefär som den Djurgården gjorde när man plockade in Astrit Ajdarevic. Profilstarkt, vänsterfotat tidigare ungdomsproffs född 1990 som är den stora värvningen inför en blivande succésäsong, men som inte färgade på det sättet man på förhand önskade.

Flera spelare fick det så önskvärda och välbehövliga utvecklingsåret i andradivisionen. Javi Puado stod för ett enormt genombrott, och det gladde mig och alla Espanyol-supportrar något oerhört. Tolv mål och åtta assist för den 23-årige egna produkten och ett fantastiskt äkta hattrick hemma mot Las Palmas under vårsäsongen toppade av en femplus-säsong för talangen. Den användbara yttern Nico Melamed stod även han för en rejäl succé med sina sex mål och fyra assist på endast tolv starter, och det får anses vara en riktigt bra debutsäsong som en väsentlig del av a-truppen.

Nu står Osasuna för motståndet i säsongspremiären, och det är ett Osasuna med en riktigt bra säsong i ryggen. Jagoba Arrasate har med sitt stabila ledarskap lyckats bygga en trupp med väldigt hög lägstanivå, och det kommer man långt med i La Liga. Inför säsongen har man lagt hela budgeten på att säkerställa att fjolårets succéanfallare, lånet från Mallorca, Ante Budimir stannat i klubben. Osasuna fick hosta upp närmare 90 miljoner kronor för kroaten, men med sina elva mål förra säsongen är han det närmsta man kommer målgaranti på Osasunas nivå. En mycket bra värvning för baskerna. Annars är det dubbla Eibar-värvningar, Kike García och Cote, som anslutit tillsammans med mittbacken Jonás Ramalho som var på lån i klubben förra säsongen. Osasuna har helt enkelt fyllt på med Segunda-spelare som är lite för bra för den nivån, men som absolut inte sticker ut på La Liga-nivå. Förutom Budimir då, som är en riktigt bra spelare och tillsammans med Chimy Ávila bildar ett sylvasst anfall.

För Espanyols del handlar det om att få en trygg start på säsongen. En förlust mot Osasuna vore vanligtvis inte alls önskvärt, men om spelet ser någorlunda stabilt ut räcker det för mig. Poäng är det vi siktar på under lördagkvällen.

Troliga startelvor:

Osasuna (4-2-3-1):
Sergio Herrera
Nacho Vidal - Unai García - David García - Juan Cruz
Lucas Torró - Oier (C)
Kike Barja - Chimy Ávila - Rubén García
Ante Budimir

Espanyol (4-2-3-1):
Diego López
Víctor Gómez - Leandro Cabrera - Fernando Calero - Adrià Pedrosa
Fran Mérida - David López (C)
Nico Melamed - Adri Embarba - Óscar Melendo
Raúl de Tomás

Kick-off på CMore, lördag kl. 22.


 

Olle Printzoprintz@hotmail.com2021-08-13 17:30:00
Author

Fler artiklar om Espanyol