Barcelona - Espanyol
2 - 0

Messi gånger två sänkte Espanyol i derbyt

Espanyol kom till Camp Nou med en defensiv taktik som räckte långt, men inte hela vägen.

Rubi valde att ställa en fembackslinje på banan i Barcelona-derbyt. I den linjen var det två ganska oprövade kort som tog plats, Adrià Pedrosa och Lluis López. Framför backlinjen fanns fyra mittfältare och en anfallare. Taktiken Espanyol anlände med osade inte frejdig, dominant och offensiv fotboll utan snarare fotboll som stoppar en blödning innan den hunnit förekomma. Wu Lei och Hernán Pérez förpassades till bänken, och Borja Iglesias fick slita ensam längst fram mot två tunga motståndarmittbackar. Personligen hade jag gärna givit Wu Lei chansen från start i den här matchen och kanske struntat i att ha Víctor Sánchez med från början.

Barça kom till spel med ett relativt ordinarie lag med skadeläget inräknat. En vass fronttrio med Suárez, Messi och Coutinho, samt den bästa mittfältstrion som finns att tillgå. Det var ett Espanyol som stängde ner väldigt effektivt i den första halvleken. Man samlade försvaret tätt ihop centralt och undgick att ge Barça ytor att lirka och sticka i runt straffområdeslinjen, där de vanligtvis är världens skickligaste lag tillsammans med Manchester City. Det var en stängd första halvlek med en otvivelaktig Barça-dominans. Så pass stängd att man faktiskt får ge Rubi väl godkänt med sin matchplan. De valpiga beståndsdelarna i backlinjen, López och Pedrosa såg allt annat än valpiga ut.

I den andra halvleken började det likadant. Espanyol stängde igen, anförda av en ännu en gång storspelande Naldo. I den första halvleken fick Messi ett frisparksläge strax utanför straffområdet, och som kommentatorerna på Strive påpekade har Messi ett sanslöst facit på frisparkar runt straffområdeslinjen. Han sköt den första i muren, men när den andra dök upp en bit in i den andra halvleken var det inga konstigheter för den lille argentinaren. Den sagolika bollträffen är så mjuk att man frågar sig själv om det är fusk att ha Messi i laget. För lite så känns det. Han är helt och hållet på en egen nivå, och då är det inte bara den här matchen jag syftar på, utan hela världsfotbollen.

Den där Messi satte även dit slutresultatet i matchen, 2–0, efter en kontring han själv satte igång med en djupledsboll ut på vänsterkanten. Väl där satte den inbytte brassen Malcom högsta fart och spelade in bollen snett inåt bakåt till Messi som förvaltade läget. Innan den spiken slogs in i kistan hade faktiskt Espanyol läge att kvittera. Det krävdes en alldeles fenomenal brytning av Clément Lenglet för att förhindra ett inspel från att nå Wu Lei som hade öppet mål. Segern var däremot fullständigt rättvis spelmässigt. Messi var jättebra.

Spelarbetyg (1–5):

Diego López (4): Gjorde några spektakulära räddningar, och hade ingenting att säga till om på målen. Eller jo, kanske på frisparken om inte Víctor Sánchez hade varit så målsugen.

Roberto Rosales (3): Bra match av venezuelanen. Han var där ute, dribblade lite, sprang mycket, kastade inkast långt och var bara allmänt bra.

Lluis López (3): Jovisst! Lovande insats av b-lagskaptenen. Starkt att kliva in i den här matchen på Camp Nou i ett nytt spelsystem och inte göra bort sig.

Naldo (3): Han var bra, Naldo. Skönt att han är tillbaka och skadefri.

Mario Hermoso (3): Tillbaka från landslagssamlingen med Spanien och gjorde en bra match.

Adrià Pedrosa (4): Felfri och dessutom med i några offensiva räder. Espléndido.

Marc Roca (2): Det var inte lätt att möta Barças snabba återerövring. Han gjorde det ändå godkänt, Roca.

Víctor Sánchez (2): Kaptenen hade det kämpigt, men gjorde en godkänd insats. Frågor bör dock ställas om hans ingripande vid Messis frisparksmål. Vad gjorde han?

Esteban Granero (2): Njae. Blev uppäten av Barças mittfält.

Óscar Melendo (3): Fanns ljusglimtar i hans spel idag. Han visade att han kan komma förbi, han har speeden och tekniken. Bra.

Borja Iglesias (2): Tufft för honom att försöka skapa något på egen hand där uppe. Omöjlig uppgift på förhand. Gjorde det okej.

Wu Lei (2): Han kom in och sprang lite.

Sergio García (2): Han var på planen tror jag.

Alfa Semedo (2): Han också.

Nästa match spelas mot Getafe på hemmaplan den 2 april.