Espanyol - Sevilla
0 - 1

Sevilla satte punkt för Espanyols förlustfria svit

En jämn och bra match slutade med kalabalik, men poängen hamnade hos de rödklädda gästerna.

Sol och fotboll i Barcelona. En ganska härlig kombination. Speciellt när besökarna är en av de största klubbarna i landet. Sevilla anlände till RCDE Stadium med två timmar fotboll i benen från torsdagens bortamatch mot Slavia Prag. En förlust och ett uttåg från Europa League som självklart är tråkigt för klubben men som skulle visa sig ge effekt till den här matchen. Pablo Machín avskedades och den ”ständige ersättaren” Joaquín Caparrós gjorde sin första match för den här sejouren under söndagseftermiddagen. Espanyol kom till matchen med ett oavgjort resultat borta mot Athletic Club i bagaget, och sex raka matcher utan förlust i ryggen.

Ett fasansfullt högt tempo inledde matchen. Två spelskickliga lag fick visa upp kvicka passningsfötter och snabbtänkta hjärnor. Sevilla kom till spel med både André Silva och Wissam Ben Yedder från start, en otäck duo att ställas emot. Ben Yedder med 15 mål inför matchen var ett ständigt orosmoln för ett för dagen ganska stabilt Espanyol-försvar. Sevilla var i mina ögon det bästa laget i den första halvleken. De förde spelet, men det var samtidigt ingen ojämn halvlek. Bortalaget kom till fler tydliga avslutslägen, där flera skott hamnade på fel sida burgaveln.

Espanyol inledde andra halvlek piggt. Wu Lei och Hernán Pérez bytte kant i pausen och skapade oreda under de första fem minuterna. I den 51:a minuten tyckte Mario Hermoso att det behövde hända någonting i den här matchen och attackerade André Silva i straffområdet på ett sätt som gjorde det omöjligt för domare Cuadra att göra något annat än att blåsa luft från lungorna in i sin pipa och rikta armen mot elvameterspunkten. Väl därifrån var det inga konstigheter. Wissam Ben Yedder med en svårräddad straff förbi den annars straffstarke López i Espanyol-målet och 0–1 var ett faktum. Ett otroligt svagt beslut taget av Mario Hermoso. Orutinerat och hjärnsvagt.

Espanyol var det bättre laget i den andra halvleken, men nära att göra mål var man aldrig. Det var överlag alldeles för låg nivå i de avgörande momenten. Inläggsspelet var parodiskt dåligt, eller om man ser det med Sevilla-ögon var kanske deras försvarsspel felfritt. Vid slutsignalen tyckte Sevillas burvaktare Juan Soriano att det var en bra idé att rikta några väl valda gester mot hemmaklacken, och Sergi Darder tyckte att det var en lika bra idé att springa ner burvaktaren. Två röda kort, ett vardera och Espanyols är väldigt mycket mer dyrbart än Sevillas. Det var reservmålvakten som fick se rött för de röda, medan en nyckelspelare fick se rött för de blåa. Onödigt av bägge två. Sevilla fick med sig alla tre poäng och om det var något lag som skulle vinna det här var det dem. Men oavgjort hade inte varit orättvist.

Spelarbetyg (1–5):

Diego López (3): Bra insats av den rutinerade slipsen. Som vanligt trygg och fin. Gick åt rätt håll på straffen, men den var för bra slagen.

Roberto Rosales (2): Inläggspelet var som sagt under all kritik från venezuelanen. Passningsspelet bra, och det går inte att säga att han var underkänd idag.

Naldo (3): Brassen har varit en bjässe sedan återkomsten från skadan. Finfin match idag igen, och han växer fram till en nyckelfigur under säsongsavslutningen.

Mario Hermoso (1): Han gör väl ingen ovanligt dålig insats överlag. Men den där straffsituationen är så amatörmässig att man ifrågasätter hans hjärnkapacitet. Det där får och ska inte få hända. Måste jobba på kyligheten.

Dídac Vilá (2): Godkänd. Har några offensiva räder som hade kunnat ge utdelning. Jesús Navas kom aldrig runt på sin högerkant, mycket tack vare bra försvarsspel från Vilà.

Sergi Darder (2): Bra insats av den spelglade mittfältaren. Betyget dras ner på grund av hjärnsläppet efter slutsignalen.

Marc Roca (3): Han gör allt jobb i det tysta.

Esteban Granero (2): Kom inte till sin rätt idag men gjorde inte bort sig. Borde blivit utbytt i paus till förmån för Oscar Melendo med facit i hand.

Wu Lei (2): Har glimtar av finhet. Borde kommit loss mycket bättre i den första halvleken med ytorna som uppstod bakom ett offensivt Sevilla-försvar.

Borja Iglesias (2): Är i princip felfri i beskyddandet av boll, men mycket mer än så fick han inte tillfälle att visa idag. Kan bättre.

Hernán Pérez (1): Väldigt osynlig och när han inte var det gjorde han inget bra.

Oscar Melendo (4): Matchen vände när guldkornet blev inbytt. Hans snabba korta ben och den fina spelhjärnan kom väl till pass under inhoppet, och det borde med facit i hand kommit tidigare.

Chuky Ferreira (2): Gör ingenting av värde men heller ingenting av ovärde.

Javi Puado (2): Samma beskrivning som föregående spelare.

Nästa match spelas efter landslagsuppehållet, den 31 mars på Camp Nou.