Lagbanner
Topp 10: Bästa ex-Espanyolspelarna just nu

Topp 10: Bästa ex-Espanyolspelarna just nu

Landslagsuppehåll är ett synnerligen impopulärt inslag för klubblagsdyrkare. Tiden får då ödslas på onödiga saker såsom topp 10-listor.

Kriterierna för att ta plats på den här listan är enkla. Man ska ha spelat minst en a-lagsmatch för Espanyol. Man ska vara bra just nu. Man får heller inte representera Espanyol just nu. Det är ingen historisk lista, utan det är min syn på spelarens nuvarande kvalitet. Det är så klart mina tankar om spelarna som bygger den här listan, kom gärna med egna förslag i kommentarerna och skäll ut mig om jag glömt någon.

Vi kör igång på en gång.

10. Felipe Caicedo (2014-2017), nuvarande klubb: Lazio.
Den kraftfulle anfallaren anslöt inför säsongen 2014 från ett emirat-äventyr. Mina förhoppningar inför hans sejour var låga, men jag fick flera gånger äta upp mina ord. Flera gånger fick jag däremot rätt. Han var ojämn hos oss, och känslan är trots få tittade Lazio-matcher att syndromen är likadana. Han är där uppe och jobbar, men målproduktionen kan bli så mycket bättre. Han hann med nästan 20 ligamål i Espanyol på 93 matcher i ligan. Bra statistik, och bra spelare.

9. Pau López (2014-2018), nuvarande klubb: Real Betis.
Pau kom till klubben som 13-åring, och hans målvaktstalang gav honom till slut en b-lagsplats sex år senare. Där imponerade han så kraftigt att han 2014 skrev på ett fyraårsavtal med a-laget och gjorde debut i december samma år. De permanenta handskarna tog han över säsongen 2015-16 efter Kiko Casilla. Han är en riktigt bra målvakt som tyvärr valde att testa lyckan i Real Betis efter att kontraktet rann ut i somras. Han är ordinarie i Betis som är ett lite bättre lag än Espanyol, och jag hoppas att vi får se honom komma hem en dag.

8. Gerard Moreno (2015-2018), nuvarande klubb: Villarreal.
Som jag tycker om den här spelaren. Säsongen 2017-18 kommer man alltid minnas med värme, då han stänkte in 16 mål i ligaspelet. Duon Baptistão/Gerard kommer förbli en av mina favoritduos. Han valde att flytta tillbaka till Villarreal i somras, laget som lyfte upp honom till a-lagsfotbollen. Det har dock mynnat ut i lite av en flopp, med Villarreals katastrofsäsong. Målskyttet har inte fungerat för honom, och det är plågsamt att se. En spelare man unnar mycket gott.

7. Eric Bailly (2014-2015), nuvarande klubb: Manchester United.
När Eric Bailly är bra är han en av världens tio bästa mittbackar. Han är däremot bra alldeles för sällan. I Espanyol minns vi honom för sina fem matcher. Det var vad det blev för ivorianen innan flyttlasset drog vidare till Villarreal. Man såg att han hade talang när han flyttades upp till a-laget i Espanyol, men affären Villarreal gjorde går bara att applådera. Min känsla inför den här säsongen var att han och Lindelöf skulle bilda ett starkt partnerskap i Uniteds backlinje, så har inte blivit fallet. Jag tror fortfarande att han har mycket kvar att ge i England.

6. Juanfran (2005-2006), nuvarande klubb: Atlético Madrid.
Hans tid i Espanyol ägde rum innan mitt intresse hade dragit igång. 30 matcher och ett mål blev det för ytterbacken som senare växte fram till en av Europas allra främsta på sin position. Om listan hade gjorts för 3-4 år sedan hade Juanfran varit topp två om inte allra först. Nu tycker jag att hans spel dalat lite och Santiago Arias har tagit över startpositionen. Han är däremot fortfarande en riktigt fin spelare och var del i en av de bästa backlinjerna vi någonsin sett.

5. Cristhian Stuani (2012-2015), nuvarande klubb: Girona.
En av mina favoritspelare. Hans tre år i Espanyol minns jag med värme. Men lite avund finns där också. Vad är det för sanslös spelare som dykt upp i Girona de senaste säsongerna? Väldigt kul att se. Han gjorde mål i ungefär var fjärde match i Espanyol, och det är absolut ett godkänt facit. Hans sista säsong skapade intresse hos Middlesbrough och Stuani testade lyckan på öarna. Han gjorde det bra, men inte tillräckligt bra för att hålla Yorkshire-laget kvar i högstaligan. Girona plockade upp honom och det blev minst sagt succé för uruguayanen.

4. José Callejon (2008-2011), nuvarande klubb: Napoli.
Han var en nyckelspelare i laget när jag började följa Espanyol på riktigt. En spelare som i princip aldrig gjorde en dålig match hos oss som jag minns det, och som köptes tillbaka av moderklubben Real Madrid efter flera lyckosamma år i Barcelona. Efter ett par godkända säsonger i Real, fortsatte karriären i Serie A och det visade sig bli en bra flytt för Callejón. En viktig pjäs i det Napoli som pressade stormakten Juventus ända till slutet av förra säsongen och han är väldigt omtyckt av Napoli-fansen. Vore kul att se honom vända tillbaka till Espanyol i framtiden.

3. Lucas Vázquez (2014-2015), nuvarande klubb: Real Madrid.
Hade ett bra låneår hos oss som utvecklade honom till att på riktigt ta plats hos Real. Jag trodde inte att han skulle kunna ta den där platsen i Reals a-trupp men Vázquez har motbevisat mig. Den här säsongen har han i ett haltande Real varit bra nästan hela tiden. Tre Champions League-vinster går inte av för hackor.

2. Marco Asensio (2015-2016), nuvarande klubb: Real Madrid.
Mallorkinens vänsterfot är bland de bästa i världen. Han bevisar det dock lite för sällan. Målen han gör med den där foten är ibland helt obegripliga i sin bollbana men ack så vackert det blir. Om Asensio når upp till sin högstanivå oftare är han en av världens absolut bästa spelare. Hans lån i Espanyol blev hans riktiga genombrott. Han var bra hela säsongen och man kände direkt att den där killen skulle bli något stort.

1. Philippe Coutinho (2012), nuvarande klubb: Barcelona.
Ett halvårslån från Inter blev det för Coutinho i Espanyol. Hans genombrott skulle dröja. Det kom i Liverpool under Brendan Rodgers när "The Reds" nästan snodde ligatiteln från Manchester City. Efter den säsongen blommade han ut och växte fram till en av de absoluta förgrundsfigurerna i Liverpools jakt på ligatoppen flera säsonger i rad. Frisparkarna, framspelningarna och distansskyttet med den där magiskt lena högerfoten gav många svenska 60-talister en ny favoritspelare. "The little magician" bildade en fruktad anfallstrio med Mané och Firmino, men i januari 2018 ville han lämna för barndomsdrömlaget Barcelona. Så blev fallet, och Barca betalade 1.4 miljarder för brassen. Succén har dock fortfarande uteblivit hos den nya klubben och man märker att frustrationen börjar växa fram hos Barca-fansen. När han är som bäst är han helt fantastisk.

Bubblare: Jonathan Soriano, Carlos Sánchez, Aarón Martin, Léo Baptistão, Kiko Casilla, Bruno, Rui Fonte, Pizzi, Vladimir Weiss.

Nästa match spelas på Camp Nou, på lördag 16.15.
 

Olle Printzoprintz@hotmail.com2019-03-24 18:11:36
Author

Fler artiklar om Espanyol