2019-03-08 21:00

Athletic - Espanyol
1 - 1

Varsin poäng på San Mamés

Athletic Clubs avslutande forcering mynnade inte ut i en komplett vändning, men hemmalaget var närmast segern.

Fredagskväll och spansk fotboll är en finfin kombination. Just den här fredagen ställdes Athletic mot Espanyol på San Mamés i Bilbao. Två mittengäng som vid vinst hade skaffat sig viss kontakt med de andra lagen på jakt efter de åtråvärda europaplatserna. En stilistiskt vacker match, med de rödvitrandiga baskerna mot de blåvitrandiga katalonerna, talade för en härlig kväll.

Mot Valladolid tog det 18 sekunder för Espanyol att ta ledningen, då av den idag avstängde forwarden Borja Iglesias. Mot Athletic tog det nio minuter. Esteban Granero chippade bollen över Athletics backlinje, Wu Lei nådde bollen med huvudet och nickade ned bollen till Facundo Ferreyra som tryckte dit sitt första La Liga-mål. Ett vackert fotbollsmål av Espanyol, som såg fina ut under den första delen av den första halvleken. Mycket mer fanns det inte att ta upp efter de första 45 minuterna. Båda lagen hade ett par lägen, och sammanfattningsvis var 0–1 kanske lite orättvist.

Det blev en spelmässig överkörning i den andra halvleken. Espanyols tunna trupp, med många avstängningar och skador gav sig till känna. Redan i den 59:e minuten kom Javi Puado in istället för den pigge Wu Lei och Puado tog nog varken ett enda korrekt beslut eller en enda korrekt touch under sina 35 minuter på San Mamés. Vi saknade Sergi Darder. Vi saknade Borja Iglesias. Espanyol höll emot till den 79:e minuten då den inbytte Ibai Gómez sliceade in en smaskig yttersida på ett silverfat till Raúl García som nickskarvade in kvitteringen. Fullständigt och fullkomligt rättvist.

En manisk forcering av Athletic ägde sedan rum under de sista tio minuterna plus tillägg. Hörna på hörna, våg på våg och jag satt spänd som en fjäder medan jag såg Naldo nicka undan inlägg efter inlägg. Espanyol höll ut, även om det såg ruggigt kritiskt ut vid flera ögonblick, bland annat när tidigare nämnde García fick en hörna rakt på huvudet vid målområdeslinjen men inte lyckades placera nicken bredvid Diego López. Jag ser det som en poäng vunnen på en av säsongens tuffaste bortaarenor.

Spelarbetyg (1-5):

Diego López (3): Han gör det han ska och han gör det bra. Är till och med nära att ta målet.

Roberto Rosales (3): Bra insats av venezuelanen. Gör inga kritiska misstag men sticker heller inte ut positivt.

Naldo (4): Jösses, vilken comeback av brassen. Jag ska vara ärlig med att jag blev lite orolig i hjärtat när jag såg att han skulle kliva in från start. Bravo, Naldo.

Mario Hermoso (3): Står för en pinsam filmning i första halvlek och det fick han betala för direkt efteråt med ett gult kort. Annars stabil som vanligt.

Javi López (2): Han vikarierar på Dídac Vilàs vänsterkant och gör det godkänt. Kapten för dagen.

Marc Roca (2): Vinner för lite boll och låter Athletic styra mittfältet. Gör inte bort sig.

Esteban Granero (3): Bra insats i första halvlek, osynlig i andra halvlek. Fin chipp fram till ledningsmålet.

Oscar Melendo (1): Bättre kan han. Det lovar jag. Lyckades knappt med någonting.

Hernán Pérez (2): Osynlig. Inte dålig. Måste våga utmana kvickare och oftare.

Wu Lei (3): Borde gjort två mål, och det säger en del. Han är bra, hela tiden. Förstår inte bytet när han kliver av i 59:e. Fyra i betyg om han sätter dit en.

Facundo Ferreyra (3): Bra startdebut för Facundo som får kröna den med ett mål. Stark i duellspelet, men försvinner helt i andra halvlek.

Javi Puado, inbytt 59:e (1): Vad var det där ens?

Víctor Sánchez, inbytt 69:e (2): Kommer in, är stabil. Blev varnad och avstängd nästa match.

Adria Pedrosa, inbytt 84:e (2): Såg honom inte ens.

Nästa match spelas hemma mot Sevilla, söndagen den 17 mars.