Genomgång av Espanyols transferaktivitet
Sergio Gárcia lämnar klubben efter många år.

Genomgång av Espanyols transferaktivitet

Vi har tagit oss förbi mitten av juli, och befinner oss mitt i brinnande övergångstider. Ingen sitter säkert när klubbar säljer, köper, lånar, byter, förhandlar och förlorar.

De största förlorarna under dessa perioder brukar oftast bli de mindre klubbarna i de stora ligorna som gjort en bra fjolårssäsong. I Spanien var Espanyol en av de klubbarna, och det återstår att se hur mycket av en förlorare man blir under sommarfönstret. Den här artikeln kommer uppdateras när spelare kommer och går, däremot kommer jag inte kommentera eventuella rykten och spekulationer. Här är det officiella övergångar som gäller.

Uppdateringar i rött.

In:

Bernardo, 29, mittback, från Girona, lån.
Spänstig och stark spelare som ansluter under säsongen från nyligen nedflyttade Girona. Har en sejour i Premier League bakom sig, och även där åkte han ut med Middlesbrough. Gjorde en godkänd säsong under fjolåret och jag förmodar att han kommer att vara tredje mittback bakom David López och Naldo. Helt uteslutet är det inte att han spelar till sig en ordinarie tröja.
 
Ander Iturraspe, 30, mittfältare, från Athletic Club, gratis.
Defensiv mittfältare med bra spelsinne som ansluter på en fri transfer efter att inte ha fått förlängt med sin moderklubb Athletic Club. Har man sett mycket La Liga-fotboll vet man vem Ander Iturraspe är. Har gjort två landskamper för Spanien och är en erkänt duktig spelare. Ett ettårigt kontrakt med möjlighet att förlänga vid en lyckad säsong.
 
Matías Vargas, 22, vänsterytter, från Vélez Sarsfield, ca 110 miljoner kronor.
Jättespännande värvning. En spelare som bör passa bra in i den spanska ligan och som har enorm potential. Kommer att vara en startspelare och förhoppningsvis lyckas han bra. Det är roligt att se Espanyol spendera pengar, och det är av någon anledning alltid lite extra spännande när det är ett ”oprövat kort” från Sydamerika. Ser fram emot att se vad han har att erbjuda.
 
Andrés Prieto, 25, målvakt, från Leganés, gratis.
Har tidigare tillhört Espanyols b-lag men nådde aldrig upp till en a-lagsdebut. Har under flera år harvat runt i olika klubbar men aldrig varit förstavalet. Tyvärr måste jag göra Andrés ledsen här med, det kommer vara Diego López som står mellan stolparna i premiären. Det är nog Andrés fullt medveten om, och det är en bra andremålvakt att ha i truppen efter att Roberto flyttat till England.

Fernando Calero, 23, mittback, från Real Valladolid, ca 85 miljoner kronor.
Gjorde en strålande fjolårssäsong i nykomligen Valladolid, och var en stor del av deras väg till ett nytt La Liga-kontrakt. Ung, lång och lovande mittback som har många fina säsonger framför sig, och blir en utmärkt ersättare till Mario Hermoso. Klubben har dessutom dragit lärdom av sina tidigare låga utköpsklausuler och har nu tagit det säkra före det osäkra när man slungat in en klausul på 40 miljoner euro i Caleros kontrakt.

Sébastien Corchia, 28, högerback, från Sevilla, lån.
Ersättaren till Roberto Rosales blev ännu ett lån. Den här gången är det en spelare som inte platsar i sitt ordinarie lag, istället för en som var för bra för laget han anlände ifrån. Sébastien Corchia har haft extremt svårt att få minuter i Sevilla sedan han anlände från Lille, och ett lån även denna säsong var en tidsfråga. Javi López har visat varför han inte kan vara en ordinarie högerback under de inledande matcherna, och Corchia erbjuder konkurrens.

Jonathan Calleri, 25, anfallare, från Deportivo Maldonado, lån.
Fjolårssäsongens stora utropstecken Borja Iglesias följde med Rubi till Real Betis, och tomrummet han lämnade bakom sig var lite för stort för att fyllas av endast Facundo Ferreyra. Nu finns ett extra alternativ för Gallego att använda sig av. Calleri spenderade fjolårssäsongen i Alavés där han höll svensken John Guidetti bänkad hela säsongen. Huruvida det är ett kvalitetstecken eller inte låter jag vara osagt.
 
Ut:
 
Óscar Duarte, 30, mittback, klubb oklar.
Costaricanen fick inte förlängt och det är inget som gör mig sömnlös om nätterna. Hade högre förväntningar på den här värvningen när han anslöt från Club Brügge för tre säsonger sedan, men fick inte den utvecklingen vi hoppades på.
 
Sergio Gárcia, 36, anfallare, klubb oklar.
En enorm spelare för oss Espanyol-supportrar. Tyvärr håller han inte nivån för att tillhöra ett La Liga-lag längre, och det gjorde ont att se honom i hans inhopp under slutet av den föregående säsongen. Tack för allt Sergio, och jag hoppas att vi ser dig på tränarbänken i framtiden.
 
Álvaro Vázquez, 28, anfallare, till Sporting Gijón, gratis.
Tyvärr funkade det inte för honom under den andra Espanyol-sejouren. Efter ett lyckat lån hos Zaragoza förra säsongen trodde många att det skulle kritas på ett nytt kontrakt, men så blev inte fallet och Sporting plockar upp anfallaren gratis. Hoppas att han lyckas.
 
Aarón Martín, 22, vänsterback, till Mainz, ca 63 miljoner kronor.
Den tyska klubben utnyttjade köpoptionen i låneavtalet.
 
Roberto, 33, målvakt, till West Ham, gratis.
Reservmålvaktens kontrakt gick ut, och han ville testa vingarna i England.
 
Mario Hermoso, 24, mittback, till Atlético de Madrid, ca 260 miljoner kronor.
Vilken säsong han gjorde, Mario Hermoso. Det var bara en tidsfråga innan en av bjässarna plockade upp honom, och det glädjer mig att det blir Atlético som värvar honom som ersättare för Diego Godín. Han kommer att sköta det uppdraget med bravur, och pengarna vi får är enorma med Espanyol-mått mätt.

Borja Iglesias, 26, anfallare, till Real Betis, ca 290 miljoner kronor.
Ett extremt tungt tapp att hantera för Gallego och Espanyol. Var en avgörande faktor för sjundeplaceringen förra året, när han med sina 17 mål kom sjua i skytteligan. Har presterat enormt bra, och nu väljer han att följa med Rubi till Real Betis. Vi tackar Borja, och hoppas att det kommer in en ersättare för att konkurrera med Chuky Ferreyra, gärna en bra sådan.

Hernán Pérez, 30, yttermittfältare, till Al Ahli, gratis.
Det blev elva mål på 87 framträdanden för den paraguayanske wingern i Espanyol. Det går inte att säga att det blev ett fiasko eftersom han presterade på en godkänd nivå, men mer förvantades av honom, i alla fall från min sida. Han lämnar nu för den qatariska varianten av Al Ahli, och det känns kanske inte superkul. 
 
Texten kommer uppdateras löpande.
 

Olle Printzoprintz@hotmail.com2019-09-02 14:37:00
Author

Fler artiklar om Espanyol