2019-08-18 19:00

Espanyol - Sevilla
0 - 2

Makaber insats i premiären

Ett trögt, trubbigt och tråkigt hemmalag blev helt bortspelade av gästande Sevilla när den nya La Liga-säsongen drog igång på RCDE Stadium.

Wow, vad härligt det kändes när domare Juan Martinez Munuera visslade igång en säsong full av ovisshet och förväntan. Ett europaspelsuppvärmt Espanyol välkomnade Sevilla under söndagskvällen och allt var bäddat för en fin fotbollsstund. David Gallego, den nye Espanyol-tränaren skickade in ett lag med på pappret både ungdomlig gnista och ålderdomlig vishet, där den unge mittbacken Lluís López fick fortsatt förtroende efter imponerande insatser i europakvalet, och Víctor Sánchez tog plats på innermittfältet till Sergi Darders förtret. I Sevilla fick flera nyförvärv chansen. Luuk de Jong, Lucas Ocampos och Sergio Reguilón var några av de nyanlända Sevilla-spelarna som fick visa upp sig.
 
När matchen väl var igångvisslad var det egentligen inget snack om saken. Sevilla var kvickare, vassare, tyngre och rent av bättre än Espanyol genom hela premiären. Innermittfältet med nyförvärven Joan Jordán och Fernando dominerade totalt. Hemmaspelare som Óscar Melendo och Marc Roca syntes inte till, och det på grund av det framträdande spelet från gästernas centrala mittfältare. En imponerande debut av framför allt Joan Jordán, som kommer vara instrumental för Sevilla under resterande del av säsongen.
 
I själva spelet, bollinnehavet och antalet avslut var det inte mycket som skiljde lagen åt. Men känslan genom alla 90 minuter var att det fanns en annan kvalitet i det Sevilla ägnade sig åt. 1–0-målet kom precis innan halvtid, när en märklig slumpartad situation till slut ledde fram till att nyförvärvet, vänsterbacken Sergio Reguilón hade fri passage att placera in ledningsmålet från nära håll. Inte alls en orättvis ledning, men om Espanyol hade kunnat hålla ett oavgjort resultat till halvtid kunde resten av matchen ha artat sig på ett annat sätt. Det får vi aldrig veta, och det finns ingen mening med att veta det för det som hänt har hänt.
 
I den andra halvleken var det dominans från bortalaget. Det fanns inte en tillstymmelse av forcering från Espanyol för att nå en kvittering, och när Sevilla kastade ett inkast i den 86:e minuten som fick Nolito att komma helt fri åtta meter framför mål kunde inte ens en Naldo slänga sig ivägen eller en märkligt inbytt Fernando Calero panik-kasta sig i skottlinjen. Sevilla dubblade sin ledning och förde den hela vägen till domarens slutsignal, och det var deprimerad stämning på Cornellà-el Prat.
 
Det finns anledningar till att Sevilla var så mycket bättre. Spelare som Víctor Sánchez och Javi López är för dåliga för att starta i ett lag som aspirerar på en plats på den övre La Liga-halvan. Det fungerar inte. Javi López insats idag är genomusel, och tomrummet Roberto Rosales lämnade efter sig måste nästan fyllas innan transferfönstret stänger. Víctor Sánchez börjar kännas lite gubbig. Det är veteranfotboll när han spelar. Det går för långsamt.
 
Andra spelare som inte alls lyckades idag vill jag inte gå allt för hårt åt. Facundo Ferreyra syntes inte till. Óscar Melendo vet jag inte om han ens var med i matchen och Dídac Vilà lyckades inte med någonting. Men det är sådant som händer, de kommer igen. De två tidigare nämnda däremot, de har sett sina bästa dagar och bör inte vara ordinarie framöver.
 
Ett grattis till Sevilla bör också vara på sin plats. En väldigt väl genomförd match av ett nykomponerat lag med en ny tränare och det kan bli väldigt spännande för Sevilla den här säsongen. Dagens hemmalag däremot, reser till Ukraina för en torsdagsmatch mot Zorya Luhansk. Där krävs det bättring.
 
Spelarbetyg (1-5):

Diego López (3): Veteranmålvakten kommer vara att räkna med även denna säsong. Gör en jätteräddning innan Sevillas ledningsmål.
 
Javi López (1): Nej, det här var bottenlöst dåligt. Javi är kapten, men det här var ingen insats värdig en kapten. Visst, han sliter och ger allt. Men det är för dåligt helt enkelt.
 
Lluís López (2): Godkänd insats av den unge mittbacken. Inga direkta misstag, men dominerar inte på något sätt.
 
Naldo (3): Är bättre än Lluís i passningsspelet och agerar alltid med pondus. Svårt att ge honom mindre än en trea idag.
 
Dídac Vilà (1): Det var inte många passningar till rätt adress idag från Dídacs vänsterfot. Kommer att konkurreras ut av den för dagen frånvarande Adrià Pedrosa.
 
Marc Roca (1): Det vanns inte mycket bollar idag. Det fördelades väldigt lite boll idag. Det var ett mittfält som blev överkört, och då har inte Marc Roca gjort en bra insats.
 
Óscar Melendo (1): Fullkomligt osynlig hela matchen.
 
Víctor Sánchez (1): Får med sig mycket frisparkar, men som tidigare nämnt går det alldeles för långsamt när han är på planen. Sergi Darder måste starta för Espanyol.
 
Wu Lei (2): Det är inte hans fel att leveransen bakifrån inte kommer rätt. Fick inte många bollar att jobba med.
 
Facundo Ferreyra (1): Tufft för Chuky att jämföras med fjolårets succéman Borja Iglesias, men han gör ingenting av det Borja gjorde. Han är ingen uppspelspunkt, han är inte snabbare än motståndarmittbackarna i djupled och han är i ständig passningsskugga. Nej, en ny anfallare måste in.
 
Matías Vargas (3): Han visade mycket idag. Extremt snabb med boll och var den enda som kom loss i offensiv riktning i dagens hemmalag. En insats som bådar gott inför framtiden.
 
Sergi Darder, Víctor Campuzano och Fernando Calero gjorde inte mycket väsen av sig i sina inhopp.
 
Nästa match äger rum på torsdag borta mot Zorya Luhansk i Europa League-kvalet.

Olle Printzoprintz@hotmail.com2019-08-18 21:38:51
Author

Fler artiklar om Espanyol