Spanienredaktionens julkalender – lucka #6

Spanienredaktionens julkalender – lucka #6

Spanienredaktionens julkalender år 2021 fortsätter med personliga anekdoter, berättelser och tankar från redaktionen. Denna gång tar vi avstamp i en av Spaniens mest våldsamma ultrasgrupper, den i Sporting Gijón, som visar sig ha starka kopplingar med klubben i sig.

I februari 2019 läckte uppgifter ut om Sporting de Gijóns ultras, med det passande namnet, Ultra Boys. Vad rapporten visade var att klubbens ultras inte bara var obarmhärtigt våldsamma utan också väldigt knuten till klubbens innersta cirkel. Ultra Boys räknas som en av Spaniens äldsta ultrasgrupper (grundades 1981) och Sportings supportrar beskrivs så här av Phil Ball i Morbo: ”They have the supporters with the most violent reputation in the land”.

Ultra Boys kopplas ihop med nynazism och fascism och står såväl för xenofobi, radikalism, homofobi och rasism samtidigt som man kräver emancipation för inspärrade nynazister. De är, med andra ord, ett mycket osympatiskt gäng. I rapporten framgår att ultrassektionen sammankopplas med över 30 våldsdåd bara sedan 2012; bland annat stod de bakom Atlético de Madrids ultrasgrupp när en Deportivo la Coruña-supporter avled 2014.

Klubben Sporting de Gijón borde sålunda ta starkt avstånd till detta våld och denna främlingsfientlighet, likt Barcelona gjorde med Boixos Nois och Real Madrid med Ultras Sur. Istället har Sporting, enligt rapporten, skyddat Ultra Boys och ville själva inte delta i undersökningen om extremisterna. Så här konstateras saken: ”Vi bekräftar det med eftertryck: direktörerna för Sporting är beskyddare av Ultra Boys. Vi har visat i den här rapporten som lagts fram till kommunfullmäktige att styrelsen i Sporting bryter mot lagen”. Klubben avslog rapporten och menade att de mesta ändå rörde sig om sådant som hände för längesedan.


Trots svastikor på arenan och kopplingar till nynazismen skyddas supportrarna av klubben.

Sportings supportrar brukar överlag hyllas för sina högljudda sånger och breda bortafölje (vilket som bekant inte är särskilt vanligt i Spanien). Fansen på El Molinón har även blivit utsedda till de bästa lokala supportrarna av La Liga vid ett tillfälle. Utanför arenan har, som sagt, Ultra Boys en stark position och inne på El Molinón styr de med en järnhand. Övriga supportersektioner behöver anpassa sig till dessa drygt 20 våldsbenägna medlemmarna. Till och med klubbens egen säkerhetsanordnare, Carlos Barcía, är knuten till Ultra Boys via sin son som är medlem i ultrasgruppen.

I ett försök till ”whitewashing”, att rentvå sitt namn, har Ultra Boys stöttat det lokala samfundet genom att dela ut julklappar till sjuka barn och kläder till hemlösa. Det mest aktuella, från 2020, är deras aktivitet under coronapandemin där de köpt mat och delat ut till sjukhus och andra instanser som sökt sådan hjälp. Med sin starka anknytning till klubben och med dess våldskapital kan vi nog räkna med att det inte är det sista vi hört från gruppen. Klubben Sporting då? Ja, de harvar runt i Segundan och spelar derbyn mot de asturiska rivalerna Real Oviedo – ett av Spaniens hetaste derbymöten.

svenskafans.com2021-12-06 07:01:00

Fler artiklar om Spanien