AFCON-Final: Elefanterna segrar över örnarna. Elfenbenskusten vinner.

Fullsatt. Färgglatt.Fyrverkerier och flaggor.
Finalen i AFCON2023 hade det mesta. Ett grönt NIgeria och ett orange-färgat Elfenbenskusten.
Inför matchen såg vi hur Nigeria laddade upp med en "bergsprängare" och fantastisk dans på vägen in till omklädningsrummet. Elfenbenskustens publik visade upp en fantastisk färgprakt och när väl nationalsångerna kom så lyftes sången ut ur arenan och ut i nationen, träffade broar, vägar, tröd och floder och nådde ut till alla nationens TV-apparater. Det skulle skrivas historia denna kväll. Det skulle skrikas och vrålas och sjungas, men det visste det inte om i början av matchen,

Nigeria ses som knapp favorit och styrde om något i sitt lag inför matchen. Två ändringar sedan semifinalen. Saido Sanusi ersatte Samuel på högerbacken och Samuel Chukwueze ersatte Moses Simon på topp,
Laget som startade finalen i en  3-4-3 -uppställning: Nwabali; Ajayi, Troost-Ekong, Bassey; Aina, Onyeka, Iwobi, Zaidu; Chukwueze, Osimhen, Lookman

Elfenbenskusten gjorde två ändringar i försvaret. Kapten Serge Aurier var tillbaka och Odilon Kossounou istället för Willy Boly.
Laget: Y Fofana; Aurier, Kossounou, Ndicka, Konan; Kessie, Seri, S Fofana; Gradel, Haller, Adingra

Domare från Mauretanien,

Spelet kan börja,
Det inledande skedet av matchen var mycket Elfenbenskusten. Nigerias Lookman fastnade några gånger på Aurier och Kossounou och Elfenbenskusten kunde ställa om vid ett par gånger, Efter ett snabbt spel så underhöll Adingra Aina på kanten, sid-steppade honom och lyfte mot Haller, som precis nådde bollen före mittbacken Troost-Ekong, men bollen gick strax utanför. Sedan följde ett långskott från Elfenbenskusten och NIgeria var märkbart störd av elefanternas höga press.
Första kvarten sammanfattas med tryck från Elfenbenskusten, men svårt att ta sig igenom mot en fembackslinje, där Troost-Ekong och Ayaji styrde starkt.
Nigeria hade något mer boll därefter, men passningsspelet var rätt magert och Elfenbenskuisten tilläts enkelt att ta hand om bollen, bygga upp spelet och Nigeria väntade in en brytning och snabb omställning på de snabba Lookman-Osimhen och Chukuweze. Max Gradel hade dock en chans på en hörna för elefanterna, då han cykelsparkade bollen i gaveln. Max Gradel- 37 år gammal och still-going-strong. 175cm lång men stark som en oxe, snabb med fötterna. Sedan blev det några heta närkamper där bland annat Ndicka och Osimhen började tjafsa och efter ytterligare någon tackling fick Peseiro nog och tjatade till sig en varning,
Det var låst. Mycket felpassningar, fantasilöst, ofta en långboll förgäves eller ett försök på kanten som slutade med att man fick vända hemåt igen.
Andra kvarten sammanfattas med låst spel. Mycket felpassningar, ett blekt NIgeria och ett fantasilöst Elfenbenskusten. Försvarsspelet mycket bra hos Nigeria. De stora forwardstankarna Haller och Osimhen har hittills varit helt osynliga.
Första stora chansen kom efter 32 minuter, då elefanterna snyggt flyttade bollen från högerkanten via Kessié ut till en fri Adingra, som sköt direkt, men Nwabali tog bollen. Men målet skulle komma. Till hemmafansens förtret så var det dock inte elefanterna som gjorde målet utan NIgerias örnar. Lookman fixade fram en hörna från vänsterkanten och efter en skarv i straffområdet så dök William Troost-Ekong upp och tryckte in 1-0 till Nigeria. Otagbart för Fofana i målet,
Resten av halvleken var rätt händelselös. Möjligtvis skulle Seri haft gult för en rätt tuff armbåge på Sanusi, när denne vräkte sig fram på kanten, men domaren vinkade avvärjande.
1-0 till Nigeria i paus. Inte direkt rättvist dock.

Andra halvleken hade samma prägel. Nigeria tog det lugnt med bollen, väntade upp pressande Elfenbenskusten i syfte att gå till attack med en kontring, men det slutade ofta med en meningslös långboll. Men efter en frispark från Max Gradel så studsade bollen tillbaka. Via Adingra och in till Gradel som sköt, men Bassey blockade och Nwabali kunde plocka upp bollen.
Sedan blev det gurgel kring en straffsituation. VAR-koll och lite bråk mellan Nwabali och Aurier om straffen. Men elefanterna hade börjat resa sig på sina bakben och tryckte på. Ett par byten skedde, men ingen scenförändring. Elfenbenskusten ade några halv-avslut och man kunde se statistiken 13-2 till Elfenbenskusten i skott mot mål.
Efter första kvarten i andra halvlek- Elfenbenskusten matar in folk på Nigerias planhalva och trycket ökar
Men kvitteringen kom. Odilon Koussounou fick på ett riktigt bra skott. Hörna och på den nickade Kessié in 1-1. Nwabali såg lite tveksam ut. Var på väg ut och backade och nådde inte bollen. Öronbedövande jubel. MInst sagt,
Nu började Nigeria inse läget, skapade mer chanser och hade mer boll. Troost-Ekong nickade en frispark över mål och man vann mer boll på mitten. Men pendeln svänger igen. Adingra utmanar Aina hela tiden och skapar chanser, men Nwabali och mittbackarna höll undan.
Strax därefter kom Hallers bicycleta som gick en halv meter utanför stolpen.
Efter andra kvarten har Elfenbenskusten återigen plockat hand om matchen. Nigeria har frustration. Det pekas och viftas. Osimhen helt osynlig, mittfältarna tappar boll.
Några minuter senare exploderade stadion.
Adingra -återigen- tar sig förbi sin back. och lyfter in mot Haller, som med foten styr in bollen bakom Nwabali. Mål i 81e minuten. Nu är det nära.
Nu behöver Nigeria göra något, men idé-fattigheten är enorm. De tar sig inte fram, det stoppas av Ndicka-Seri-Kossounou. En chans skapades av rang, då Iheanacho- inbytt- har ett skott som Ndicka blockar.
Sju minuters tilläggstid rinner iväg och till slut blåser Mauretaniske domaren av.
Sagan är fullbordad. Sagen är skriven.Sagan är Elfenbenskustens.
Elfenbenskusten vinner AFCON2023.
Segermålskytt Sebastian Haller, som på ett mirakulöst sätt tagit sig tillbaka till fotbollen efter skador och testikelcancer, är segerskytt.