Nigeria hyllar Stanley "Bobo" Nwabali

Nigeria hyllar Stanley "Bobo" Nwabali

Hur många hade hört talas om Stanley Nwabali före AFCON2023?
Tveksamt några. Kan inte säga att jag hade järnkoll heller. Men Nigerias målvalt har vuxit ut till en av turneringens alltra bästa. I konkurrens mked Rouwen Williams och Ekvatoriaslguineas panter Jesus Owono. 
Mot Sydafrika i semifinalen klev han in i Nigerias fotbollshistoria ordentligt då han plockade två straffar i den avgörande straffläggningen. "Bobo" Nwabali är nu solklar etta i NIgerias mål, men det var knappt att han kom med i truppen från början. 
27-årige målvakten växte upp i River State i NIgeria och inledde sin karriär som center innan han under sena tonåren på grund av sin vighet, spänst och reaktionsförmåga ombads testa som målvakt. Det ena gav det andra och vips stod han i mål i Go Round FC. Det var några turbulenta år under Covid då han testade tre klubbar, hjälpte till att vinna ligan innan sydafrikanska Chippa United dök upp och köpte loss honom. Här har det också gått sisådär, men när José Peseiro tog utb sin trupp till AFCON, så fanns han med som i princip sista man. 
Under träningsmatchernsa visade han sin klass och har under mästerskapet hållit imponerande fyra nollor. Stark i luften, bra reaktionsförmåga och hyfsad med fötterna.
"Bobo" Nwabali har vuxit ut till en riktig kugge i Nigeria, som  fått en bra målvakt att luta sig tillbaka emot. 

Magnus Falk2024-02-08 21:23:38
Author

Fler artiklar om Afrikansk fotboll