Inför Sydafrika - DR Kongo

Inför Sydafrika - DR Kongo

Ikväll på The Felix Houphouet Boigny Stadium i Abidjan spelas matchen om Tredje pris i AFCON2023.
I en turnering som inte liknat någon genom historien, har jättar sänkts, David har sänkt Goliat och till slut står ändå två lag i final,som var favorittippade och två lag i match om tredje pris, som definitivt inte fanns på listan. 
DR Kongo mot Sydafrika

Demokratiska Republiken Kongos resa genom turneringen har gått via fyra raka oavgjorda matcher, varav en avgjordes på straffar då Egypten slogs ut. Sedan klar seger mot Guinea och förlust med uddamålet mot Elfenbenskusten. Tränaren Sebastian Desabre har ett lag till förfogande med mycket internationell erfarenhet. Lagets spelare finns i många av de största europeiska ligorna, men kanske inte i toppskiktet. Här finns spelare från Lorient, Amiens, Marseille, Brentford, Besiktas, Stuttgart, Genk, Real Betis och Spartak Moskva. Det är ett kraftfullt lag, svåra att nöta ned och med en mycket stark defensiv där Mbemba- Masuaku-Baka framför Mpasi varit mycket starka och tillsammans med Moutoussamy-Kakuta-Pickel hållt en grum centrallinje och låtit Wissa, Bakumbu, Silas, Mayele och andra på topp spela med hög-press och snabba omställningar. 
Ett väldigt intensivt lag som ställer upp mot Sydafrika. 

Spelare att hålla lite extra öga på: Yoane Wisse - Brentfords snabbe ytter kan vrida upp armen rejält på ytterbackarna. 

Sydafrika så?
Hugo Broos är nästintill nationalhjälte i landet efter att ha tagit Bafana Bafana till denna skräll-match. Men Sydafrika har gjort det bra och lyft sig efter 0-2 mot Mail i inledande matchen. Imponerande 4-0 på Namibia, kryss mot Tunisien, innan man slog ut storfavoriterna Marocko och segrade mot Kap Verde på straffar. Nigeria höll man till straffar och det är ett betyg på att Broos lag har stora kvaliteter. han har fått ihop detta lag av mest nationella spelare. Mamelodi Sundowns och Orlando Pirates dominerar uppställningen och man noterar hur stark Rouwen Williams har varit. En av turneringens bästa målvakter och styr sitt försvar ordentligt. Nu blev Grant Kekana utvisade senast och Mvala får någon av Sibisi eller Zulu som mittbackskollega. Anfallsmässigt har vi nämnt Makgopa tidigare, men hans supporteras starkt av den snabbe och irrationelle Percy Tau, Sithole och Themba Zwane. Den sistnämnde-- 34 år gammal- men ack så nyttig med sin rutin. 

Spelare att titta på. Percy Tau- en spelare som rör sig mycket och som skapar massor. 

Match ikväll. 

 

 

Magnus Falk2024-02-10 12:26:00
Author

Fler artiklar om Afrikansk fotboll