Inför Nigeria - Elfenbenskusten (final)

Inför Nigeria - Elfenbenskusten (final)

I en rapport från Nigeria Cardiac Society så noteras "Hypertension is the most common risk factor for heart disease and stroke in Nigeria. Sadly, three out of every 10 adult Nigerians have high blood pressure, many of whom are unaware of their hypertensive status.". Under gårdagskvällen gick läkare i NIgeria ut och varnade äldre män och i någon mån kvinnor att inte se matchen mellan Nigeria och Elfenbenskusten, dåm risken för hjärtattack och hjärtsvikt är överhängande. 

Finalen mellan två av kontinentens jättar drar till sig ohyggliga skaror, röster och vimmel. Lagen dominerar västafrika med tre länder mellan dem. Benin, Togo och Ghana. Det är kusten som utforskades av slavjägare och som koloniserades av fransmän, tyskar och engelsmän under 1500-1600-talet. Det är kusten som släpptes fritt för statsbildning femton år efter världskriget och två av de absolut starkaste länderna ekonomiskt. Nigeria är Afrikas mest folkrika nation och tvåa ekonomiskr, men har en ohyggligt stark tillväxt. Efter nedgång under några år så fick man en ny president som genomförde reformer som positivt gynnade växelkurs, olja och den lokala produktionen. Plötsligt växer Nigeria igen. Parallellt har man moderniserat bankväsendet, gjort in-/utlåningen enklare och Nigeria har kraftfull medvind. Elfenbenskustens motorer har fått rik hjälp av Kina, som investerat mycket i landet och är en av de största importörerna av varor från landet. Lägg till ekonomiska reformer och landet vädrar morgonluft. 

Men det är en match som på många sett är underlig. Ett Nigeria, som de senaste mästerskapen misslyckats och misslyckats, men som nu äntligen utan att egentligen ha övertygat massor, tagit sig till finalen och så överlevarna, katten med nio liv- Elfenbenskusten, utskällda, utbuade och utskrattade. I en intervju med tränarna José Peseiro och Emerse Faé, så var diskussion inom Nigerias lag att man väldigt väldigt gärna vill hämta tillbaka  cupen, medan Emerse Faé spekulerade om sin framtid efter detta äventyr. 

Men uppbyggnaden av matchen har börjat. På Olympiastadion - Alassane Ouattara Stadium- med 60,000 våldsamt firande fans, kommer Nigeria och Elfenbenskusten att spela final och nedan ger jag några enkla förutsättningar inför matchen. 

Nigeria
Nigeria vill ta hem sin fjärde titel. Senast var det 2013 med spelare som Musa, Obi Mikel, Moses och Emenike. Nu står de med José Peseiro i finalen och mönstrar ett lag som ökat takten inför finalen och vi har sett olika spelare kliva fram som ledande spelare. Osimhen, Lookman, Troost-Ekong och i semifinalen Nwabali. 
Det är ett lag som saknar ungdomar och som har rutinmerat folk rakt igenom , från de ålderstigna Iwobi, Moses, Omereu, Musa och Ayaji till de yngsta i Osimhen,Chukwueze och Moffi. 
Hur skall Peseiro ställa upp laget i finalen? 
Han saknar troligen vänsterbacken Zaidu Sanusi, så uppställningen blir
Stanley Nwabali,-Semi Ajayi, William Troost-Ekong, Calvin Bassey, Bright Osayi-Samuel- Frank Onyeka, Alex Iwobi, Ola Aina, Moses Simon,-Victor Osimhen, Ademola Lookman.

Elfenbenskusten
Hemmalaget i orange kommer att ha ett grymt hemmastöd och kan bli det första landet att ta hem ett mästerskap på hemmaplan sedan 2006 då Egypten gjorde det. Elefanterna har två mästerskap- senast 2015- och måste nog ses som "underdogs" i matchen, även fast de har hemmaplan och har spelat upp sig. Mittlåset Kossounou-Ndicka har långsamt spelat ihop sig och med Kessié-Fofana har man ett starkt löpande och närkampsstarkt mittfält. Simon Adingra har stuckit ut på topp med sina aviga löpningar och att placera sig rätt i straffområdet , men det var Sebastian Haller som avgjorde semifinalen. 
Laget nedan...

Yahia Fofana, Wilfried Singo, Odilon Kossounou, Evan Ndicka, Ghislain Konan, Frank Kessié, Jean-Michael Seri, Seko Fofana, Max Gradel, Sebastian Haller, Simon Adingra.

Nu skall det avgöras. Antingen lyfter örnar mot Nigeria. eller också trampar elefanterna runt i arenan och viftar glädjande med öronen. 

Magnus Falk2024-02-11 10:00:00
Author

Fler artiklar om Afrikansk fotboll