Hur gammal är DR Kongos kapten?

Hur gammal är DR Kongos kapten?

Efter matchen mot Elfenbenskusten klev kaptenen Chancel Mbemba i DR Kongo fram och pratade till folket i landet.
Den karismatiske kaptenen med rötter i Kinshasa har varit i flertalet europeiska klubbar och är nu mittback i franska Marseille. En spelare som gör avtryck, ger ett stabilt intryck och som med blick in kameran sade till folket i landet. "Vi gjorde vårt bästa. Elfenbenskusten är ett starkt lag. Vi tryckte på, men fick inte dit bollen. Men vi lever för vårt land och skall kämpa till sista signalen går".
Han är hyllad i sitt land, denne mittback. En ledargestalt som varit en av de bästa i laget tillsammans med Kakuta, Masuaku och Moutussamy, men samtidigt som han är en kraftfull spelare så kommer han med ett stort frågetecken.
Hur gammal är han egentligen?
Som med många afrikanska spelare så finns det frågetecken kring födelseår. Statistiken i länderna är ofullbordad och ser man möjlighet att trixa och fixa lite med statistiken för att förbättre möjligheterna och det fins pengar inblandat, så löser man det. Silas Katompa Mvumpa i DR Kongo är ett annat lysande exempel. Han gick till VfB som Silas Wamangutika och var född 1999. Efter närmre koll så blev han född 1998 och med ett annat namn. Det handlade om fiffel hos agenten och papper som bytt ägare, men det rättades till efter tandagnisslan och stön. 
Chencel Mbemba är ännu mer ifrågasatt. 
Enligt den senaste rapporten är han född 1994 och således 29 år gammal. Men stämmer det?
När han spelade för Porto under några år så skulle man förlänga kontraktet, men då dök det upp vilseledande uppgifter. Något papper och ett pass visade att han var född 1988, Det fanns till och med papper på det. Sedan dök det upp ett pass, som visade att han var född 1991. Hans nära vänner i hemlandet hävdade 1990. Jaha. Men 1994 då?
Jo, hans födelsedatum dök upp när han skrev på för Anderlecht och många menar att han förfalskade födelseåret så att det skulle se bättre ut och det är 1994 som nu finns i de officiella dokumenten. 

Hu gammal han egentligen är? Mbemba har försökt att via benmärgsprov reda ut det och i en notis när han skrev på för Newcastle så sade han "A lot has been said about my birthdate and the different ages. I proved exactly what the truth is.People in Africa know, me and my family, friends and anyone who knows Chancel Mbemba knows I was born on August 8th, 1994. That is all that matters.
"Sometimes in Africa when people see someone doing well they try to bring them down or harm they career. I am not that kind of person, I have my friends and family and I don't have any harmful thoughts in my heart or in my head.All that should matter to people is what I do on the pitch
."

Jamen dåså. 

 

 

Magnus Falk2024-02-10 12:05:00
Author

Fler artiklar om Afrikansk fotboll