"Allt skiter sig för Ghana #3" - Operation nybyggnation

"Allt skiter sig för Ghana #3" - Operation nybyggnation

Lasse Granqvists episka referat från 2010 har spelats om och om igen. 
Efter att de flög ut ur AFCON2021 efter en poäng och efter AFCON2023 med två poäng, så är krisen total och fundamental i ett land som fostrar ungdomar på ungdomar som forslas ut ui världen. 
Ghana - på guldkusten i Afrika - har passerat bäst-före-datum. Det verkar vara solklart om man ser på de senaste mästerskapen. Landslaget blir inte genuint, det är ett lag som saknar sammanhållning, består av öar av spelare som ofta spelar för sig själva, lämnade Ghana i tidig ålder, eller är födda och uppvuxna i Europa. 
Under Ghanas storhetstid, så var det annorlunda. Då fanns kopplingen till Ghana och den var starkare. Samtidigt fanns det en hel klick av spelare som faktiskt var storspelare ui Europoa som Muntari, Asamoah Gyan, Ayew-bröderna och Kwado Asamoah. Det fanns Paintsil, Afful och andra spelare som sorterades in. 
Nutidens Ghana är splittrat och man behöver en nyordning med en ny förbundsledning, en förbundskapten som använder sig av lokala talanger samtidigt som externa spelare plockas in. 
Chris Hughton fick sparken efter AFCON2023. Det var väntat. oron i landet har varit stor efter att man flög ut ur turneringen och förbundsledningen med Vice-chefen Addo har gått ut och sagt "nu skall det till en bättre organisation, bättre flöde av spelare och bättre förutsättningar". 
Ny förbundskapten skall in. Över 500 ansökningar har kommit in och det ryktas som de gamla vanliga franska rävarna som Rénard, gasset och Gambias Saintfliet. Samtidigt kanske man måste använda sig av inhemska tränare för att forma laget. 
Krisen i Ghana är total. Ombyggnation är på gång och man undrar om det kommer att skita sig för Ghana igen? 

Magnus Falk2024-02-12 11:36:00
Author

Fler artiklar om Afrikansk fotboll