Asiatiska mästerkapet: Viktiga tre poäng för Irak mot Jordanien
Yasir Kasim kramas om av lagkamraterna efter sitt matchvinnande mål.

Asiatiska mästerkapet: Viktiga tre poäng för Irak mot Jordanien

Irak tog en viktig seger utan att imponera i den inledande matchen i Asiatiska mästerskapet

Shneishel valde till mångas förvåning att starta med Justin Meram, Ali Adnan och Osama Rashid på bänken.
Det gav följande startelva:

(4-2-3-1) Jalal Hassan; Walid Salem, Salam Shakir, Ahmad Ibrahim, Dhurgham Ismail; Yasir Kasim, Saad Abdulamir; Amjad Kalaf, Ala Abdulzahra, Humam Tariq; Younis Mahmoud.

Det märktes redan i inledningen av matchen vilken typ av match det här skulle bli. En matchbild som många på förhand såg som trolig men långt ifrån önskvärd blev också ett faktum.

Första delen av den första halvleken präglades till stor del av låg intensitet och lågt tempo. Ett idéfattigt spel från båda lagen som till stor del gick ut på långbollar mot ensamma anfallare, dåliga inlägg och en hel del felpassningar.

Ju längre halvleken led, desto mer tog dock det irakiska laget tag i matchen. Bollinnehavet ökade stadigt men dock inte antalet avslut på mål.

I den 34:e minuten visade det irakiska laget prov på fint spel när Yasir Kasim, Amjad Kalaf och Younis kombinerade fint på högerkanten. Det jordanska försvaret lyckades med en rensning när bollen letade sig in i deras straffområde men rensningen nådde inte längre än strax utanför straffområdet. Ala Abdulzahra laddade för avslut som dock blev riktigt tamt.

Några minuter senare var det dags igen för ett anfall på högerkanten. Waled Salem slog ett tidigt inlägg mot första stolpen som Amjad Kalaf hade en tå på, dock återigen utan någon större framgång för Mesopotamiens lejon.

Den saudiske domaren för dagen hjälpte dessutom till att bidra till det låga tempot i matchen genom att blåsa förvånansvärt ofta och förväntansvärt omotiverat i många lägen. Att domare inte visar någon större känsla för matcher är i ofta beklagligt men det blev extra tydligt i en sådan här match.

Den första halvleken slutade därmed mållöst.

Den andra halvleken inleddes egentligen på samma sätt som den första slutade. Irakiskt övertag dock utan större framgång i de avgörande lägena.

I den 58:e minuten fick jordanierna sin första halvchans i matchen via en hörna som det irakiska försvaret hade små svårigheter med att få ordning. Det kom även att bli Jordaniens farligaste målchans i matchen.

Justin Meram kom in med drygt en timme spelad och direkt märktes skillnaden i det irakiska anfallspelet med Columbus Crew-spelaren på planen. Yasir Kasim, som för dagen stod för en enastående insats sett till de givna omständigheterna, fick helt plötsligt en jämbördig lekkamrat på planen.

Det skulle också bli Yasir Kasim som skulle stå för det matchvinnande målet. I den 77:e matchminuten bröt sig Swindon-mittfältaren in i det jordanska straffområdet och tog sig förvånansvärt enkelt förbi, inte bara en och två, utan tre spelare innan han, hårt bevakad av en fjärde spelare, lyckades med skott som via en styrning ställde den jordanske målvakten och letade sig in mål. Irak hade därmed tagit ledningen i matchen.

Efter målet ökade Irak takterna och spelade till slut en bra fotboll med betydligt högre tempo jämfört med tidigare under matchen.

Det jordanska försvaret fick ibland svårt att hänga med i alla lägen och det ledde så småningom till en utvisning på försvararen Anas Bani Yassin.

Irak hade ytterligare en halvchans genom vänsterbacken Dhurgham Ismail som slog ett inlägg efter en fin löpning på sin kant. Justin Meram fanns där och störde den jordanske målvakten men dock utan att lyckas med något farligt.

Utan några större problem höll det irakiska laget tätt sista minuterna och en viktig seger var ett faktum.

Sammanfattningsvis så ska det sägas att den sista delen av matchen lovade gott inför framtida matcher. Överlag så krävs dock att laget spelar upp sig inte bara en nivå eller två utan betydligt fler om det ska bli en trevlig turnering ur ett irakiskt perspektiv.

Närmast väntar Japan den 16 januari klockan 10:00.

Matchinformation finns att hitta här: http://www.afcasiancup.com/match-centre/en/

Moslim Akill Alimoslim.akill@gmail.com2015-01-12 12:10:00
Author

Fler artiklar om Irak