Irak: Top 5 bästa spelare genom tiderna
Hussein Said leder Mesopotamiens lejon i en match mot Qatar på 80-talet.

Irak: Top 5 bästa spelare genom tiderna

En artikelserie i åtta delar där olika topplistor presenteras, med koppling till den irakiska fotbollen. Del 2 av 8.

Dags för del två i denna artikelserie och det är tid för att kora Iraks fem bästa spelare genom tiderna. Listan bygger till stor del på den allmänna uppfattningen än något annat då undertecknad inte har haft, eller kommer ha möjlighet att se samtliga nedan nämnda spelare spela fotboll.

5. Nashat Akram
Kanske den främsta talangen som har kommit ur irakisk fotboll. Fick sitt genombrott i irakiska ligan vid en väldigt ung ålder och spåddes en lysande framtid. Tyvärr har utvecklingen inte alltid varit positiv för Nashat som i sina bästa dagar jagades av bland annat Manchester City (som han också var överens med men där övergången inte blev av på grund av arbetstillståndsproblem) och Sunderland. Sommaren 2009 gick han till FC Twente men sejouren där blev allt annat än lyckad. Med sitt fantastiska spelsinne, stundtals magiska passningar och de över hundra landskamperna bakom sig, trots att mittfältaren nyss fyllt 27 år, kvarstår faktum: Nashat är en av dem främsta irakierna genom tiderna.
Klipp 1. Klipp 2. Klipp 3.

4. Adnan Dirjal
Det är svårt för försvarare att ta en plats på en lista som denna men Adnan Dirjal får lov att vara ett av undantagen. En av landslagets mest lysande kaptener och ledarfigurer. Ledde det olympiska landslaget genom tre OS-turneringar under 80-talet och hade dessförinnan vunnit Gulfcupen tillsammans med A-landslaget 1979. I inom Iraks gränser utmärkte han sig främst med Al-Rasheed (som senare skulle bli Al-Karkh) där han vann ligan 3 gånger, cupen 2 gånger och den arabiska motsvarigheten till Champions League hela 3 gånger. Allt detta under 80-talet, då Irak som fotbollsnation upplevde en guldålder, trots det pågående kriget mot Iran. Tyvärr var Adnan inte en av de män som representerade Irak i Mexiko-VM 1986. Detta på grund av en skada. Idag är han tränare i Qatar.
Klipp 1.

3. Raad Hammoudi
Om det är svårt för en försvarare att ta plats på en lista som denna så borde det väl vara nästintill omöjligt för en målvakt att göra det? Iraks absolut bästa målvakt genom tiderna. Är också den som representerat Mesopotamiens lejon allra flest gånger. 136 närmare bestämt. Raad är en av få irakier som endast representerat ett enda klubblag genom sin karriär. Under nästan hela 70 och 80-talet var han sitt Al-Shorta trogen. Klubben som han också återgick till, som sportchef, efter invasionen. I Adnan Dirjals frånvaro var det Raad som fick äran att leda irakiska landslaget i VM 1986.

2. Falah Hassan
En av Iraks allra första storstjärnor. Falah tog Asien med storm under 70-talet och tillhörde då kontinentens elit när det gällde fotboll. Hans resa började på gatorna i den mycket fattiga förorten till Baghdad som då kallades Al-Thawra (numera Sadr-staden). Ett par senare, emot alla odds, var hans Iraks stora stjärna och hade ett flertal erbjudanden från europeiska fotbollsklubbar vilket på den tiden var högst ovanligt för en spelare i Asien. Dock satte förbundet stopp för anfallaren då han ansågs vara allt för värdefull för att släppas till utlandet. Det ledde till diverse dispyter mellan honom själv och förbundet. Falah var kanske den enskild viktigaste spelaren i Iraks första vinst i Gulfcupen år 1979. Efter ett liv i USA återvände Falah Hassan för något år sedan till Irak för att utmana Hussein Said om ordförandeskapet i fotbollsförbundet. Det gick sådär för den store legenden.
Klipp 1. Klipp 2. Klipp 3. Klipp 4.

1. Hussein Said
Och så denne Hussein Said. Anfallaren var affischnamnet för det landslag som trots ett pågående krig erövrade nästan hela västra Asien och framförallt den arabiska halvön. Det landslag som trots ett pågående krig lyckades ta sig till ett världsmästerskap, något som inget annat irakiskt landslag lyckats med sedan dess. Det landslag som spelade den finaste fotbollen i irakisk fotbollshistoria och det landslag som många irakier över 30 år minns med kärlek och värme. Hussein Said ledde irakisk fotboll mot en guldålder som man aldrig riktigt fått uppleva sedan dess. Officiellt är Hussein landslagets mest meriterade spelare med 126 landskamper i bagaget och ligger även 10:a på FIFA:s officiella lista över spelare med flest landskamper (dock har Raad Hammodi genomfört fler matcher ska det sägas). Är också landslagets meste målskytt med sina 61 mål. I den irakiska ligan ledde anfallaren också Al-Talaba mot en guldålder och var laget trogen i över 22 år. En hjälte och en legend på fotbollsplan. Men utanför den…
Klipp 1. Klipp 2.

Bubblare: Douglas Aziz, Ammo Baba och Ahmed Radhi.

Del 3: Top 5 klubblag.

Moslim Akillmoslim.akill@gmail.com2011-11-24 18:53:00
Author

Fler artiklar om Irak