Lagbanner
Inför: Gulfcupen 2013
Detta är laget från förra året när de anlände i Yemen. I år är det ett helt annat betydligt yngre landslag. Vad tycker ni om det?

Inför: Gulfcupen 2013

Det är dags för Gulfcupen! Turneringen drar igång idag klockan 17:15 för iraks del då Saudi Arabien ska försöka stå i vägen för våra lejons jakt mot titeln. Kommer Irak få lyfta bucklan igen efter 25 års väntan? Kommer detta nya unga landslag gå hela vägen? Hur kommer Hakeem Shakir klara sitt första stora test som tränare för A-Landslaget? Vilka kommer gå vidare från ''dödens grupp?'' Alla dessa frågor kommer besvaras den 18 januari när finalen i Gulfcupen spelas och förhoppningsvis kommer

Gulfcupen 21 Värd:Bahrain År:2013 Titelhållare:Kuwait
2010 i Yemen kom Irak till smeifinal, men förlorade på straffar mot Kuwait som gick hela vägen i turneringen och tog hem det. Men nu är det dags för nya tag! Denna gång är det ett nytt landslag, ny tränare och nya förutsättningar.
  För er som inte vet så mycket om Gulfcupen och dess historia så grundades turnering 1968, men hölls för första gången 1970 cupen hölls i Bahrain även då. Det året såg turneringen lite annorlundare ut. Då ver det endast fyra lag som deltog. De lagen var: Bahrain,Kuwait,Saudi Arabien och Qatar. De lagen spelade i en grupp och vinnaren av den gruppen vann helt enkelt hela turneringen. De första som lyfte bucklan var Kuwait och de fortsatte på det viset vilket ledde till att man vann turneringen fyra gånger i rad. Kuwait är cupens mest framgångsrika lag då man har tagit hem det 10 gånger. 
Första gången Irak deltog i cupen var 1976 där man gick hela vägen till final, men förlorade mot Kuwait med 4-2 i finalen, men 1979 i Baghdad var det dags för revanch. Irak vann turneringen och de gjorde det med stil. Man besegrade Kuwait i finalen och vägen till finalen krossade man överlägset alla som stog i vägen. De spelade sex matcher och vann alla. De gjorde otroliga 23 mål på sex matcher vilket är ett snitt på 3.8 mål per match och man släppte in endast ett. Hussein Saeed vart den bäste målskytten med fantastiska 10 mål på sex matcher vilket blev och fortfarande är rekordet föär flest gjorda mål under Gulfcupen. 
Sen 1982 i Förenade Arabemiraten så ledde Irak gruppen med två vinster och en oavgjort, men drog sig senare tillbaka efter den näst sista matchen som man vann. Det ledde till att Kuwait tog hem det istället för femte gången. 
Sen 1984 i Oman så deltog Irak i turneringen utan att dra sig tillbaka och fick lyfta bucklan för andra gången efter att ha vunnit mot Qatar på straffar. 
1986 var det dags igen och denna gång i Bahrain. Där gick det tyvärr inte så bra för iraks del då man endast vann en match spelade tre oavgjorda och hade två förluster, men till vår ursäkt var vi mitt i ett krig.
Ett väldigt långt krig mot Iran hade äntligen nått sitt slut och denna gång hölls Gulfcupen i Saudi Arabien där Irak fick lyfta bucklan för tredje och sista gången.
Efter det kom en mörk tid i irakisk fotbollshistoria Uday Hussein (saddams äldsta son) blev ansvarig för all landets sport och landets politiska handlingar ledde till att man vart portade från turneringen 1990 ända tills 2003 och sen dess har det bara gått utför. Irak har inte lyckats vinna gulfcupen sen 1988 och under 2000-talet har det gått väldigt dåligt. Den 19e Gulfcupen 2009 i Oman minns jag mycket väl då Irak spelade helt katastrofalt! Laget tog endast en poäng, kom sist i gruppen med en måskillnad på -6 och man lyckades göra endast två mål varav det enda var på straff och det andra var väldigt tveksamt då den irakiska spelaren kan ha nickat bollen ur den kuwaitiska målvaktens händer. 

Irak kommer in turneringen med den absolut yngsta truppen. Av de 23 spelarna som är uttagna är 14 stycken 21 år eller yngre. Här har ni truppen.

Målvakter: Noor Sabri, Jalal Hassan och Mohammed Hamid

Försvarare:Ali Rehema, Salam Shaker, Ali adnan, Ali Bahjat, Waleed Salim, Ali Ibrahim, Durgham Ismail, Mohammed Jabbar, Mustafa Nadhim

Mittfältare: Ahmed Yasin,  Khaldoun Ibrahim, Saif Salman, Nabeel Sabah, Hummam Tariq, Ahmad Abbas

Anfallare: Younis Mahmoud, Hussam Ibrahim, Hammadi Ahmed, Alaa Abdul-Zahra, Muhannad Abdul-Raheem 

Jag är själv väldigt besviken på den här truppen. Jag är emot denna nya filososfi som verkar grundas på att det endast ska vara unga och oerfarna spelare i landslaget. Det håller inte. Det 14 spelare som är 21 och yngre. Det är ju ett u-21 landslag! Man måste ha en balans. En balans mellan de äldre, mer erfarna spelarna och de yngre, talangfulla. Man kan inte bygga ett landslag på spelare utan erfarenhet. Man kan t.ex. inte lägga in ett gäng ungdomar mot storlag som Japan och Australien i ett VM-Kval och förvänta sig att de ska vinna. De unga med potenial ska vara en minoritet och ska få utväcklas i en sakta men säker takt och inte bara sätta in dem direkt i en stormatch. Det blir för mycket. En nung spelare ska få utvecklas i lung och ro. De ska inte behöva bära ett sånt stort ansvar.
I den här truppen vill jag gärna se Nashat, Karrar och Qusay. Dessa spelare tar landslaget till en helt annan nivå. Speciellt Nashat. Qusay är vår klippa, balansen mellan anfall och förvar. Sen går det inte heller att ställa upp med Istället har man ersattit honom med Khaldoun Ibrahim som enligt mig inte alls har nått upp till Qusays nivå och har mycket att lära. Sen har vi Karrar. Finns det någon irakisk spelare som har hans teknik och finnes? Han likt Nashat gör det där lilla extra på planen. Däremot har hans ersättare Ahmed Yasin gjort det väldigt bra så jag tycker att vi ska spela med Ahmed till höger och Karrar till vänster. Sist men inte minst, Nashat. Han är vår bäste spelare tillsammans med Younis. De två fungerar så bra ihop och de två håller en väldigt hög nivå som de andra inte riktigt är på, ännu. Nashat har allt man vill ha i en offensiv spelfördelare: Finnes, Spelförståelse, ett otroligt skott, väldigt passnings skickligoch han har ett stort hjärta för laget. 
Men förutom att de inte har tagit ut våra största och bästa spelare så har man gått in i turneringen utan någon spelfördelare. Varken Nashat, Osama Rashid eller Muthana Khalid finns med i truppen. Det finns ingen spelfördelare och utan en spelfördelare kan man inte få igång ett orgniserat passningsspel, men idag får vi se vem som tar sig an den rollen.  Förhoppningsvis gör någon det. 
Men nog om det. Turneringen består av åtta lag där lagen delas upp i två grupper och de två lagen som ligger 1a och 2a i respektive grupp går vidare mot semifinal osv.  
Detta år har Irak hamnat i ''dödens grupp'' som består av: Irak, Saudi Arabien, Kuwait och Yemen. Kuwait, Irak och Saudi Arabien är de tre lag som har vunnit cupen flest gånger och det ska bli intressant att se vilka som går vidare från gruppen.Nästa grupp består av: Oman, U.A.E, Bahrain och Qatar.  
 Turneringen drog igång igår. Matcherna som spelade s var: Qatar 1-3 U.A.E Bahrain 0-0 Oman. Första matchen i vår grupp har spelats och den vann Kuwait med 2-0 mot Yemen. 

Match: Saudi Arabien 0-2 Irak
Tips: Irak 2-0 Saudi Arabien (Younis Mahmoud, Hammadi Ahmed)
Turneringens Bäste Målskytt: Younis Mahmoud 4 mål
Mest värdefulla spelare: Younis Mahmoud
Bäste Målvakt: Noor Sabri
Finalen: Irak- U.A.E 



Per Husseinhusseinper@hotmail.com2013-01-06 16:35:00
Author

Fler artiklar om Irak