Lagbanner
Irak: Top 5 klubblag

Irak: Top 5 klubblag

En artikelserie i åtta delar där olika topplistor presenteras, med koppling till den irakiska fotbollen. Del 3 av 8.

Dags för del tre i denna artikelserie och det är tid för att kora Iraks fem bästa klubblag. Listan bygger till stor del på den allmänna uppfattningen snarare än något annat. Både historiska och nutida framgångar ligger som grund för bedömningen.

5. Arbil
Den nyrika klubben från norra Irak har sedan invasionen emellanåt totaldominerat irakisk fotboll. Med ett kapital som inget annat lag i Irak kan mäta sig med har laget kunnat värva nästintill fritt från sina rivaler i Baghdad och på så sett kunnat sno åt sig flera av Iraks mest eftertraktade spelare. De senaste sju säsongerna har det blivit tre ligatitlar och en seriefinal. Arbil är dessutom det första irakiska klubblaget att värva utländska spelare.

4. Al-Karkh (Al-Rasheed)
Klubben ägdes en gång i tiden av Saddam Husseins äldste son Uday Hussein och bar fram till år 1991 namnet Al-Rasheed. Framgångarna skördades till stor del under slutet av 1980-talet då spelare som Ahmad Radhi, Habib Jafar och Adnan Dirjal höll till i klubben från huvudstaden. Är fortfarande ett av Iraks mest framgångsrika lag när det gäller spel på kontinenten med tre arabiska Champions League titlar och en andraplats i den asiatiska motsvarigheten till Champions League. Laget, som idag endast är en skugga av sitt forna jag, har tre irakiska ligatitlar och två cuptitlar i bagaget. Trillade för några år sedan ner från förstadivisionen men är numera tillbaka.

3. Al-Talaba
Al-Talaba, eller ”Studenterna”, översatt från arabiska, bildades i slutet av 60-talet under namnet ”Universitetet” och tillhörde universitetet i Baghdad. Sedan bildandet har laget format både en och en annan landslagsspelare och klubben var länge känd som något av en talangfabrik. Till namnet som fostrades i klubben hör blandat andra Yahia Alwan, Ayoub Odisho, Habib Jafar och framförallt, den främste av dem alla, Hussein Said. Younis Mahmoud, Bassim Abbas och Noor Sabri är några av Al-Talabas många egna produkter som är kända för dagens irakiska allmänhet. Al-Talaba har sedan den irakiska ligan drog igång på allvar under 1970-talet samlat på sig fem ligatitlar och två cuptitlar. I Asien har man som bäst kommit tvåa i den asiatiska motsvarigheten till det som en gång hette Cupvinnarcupen.

2. Al-Quwah Al-Jawiah
Iraks äldsta fotbollsklubb. Bildades år 1931 av en grupp inom det irakiska flygvapnet. Laget har sedan ligan startades alltid varit med i toppskiktet av irakisk fotboll men dessvärre till stor del i skuggan bakom sina vita rivaler. Irakiska ligan har klubben vunnit fem gånger. Cupen hela sju gånger. Ammo Baba, Nadhim Shaker och Natiq Hashim är bara några av dem många spelare som starkt förknippas med ”Falkarna” som laget så fint kallas i Irak.

1. Al-Zawraa
Iraks bästa klubb genom tiderna bildades år 1969 och fick sitt nuvarande namn först tre år senare. Det tog tre säsonger för den nybildade klubben att ta sig till högstadivisionen och väl där gjorde man knappt någon besviken. Det blev en ligatitel och man tog även tillfälle i akt och säkrade dubbeln samma säsong genom att vinna den irakiska cupen. Sedan dess har man fortsätt på samma bana. Det har blivit 12 ligatitlar och hela 14 cuptitlar sedan år 1976. Al-Zawraa har en historia som ingen klubb i Irak är i närheten av att mäta sig med. I Asien har det däremot gått aningen trögt. En finalplats i Cupvinnarcupen är den bästa meriten från kontinenten.

Bubblare: Al-Shorta, Duhok, Al-Najaf

Del 4: Top 5 förluster.

Moslim Akillmoslim.akill@gmail.com2011-12-08 19:35:00
Author

Fler artiklar om Irak