Irak: Topp 5 turneringar
I åtta veckor framöver presenteras olika topplistor som har med irakisk fotboll att göra. Del 1 av 8.
Det irakiska landslaget har spelat många turneringar genom tiderna, eller i varje fall så länge som förbundet och landslaget har funnits. Vissa har varit mer lyckade än andra. Här presenteras de bästa irakiska insatserna i de många turneringar som laget deltagit i.
5. Gulfcupen 1988
Året är 1988 och landet Irak är på väg ut ifrån ett förfärligt och segdraget krig med grannlandet i öst. I landslaget lirar fortfarande ett flertal storstjärnor men att dessa stjärnor också blivit påverkade av kriget gick inte att blunda för. Ändå gjorde Mesopotamiens lejon det som förväntades av dem. Det blev seger i Gulfcupen för tredje gången i turneringens historia och till skillnad från 1979 var denna gång Ahmad Radhi, irakisk fotbolls kronprins, som stod som hjälte och inte självaste kungen Hussein Said.
4. Gulfcupen 1979
Året är 1979 och landet Irak har aldrig, i sin relativt korta men ändå mycket händelserika historia, mått särskilt mycket bättre. Landslaget är på väg mot en guldålder (som dock tyvärr fick begränsat erkännande från omvärlden på grund av det krig som skulle prägla 80-talets Irak) och allt verkar, i varje fall vid tillfället, stämma. Gulfländerna bjuds in till turnering i Baghdad och utklassningen blir total. Sex matcher resulterar i sex segrar. Ett enda insläppt mål. 23 framåt. Stjärnan? Hussein Said som stod för inte mindre än tio av målen. Ett rekord som står sig än idag i Gulfcupen.
3. Olympiska spelen 2004
Går det att tala om irakisk fotboll utan att nämna krig? Nej, givetvis inte. Året är 2004. Landet Irak har just gått igenom en period av invasion och början av det som såg ut att bli ett fullskaligt inbördeskrig. Landet var helt enkelt delat och det verkade som så att ingenting kunde förena irakierna igen. I alla fall inte på ett långt tag. Men så trädde de fram. I kvalet till OS hade man i princip tagit sig vidare i absolut sista minut efter ett fantastiskt drama. Väl i turneringen skulle man mer eller mindre chocka en hel fotbollsvärld. Det började med att Figo och Ronaldos Portugal krossades, Costa Rica besegrades, Australien avfärdades innan Paraguay och Italien blev aningen för svåra. Men en fjärdeplats blev det i alla fall och det irakiska folket kunde, i alla fall för en liten stund, fira som ett enda folk.
2. Världsmästerskapet 1986
Året är 1986 och Irak har som ett av två asiatiska lag tagit sig till VM i Mexiko. Det är stor fest i Irak eftersom det är första gången som landslaget får mäta sig med de allra största i fotbollsvärlden och även om förväntningarna inte var särskilt stora så var likväl förhoppningarna enorma. Det slutade visserligen med ett tidigt uttåg och tre förluster på lika många matcher men det irakiska laget visade sig från sin bästa sida och gav sina motståndare allt annat än enkla kamper. Irak mäktade med ett enda mål, signerat Ahmad Radhi i matchen mot Belgien. Mexiko och Paraguay var de andra två lagen i gruppen. 0-1, 1-2, 0-1 skrevs resultaten till Iraks nackdel.
1. Asiatiska mästerskapet 2007
Året år 2007 och landet Irak är på gränsen till att räknas som ett land i ett fullskaligt inbördeskrig. Grannar som hotar, kidnappar och skjuter varandra. Människor som sprängs på öppen gata. Ja, ni känner väl till det. Faktum att år 2007, ur ett retrospektiv, ses som året då våldet sakta började avta och säkerheten långsamt återgick till det normala kanske inte går att associera med fotbollen men det är ju upp till var och en hur man vill se på det. Sommaren 2007, efter Younis nickmål i finalen mot Saudiarabien, hände något i den irakiska folksjälen.
Bubblare: Confederations Cup 2009, Asiatiska spelen 2006 och Asiatiska spelen 1982.
Del 2: Topp 5 spelare genom tiderna