Lagbanner
Irak - Jordanien 3-1

Irak - Jordanien 3-1

Det blev en stark vändning och lite till när Irak säkrade en plats i slutspelet i VM-kvalet. Jordanien tog ledningen men Mesopotamiens lejon gjorde sitt jobb och tog med sig tre fina pinnar ifrån Amman.

Det krävdes åtminstone en poäng för Zico och hans mannar för att säkra avancemanget. Jordanien, med irakiske Adnan Hamad vid rodret, som har gått som tåget i VM-kvalet stod för motståndet.

Brasilienaren valde följande elva:

Mohammed Gassid; Samal Said, Ali Hussein Rhema, Salam Shakir, Bassim Abbas; Muthana Khalid, Nashat Akram, Qusay Munir; Mustafa Karim, Younis Mahmoud, Ala’a Abdulzahra.

Ett par minuter in i matchen fälldes Younis Mahmoud strax utanför Jordaniens straffområde vilket resulterade i frispark och matchens första farliga målchans. Nashat och Younis såg båda sugna ut på att ta hand om frisparken men det blev till slut Younis som stegade fram. Tyvärr blev det inte mer lyckat än att bollen gick strax över ribban och ut till inspark för Jordanien.

Mesopotamiens lejon såg oerhört taggade ut i början av matchen. Med hög press och kontrollerade passningar lyckades man få bollinnehavet på sin sida och man visade även prov på fint passningsspel och bra lagarbete. Jordanierna fick ägna sig åt att jaga boll samt förlita sig på sitt kontringsspel.

Men matchens första mål skulle ändå tillfalla jordanierna. Ett anfall ur nästan ingenting ledde till ett inlägg mot Hassan Abdulfattah som enkelt och kontrollerat tog ner bollen inne i Iraks straffområde. Salam Shakir var där men kunde inte förhindra Abdulfattah som enkelt kunde peta in ledningsmålet för Jordanien till hemmafansens oerhörda glädje. Ett riktigt bakslag för Irak.

Minuter senare tilldelades jordanierna en frispark vid ett mycket farligt läge, liknande den som Irak fick några tio minuter dessförinnan. Inget mål dock men väl en boll som tog i ribban och ut till inspark.

Irak tappade fokuseringen som präglade lagets spel i inledningen av matchen men behöll likväl kontrollen över matchen även om man då och då släppte in jordanierna lite väl enkelt in i matchen som med tiden också tappade i både tempo och intensitet.

Spelarna gick in till halvtidsvilan med resultatet 1-0 till Jordanien.

Till den andra halvleken byttes mycket väntat Karrar Jassim in.

Och det skulle inte dröja länge innan han skulle göra sitt första avtryck i matchen. Efter en tilltrasslad situation strax utanför det jordanska straffområdet fick Nashat iväg en genomskärare, emellan två jordanska försvarare, till Karrar som hade tagit sig in i straffområdet. Bevakningen var hård, lite väl hård, och det slutade med att Karrar blev fälld innanför straffområdet. Ändå valde den emiratiske domaren att fria.

Strax därefter byttes även Hawar Mulla Mohammed in.

Så fick Irak till slut sitt välförtjänta kvitteringsmål. Ett inlägg av Samal Said nådde Karrar Jassim vid bortre stolpen, hårt bevakad lyckades han ändå nicka in bollen mot mitten av straffområdet. Där stod ingen annan än Nashat som inte tvekade en sekund utan istället valde att drämma till med vänsterfoten, och visst, den gick in i mål!

Sedan dröjde det inte länge förrän irakierna fick fira återigen. Karrar Jassim drogs ner, ännu en gång, men denna gång utanför straffområdet. Nashat slog frisparken och via det jordanska försvaret, som misslyckades med att nicka undan, hamnade bollen hos Qusay Munir. Mittfältaren slog till direkt och vips så hade Mesopotamiens lejon vänt matchen.

Med irakierna drog inte ner tempot som många hade förväntat sig, istället fortsatte man ösa på. Bland annat hade Nashat ett skott i ribban som dock inte ledde till något mer än inspark.

Det kändes som att släppte rejält för irakierna som var närmare 3-1 än jordanierna var kvittering.

Det skulle bli också blir 3-1. Återigen var det Karrar som stod för förarbetet. Efter ett misslyckat inspel fick han till det på andra försöket. Passningen till Nashat lurade bort målvakten och halva jordanska försvaret. Trots att Nashat stod med ryggen mot mål lyckades han göra en 180-gradersvändning med bollen och ja, med ett öppet mål fanns det bara en sak som Nashat kunde göra: dundra upp den i nättaket.

Jordanien hade även ett mycket riktigt bortdömt mål strax tio minuter efter Iraks tredjemål. Men vad gjorde det? När domaren blåste av stod Irak där som vinnare.

Vill för övrigt också beklaga alla som såg matchen via Al Baghdadiyah och som fick stå ut med olyckan till kommentator. Mer inkompetent och irriterande så kallad fotbollsexpert får man ju leta efter.

Men, vem bryr sig? Nu återstår en match utan betydelse mot Singapore och nästa sommar väntar slutspelet i VM-kvalet.

Matchen mot Singapore spelas först den 29 februari nästa år. Närmast väntar Arabiska spelen som drar igång nästa månad. Mer information kommer när det är dags för turneringen. Tills dess är tid för att fira!

Moslim Akillmoslim.akill@gmail.com2011-11-15 19:01:00
Author

Fler artiklar om Irak