Lagbanner

Sammanfattning av det asiatiska VM-kvalet omgång 5

Under tisdagen spelades den 5 omgången i det asiatiska VM-kvalet. Ytterligare lag tog sig till slutspelet men fortfarande är det inte helt oavgjort i några av grupperna i kvalet. Här följer en sammanfattning av det nuvarande läget och förutsättningarna inför den sista omgången som spelas den 29 februari nästa år.

Först väntar dock en kort sammanfattning om vad som väntar lagen som redan avancerat till slutspelet i kvalet.

Slutspelet i kvalet
Två lag ifrån varje grupp går vidare vilket gör att det i slutändan återstår tio lag. Dessa tio lag delas upp i två grupper som avgörs först efter att den sista omgången spelats klart den 29 februari. Än är det inte klart men det asiatiska fotbollsförbundet har föreslagit att man går efter FIFA-rankningen när man bestämmer seedningen, så som man har gjort i de senaste kvalen.

Dessa spelar sedan hemma och borta mot varandra mellan den 3 juni 2012 och 18 juni 2013 och sedan går de två bästplacerade lagen i varje grupp vidare till VM, det vill säga fyra lag. De två lag som hamnar trea i varje grupp spelar hemma och borta mot varandra och vinnaren i den match får sedan spela ytterligare två kvalmatcher.

Till skillnad från tidigare kval får det laget som tagit sig hit möta det femteplacerade laget i det sydamerikanska kvalet som ju spelas i serieform.

Men nu tillbaka till den fjärde kvalomgången och läget i respektive grupp:

Grupp A

Omgång 5
Irak - Jordanien 3-1
Kina - Singapore 4-0

Omgång 6
Irak - Singapore
Kina - Jordanien

Kommentar
Efter Iraks vinst mot Jordanien blev det helt klart att både Irak och Jordanien tar sig vidare till slutspelet. Beroende på hur matcherna i den sista, sjätte omgången, slutar kan Irak gå vidare som gruppetta före Jordanien som ju förnärvarande ligger bäst till i och med att man har bättre målskillnad.

Grupp B 

Omgång 5
Libanon - Sydkorea 2-1
Kuwait - Förenade Arabemiraten 2-1

Omgång 6
Sydkorea - Kuwait
Libanon - Förenade Arabemiraten

Kommentar
Förenade Arabemiraten är redan ute ur leken. Överraskande att laget hittills inte lyckats spela sig till ett enda poäng. Det är helt öppet mellan de tre andra lagen även om Sydkorea är en självklar favorit till att gå vidare till slutspelet. Sedan står det i princip emellan Kuwait och skrällgängen Libanon som har gått långt över förväntan hittills i kvalet. Senast tog man tre pinnar mot Sydkorea på hemmaplan, ett Sydkorea som man bara någon månad tillbaka föll emot med hela 6-0.

Kuwait går vidare om Sydkorea besegras i nästa omgång.

Libanon går vidare om man inte förlorar mot Förenade Arabemiraten eller om Kuwait inte vinner mot Sydkorea.

Sydkorea går vidare om man inte förlorar mot Kuwait. Förlorar kan man ändå klara sig om Libanon förlorar mot Förenade Arabemiraten.

Grupp C

Omgång 5
Nordkorea - Japan 1-0
Uzbekistan - Tadzjikistan 3-0

Omgång 6
Tadzjikistan - Nordkorea
Japan - Uzbekistan

Kommentar
Sedan tidigare var både Uzbekistan och Japan vidare till slutspelet. Nordkorea, som ju skrällde rätt rejält i det senaste kvalet får lämna lite väl tidigt den här gången. Man tog visserligen en seger senast mot Japan men japanerna hade som sagt inte särskilt mycket att spela för. Japan och Uzbekistan möts i nästa omgång och vinnaren i den matchen går vidare som gruppetta. Vid oavgjort går uzbekerna vidare som segrare i gruppen.

Grupp D

Omgång 5

Thailand - Australien 0-1
Saudiarabien - Oman 0-0

Omgång 6
Australien - Saudiarabien
Oman - Thailand

Kommentar
Saudiarabien, som ju alltid är bland favoriterna till att ta sig till slutspelet har satt sig själva i en svår sits. Laget förväntades vinna mot Oman på hemmeplan och därmed, i praktiken, säkra en plats i slutspelet men det blev inte bättre än att den matchen slutade mållöst. Nu är det i princip helt öppet och med en tuff match borta mot Australien, som visserligen redan är klara för avancemang, är det inte särskilt mycket som talar för saudierna. Oman och Thailand, har, vid saudisk förlust, sina öden i händerna.

Saudiarabien går vidare om man vinner mot Australien. Vid oavgjort krävs samma resultat i matchen mellan Oman och Thailand. Vid oavgjort och omansk vinst är det slutspelat för saudierna. Vid oavgjort och thailändsk vinst gäller målskillnad, där saudierna har ett relativt övertag. Vid förlust kan det ändå gå för saudiarabien, så länge matchen mellan Oman och Thailand spelar oavgjort och saudierna inte förlorar med mer än tre mål.

Oman går vidare om man vinner mot Thailand samtidigt som saudierna inte vinner mot Australien. Vid oavgjort krävs saudisk storförlust mot Australien.

Thailand går vidare om man vinner mot Oman samtidigt som Saudiarabien förlorar mot Australien. Om Saudiarabien spelar oavgjort mot Australien och Thailand vinner sin match kommer målskillnad att avgöra, och där ligger saudierna bäst till.

Grupp E

Omgång 5

Indonesien - Iran 1-4
Qatar - Bahrain 0-0

Omgång 6
Iran - Qatar
Bahrain - Indonesien

Kommentar
Iran  är redan klara för slutspelet och tog i den senaste omgången en stabil seger mot Indonesien. Det står i princip emellan Qatar och Bahrain som i den senaste omgången spelade 0-0 på  qatarisk mark. Även om Qatar ligger bättre till tabellmässigt väntar destovärre Iran i nästa omgång och risken finns att qatarierna förlorar sin plats i slutspelet.

Qatar går vidare (och Bahrain slås ut) om man inte förlorar mot Iran eller om Bahrain inte vinner mot Indonesien. Vinner Iran och Bahrain kan målskillnad avgöra om vinstsiffrorna tillsammans leder till att Bahrain får bättre målskillnad än Qatar. Med tanke på att Qatar i nuläget har nio mål till sin fördel är det dock aningen osannolikt.

Omgång 6 spelas den 29 februari nästa år.

Moslim Akillmoslim.akill@gmail.com2011-11-16 21:00:00
Author

Fler artiklar om Irak