Ytterligare planer på arenor I Irak
I skuggan av Basra Sports City som ännu står under uppbyggnad planerar det irakiska idrottsministeriet för ännu fler nya arenor i landet.
Den nya arenan i Basra väntas stå klar i slutet av detta år. Byggandet som påbörjades år 2009 har mot alla odds gått relativit smidigt till.
Arenan, som kommer att ta uppemot 60 000 åskådare var tänkt att stå värd för 2013-års Gulfcupen får istället stå värd för turneringen år 2015, på grund av det försämrade säkerhetsläget i landet.
Dock kan arenan mycket väl bli landslagets nya hemmaarena dels i och med det faktum att säkerhetsläget i Baghdad är sämre än den i Basra men också på grund av att den nya arenan givetvis håller en helt annan klass jämfört med landslagets nuvarande – Al Shaab-stadion i Baghdad.
Även om flera arenor i landet renoverats under de senaste åren, inklusive Al Shaab-stadion har det inte funnits några konkreta planer på fler byggen vid sidan av arenan i Basra Sports City.
Under förra året uppstod diskussioner kring en eventuell ny arena i Baghdad för att ersätta den nedslitna och föråldrade Al Shaab-stadion men av olika anledingar gjordes inga större framsteg därifrån.
Nu verkar det som att det ändå kan bli något av diskussionerna. Enligt uppgifter i Irak har idrottsministeriet gett i uppdrag till en spansk arkitekt, vid namn Javier García Alda att ta fram förslag på två nya arenor. En i Baghdad och en i Babil.
Arenan i Baghdad skulle, om det blev något av planerna, byggas i det kommersiella området Rusafa som ligger vid Tigrisflodens östra kust. Med en kapacitet på upp till 31 200 åskådare skulle landslaget också få en modern och acceptabel arena att spela sina hemmamatcher på. I huvudstaden.
Javier García Alda som arbetar för det spanska företaget Triarena var också en av dem som på uppdrag av inrikesministeriet lade fram förslag på det som inledningsvis skulle bli ersättaren till Al Shaab-stadion, nämligen den stora arenan som skulle byggas i Al-Taijyat.
Arenan i Rusafa skulle kosta 84 miljoner euro. Arenan i Babil skulle dock kosta mindre, ungefär 36 miljoner euro. Betydligt mindre än vad arenan i Tajiyat skulle kostat staten om den skulle byggts, kanske är det därför som man nu nöjer sig med något mindre glamoröst?
Hur det blir återstår att se. Det är visserligen otroligt spännande att det finns planer på nya arenor men det finns ju en del av en som undrar om pengarna kan användas på andra sätt för att tillfredsställa en lidande befolkning.
Men bättre är väl att bygga en arena för landets pengar än att låta dem glida ner i olika individers redan överfulla fickor?